Criteriul National

Dincolo de aparențe, dincolo de cuvinte…sunt protocoalele?

Dincolo de aparențe, dincolo de cuvinte…sunt protocoalele?
aprilie 06
12:30 2018

„Acoperirea ” prin cuvinte oficiale a devenit o nouă modă. Indiferent de profilul sau de domeniul în care activează, omul zilelor noastre face uz de acest artificiu,din dorința sa de a obține avantaje sau de a scăpa din orice situație neplăcută. Totodată, din momentul în care sunt implicate organisme sau organizații ce sunt parte integrantă a aparatului statal,numai în situații de forâă majorî se recunoaște câte ceva ce poate fi probat scriptic,cu documente.

keep-calm-and-follow-protocol-6

Următorul material ne-a fost trimis în exclusivitate de către domnul Vasile Soroceanu, căruia îi mulțumim încă o dată pentru excelentele opinii argumentate temeinic.

Dintru început vreau să vă amintesc de ce și mai ales unde anume ne aflăm. Linia aceasta se situează în plin scandal mediatic,amplificat de ieșirile la rampă a unor foste cadre care ăți aruncă unul altuia acuzații mai mult sau mai puțin voalate. Putem constata că, datorită Luminii aduse prin vorbe… situația socio-politică s-a întunecat peste tot !
„Protocolu’ 2009 ” și Sesizarea din oficiu a organului de urmarire penală nu mai reprezintă un mit.Mulți povestesc despre acest „Protocol”, se învârt în jurul celor care l-au redactat, aprobat si aplicat , vor „răzbunare” , fără să spună cu subiect și predicat de ce nu avea nevoie organul de urmărire penală de un astfel de document si care au fost consecințele negative concrete care le-a produs!
Răspunsul îl găsim în articolul 292 al Codului de procedură penală care spune că ”sesizarea organului de urmărire penală- (adică procurorul și organele de cercetare penala ale poliției judiciare)” – se face și din oficiu dacă ” acesta află că s-a săvârșit o infracțiune pe orice altă cale decât prin plângere, denunț, sesizare făcută de persoanele cu funcții de conducere în cadrul autorităților de stat sau cu funcții de control .”

Cuvintele cheie sunt, după cum ați sesizat și dumenavoastră, dragi cititori ai acestei platforme independente media următoarele : ” SE AFLĂ … că s-a săvârșit o infracțiune.”

Acum, cunoscând cadrul legal,se naște o întrebare de bun simț care ar putea fi formulată, de o asemenea manieră.De la cine ar trebui să afle procurorul sau polițistul ( care lucrează în birouri) despre săvârșirea de infracțiuni pe care nimeni nu le sesizează ?

Răspunsul vine logic și nu lasă loc de vreo interpretare tendențioasă. În actuala conjunctură, orice răspuns este binevenit de la persoanele care exercită un serviciu public de culegere legală, prin mijloace specifice, de informații , pentru care a fost investit tot legal de o autoritate publică.Dacă acestea erau obligațiile legale ale Parchetului și ale „Serviciului” , Protocolul apare ca ceva excesiv , inutil și o sursă posibilă de orientare subiectivă a informațiilor , astfel că procurorul „să afle” selectiv despre săvârșirea unor infracțiuni.

telefon-vechi-01

„Lupta cu Protocolu’ pare a avea un sens ceva „mai profund „, cum ar fi lăsarea organului de urmărire penală fără informații despre săvârșirea de infracțiuni la „nivelele superioare „, și, ca o consecință să facă imposibilă administrarea dovezilor.

Neregulile , excesele săvârșite sub acoperirea „Protocolului” vor înceta. Sesizarea din oficiu , ca modalitate de sesizare a organului de urmărire penală despre săvârșirea unei infracțiuni nu va fi abrogată. Procurorul și polițistul de la poliția judiciară tot vor afla despre infracțiuni, fiindcă cei care culeg legal informații în acest domeniu vor continua să le aducă la cunoștință organului de urmărire penală, îndeplinindu-și astfel obligațiile de serviciu legale.
Cât de naiv trebuie să fim ca să tot așteptăm ca organul de urmărire penală să ne spună „de unde a aflat” despre infracțiunea

Desecretizarea Protocolului a demonstrat clar că nu era nevoie de acest document .Procedura legală era suficientă ca fiecare instituție care exercită un serviciu public să-și îndeplinească cinstit, corect și operativ obligațiile. Deserviciul cauzat prin atragerea suspiciunilor în „susținerea logistică” a organului de urmărire penală, dupa alte criterii decât cele legale, la vedere, obligă la revenirea de urgență la procedura prevăzută de lege.

Din acest moment, eroarea începe atunci când se vrea identificarea cuvintelor cu faptele prezente sau viitoare. Este exact ca în gluma „tristă” de dinainte de 1989: ” S-a încheiat recoltarea porumbului la radio și televizor, dar a rămas pe câmp .”
Cu „rotocoale si protocoale ” nu se va schimba realitatea, rezultatul inacșiunii sau acțiunii, și… nici âmprejurările interne și externe în care ne ducem existența.

BILANT - SRI 2014

În spațiul public,s-a lăsat să se creadă că temelia țării stă în „cei acoperiți”, iar acum se vrea „descoperirea acoperiților și luminarea poporului ” !

Presimt că acest amestec voit al competențelor constituționale are rolul de spune deschis că fără INFORMAȚII Statul oficial este în pericol. Totodată, mult invocata sintagmă a „Statului paralel” nu mai e o fantomă, ci are formă umană, acționează pentru interese restrânse, ale unui grup care deține pârghii importante în mecanismul statal și forțează „descoperirea” !
Cred că cei cu interese exclusive de grup ignoră proverbul : Nu mor caii când vor câinii !
Ca simplu cetățean aflat pe această „mare”, nu văd portul și este foarte greu să anticipez către ce destinații se vor ândrepta „căpitanii” celor doua vase.De asemenea văd doar că se întrec la vaăitolul ” sărituri în inaltime” cât și subacvatice .
Dupa spusele recente ale unui fost oficial de rang înalt ce face parte din Servicii, de la „case mai mari” am preluat modelul „Protocoalelor”. Drept urmare, se poate spune fără vreo ezitare că ne-am integrat în „Bunele practici ” ale Cluburilor din care facem parte !

Atrag atenția asupra unui alt aspect, deloc mediatizat ! Acesta are profunde reverberații în sfera internă a celor care lucrează efectiv în Servicii, deoarece a cam sosit timpul ca să nu ne mai mirăm de existența acestora și nici să credem că „descoperind acoperiții” vom avea numai drepturi fără obligații !

images

„Spectacolul” protocoalelor ne face să uităm esența multimilenară a proverbului românesc care spune- ”unde dai… și unde crapă !”

Ca spectatori captivi ai „scenei politice”, avem doar dreptul de a ne ruga să primim grația divină și, numai dacă avem șansa vom reuși să vedem și să înțelegem că tot ceea ce privim ține de o întelegele dincolo de cuvinte .

Sursa foto : TechSpiro – Blogspot,Mediafax

Redacția platformei media Criteriul Național mulțumește domnului Vasile Soroceanu pentru acest material oferit în exclusivitate astăzi 6 Aprilie 2018

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

U-NI-RE în cuget și în simțiri… EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tema unirii cu Basarabia este mai actuală și mai dorită ca oricând. Aceasta, datorită însemnătății sale deosebite suscită nenumărate discuții mai mult sau mai puțin aprinse. În special, în presa scrisă, subiectul este tratat în nota sferei de influență de care sau prin care se poate proba ori atașamentul față de culorile și legile acestui teritoriu blagoslovit de Dumnezeu ori unda de răutate vis a vis de cele menționate. De asemenea, ar trebui ca tocmai caracterul unificator să fie mai puternic decât orice fel de simbolistică istorică și de aceea disprețul și ducerea într-o accentuată stare de relativitate, de autentică degradare a tot ceea ce valorează ideea de românism amplifică starea de încordare,de neliniște atât de prezente în cele două state înrudite.În această ultimă și nedorită categorie se pot identifica destule articole asemănătoare unor mostre îmbibate de ură și venin ce frizează orice urmă de omenie sau de bun simț. Din respect făță de dumneavoastră și mai ales nedorind să nominalizez provocând polemică,am să mă abțin…Dar nu pot să-mi cenzurez o întrebare… Oare câtă dezinformare grosieră se poate ascunde în spatele acestor propagandiști de-a dreptul înfrățiți cu puterile străine,cu imperiile care mereu ne-au râvnit teritoriile și bogățiile de orice natură?De aceea nu pot să trec cu vederea și să uit mincinoasele mituri fabricate împotriva unirii care sunt de fapt niște teorii promovate, cu amatorism sau profesionalism, de cei care își manifestă constant antipatia faţă de procesul de reîntregire a ţării. Cu o retorică plină de ură, anumiți indivizi falsifică și denaturează adevărul istoric și chiar au nerușinarea să spună despre unirea Basarabiei cu România că „ar fi frumos, dar nu se poate” invocând, în acest sens, argumente de ordin economic sau strategic. Interesant e faptul că aceștia nu contrazic adevărul istoric și anume că Basarabia e parte a terioriului românesc. Mesajul lor induce mereu nesiguranţă și teamă, sugerând pericole majore precum instabilitatea economică, apariţia unei minorităţi incontrolabile sau a unei corupţii imposibil de eradicat. Ca și când acești propagandiști ar fi descoperit peste noapte secretul tinereţii fără bătrâneţii și al vieţii fără de moarte dublat de cel al guvernării fără de corupţie, ei influențează pe unii dintre noi la modul cel mai abject și care ține doar de negativitate. Au chiar unele pseudo- argumente care corelează problemele existente în societatea românească cu cele din Republica Moldova, de genul ”că România n-ar avea nevoie de o regiune săracă” . Cunoaștem bine că această stare de corupție endemică este generată de o clasă politică oligarhică, mult mai apropiată de modelul din Asia centrală decât de Europa. Dar,vă rog să fiți fără grijă deoarece domniile lor nu au contract permanent cu funcția și nu vor domni la infinit, așa cum li se pare… A sosit timpul ca să dăm dovezi că suntem înfrățiți, înrudiți, că suntem de același sânge și limbă cu verișorii de dincolo de Prut! Revenind la planul inițial,nu am dispoziția și nici timpul necesar de a demonta toate aceste pseudo-teorii, deoarece aceasta revine ca o datorie de onoare a istoricilor și diplomaților. Dar în cele ce urmează vă propun un exercițiu de imaginație. Acesta se realizează prin corelarea tuturor elementelor posibile care ar duce la acest eveniment cu profunde rezonanțe- UNIREA! De fapt, mai bine spus după reîntregirea, reunirea celor două state,altcumva vor fi parametrii,regulile, legile și automat nivelul de trai. Numai încercați să vă proiectați ideea conform căreia, Republica Moldova va face parte dintr-un stat integrat european, membru al NATO. Peste acestea, îndrăzniți să vă proiectați și imaginea unei justiții imparțiale, corecte ce se vor extinde ca model și peste Prut. Cu alte cuvinte, lucrurile pot evolua într-o direcție normală, firească.Totuși, filo-rușii nu se lasă și încetinesc acest proces. Mai e cazul să ne aducem aminte de „prietenia” și interesul Rusiei, care a încercat să blocheze eforturile Republicii Moldova în sensul integrării europene, aşa cum a procedat de altfel şi în cazul altor state din fosta Comunitate a Statelor Independente? De aceea, din dorința de a ne vedea visul împlinit,ar trebui să nu mai ezităm deloc și nici să luăm peste picior pe semenii care luptă,speră și cred în idealul acestei uniri, în cuget și în simțiri.......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu