Criteriul National

Diplomat UE – sancţiunile împotriva Turciei pentru operaţiunile din Siria se află pe masă – International

Diplomat UE – sancţiunile împotriva Turciei pentru operaţiunile din Siria se află pe masă – International
octombrie 14
05:58 2019
Un înalt diplomat al UE a subliniat pentru ziarul nostru că nu trebuie conectată problema Siriei de problema Zonei Economice Exclusive a Ciprului, scrie Rador, citând Ethnos.

„Sancţiunile împotriva Turciei pentru operaţiunea militară în nordul Siriei se află pe masă. Însă Turcia este un aliat-cheie la multe niveluri, iar UE trebuie să fie foarte atentă în privinţa oricărei măsuri pe care o va decide. Şi este bine să nu fie conectate cu măsurile punctuale pentru acţiunea ilegală a Ankarei în Zona Economică Exclusivă a Ciprului”. Acestea sunt cuvintele unui diplomat de la Bruxelles cu privire la ce se aşteaptă pe „frontul” Turciei. Şi este adevărat că împotriva Turciei s-au adunat multe. Dincolo de maşinăria de război turcească ce a provocat reacţii la nivel mondial şi de aşteptatele măsuri punctuale ce fuseseră anunţate de liderii europeni în luna iulie în deplină solidaritate cu Cipru, există încă o problemă care îngrijorează UE. Şi anume problema migraţiei, mai ales după declaraţiile lui Erdoğan că va trimite în Europa 3,6 milioane de refugiaţi care se află acum în Turcia, dacă Europa şi ţările europene vor caracteriza operaţiunea militară din Siria drept o operaţiune de ocupaţie. „Vom deschide porţile şi vom trimite acolo 3,6 milioane de refugiaţi”, a spus preşedintele Recep Tayyip Erdoğan în faţa parlamentarilor partidului.

„Turcia trebuie să înțeleagă faptul că acţiunile sale ar putea duce la o nouă catastrofă umanitară. Şi nu vom accepta niciodată ca refugiaţii să fie abandonaţi şi să fie folosiţi pentru a ne şantaja. Ameninţările de ieri ale preşedintelui Erdoğan sunt complet deplasate” a scris preşedintele Consiliului European, Donald Tusk pe Twitter.

Această poziţie reflectă punctul de vedere al UE în ansamblu, după cum a confirmat şi înaltul diplomat UE pentru ziarul nostru: „Declaraţiile preşedintelui Erdoğan sunt inacceptabile. UE a făcut deja foarte multe pentru refugiaţi şi spunem adesea că Turcia a răspuns cu responsabilitate. Dar ameninţările de acest fel ne duc înapoi…”.

Diplomatul a confirmat că problema migranţilor – care după invazia turcă vor deveni acum în mod sigur refugiaţi – este o îngrijorare serioasă a statelor membre şi, în mod sigur, va fi ridicată într-o discuţie despre Turcia atât la nivelul miniştrilor mâine, luni, cât şi la summitul de joi. „Ceea ce are prioritate acum cu privire la această problemă este să rămână valabilă în continuare declaraţia UE-Turcia. Din acest motiv, Ankara va trebui să primească asigurări fundamentate că Bruxelles-ul va fi alături de ea în mod real, prin finanţare şi susţinere suplimentară, dar şi cu personal. Problema care se pune însă este care vor fi liniile roşii pe care UE le va stabili în relaţie cu „trocul” pe care ştim că îl va face Turcia. Altfel spus, cât va ceda ea din propriile linii roşii”, spune diplomatul, schiţând astfel complexitatea situaţiei.

Despre activitatea ilegală din Zona Economică Exclusivă a Ciprului

Atitudinea provocatoare a Turciei în Zona Economică Exclusivă a Ciprului va reprezenta un subiect important luni la Consiliul Miniştrilor Afacerilor Externe care se va desfăşura la Luxemburg. Miniştrii vor asculta propunerile serviciului special al Comisiei Europene cu privire la măsurile ţintite împotriva Ankarei, în urma deciziei luate de liderii europeni la summitul din luna iulie. Însă este de aşteptat ca problema să fie lăsată pentru discuţiile dintre liderii statelor-membre la summitul UE, care se va desfăşura joi.

Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă, Federica Mogherini, a discutat cu ministrul cipriot de externe, Nikos Christodoulides, pe data de 4 octombrie. „Ministerul cipriot a informat-o pe Mogherini că după atâtea luni şi în ciuda acţiunilor diplomatice, Turcia îşi continuă activitatea ilegală în cele 45 de mile marine de la ţărmul Ciprului”, a spus pentru ziarul nostru un alt diplomat UE.

„Nu este pentru prima dată când subiectul va fi discutat în Consiliul Afacerilor Externe şi la summitul UE. În luna iulie, UE şi-a exprimat solidaritatea deplină faţă de Cipru. Eforturile diplomatice continuă. Şi există şi un nou momentum în discuţii pentru reînceperea negocierilor în problema reunificării Ciprului, ceea ce necesită condiţii constructive”, a spus diplomatul cu subînţeles.

În ceea ce priveşte măsurile punctuale şi evoluţia acestora, aceeaşi sursă a subliniat că „am pregătit propuneri, dar sunt în discuţie. Subiectul va fi discutat luni şi joi”. „Credem că nu este înţelept să fie amestecate temele între ele. Una este invadarea nordului Siriei şi eventualele sancţiuni şi alta sunt măsurile punctuale pentru forajele ilegale”, a conchis diplomatul UE.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei