Criteriul National

Directorul Frontex și-a dat demisia după ce ani la rând a fost acuzat că a respins în mod ilegal migranți

Directorul Frontex și-a dat demisia după ce ani la rând a fost acuzat că a respins în mod ilegal migranți
aprilie 29
21:23 2022

Directorul Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, Frontex, și-a dat demisia după ani de acuzații conform cărora organismul condus de acesta ar fi maltratat și respins migranții la frontierele externe ale UE, relatează Reuters.

nave romanesti in misiunea FrontexFoto: captura Der Spiegel

Consiliul de administrație al Frontex a convocat o ședință de urgență joi și vineri pentru a discuta acuzațiile împotriva lui Fabrice Leggeri și a altor doi membri ai personalului Frontex, spunând că Leggeri și-a prezentat demisia joi.

„Consiliul de administrație a luat act de intențiile sale și a concluzionat că, prin urmare, angajarea a luat sfârșit”, a spus Frontex într-un comunicat.

Agenția UE antifraudă OLAF a lansat o investigație anul trecut cu privire la acuzațiile de încălcare a drepturilor omului de către Frontex. Raportul OLAF nu a fost făcut public.

Erik Marquardt, un parlamentar german din Parlamentul European, a declarat pe 2 martie că rezumatul raportului „dezvăluie că conducerea Frontex era conștientă de încălcările drepturilor omului și a evitat în mod deliberat să le raporteze”.

În 2021, Parlamentul European și-a publicat propriul raport privind acuzațiile conform cărora Frontex a fost implicată în așa-numitele respingeri, inclusiv în Marea Egee între Grecia și Turcia, membră a UE.

Respingerile încalcă obligațiile UE în temeiul dreptului internațional umanitar, care interzice întoarcerea oamenilor acolo unde viața lor ar fi în pericol.

Potrivit raportului Parlamentului European, mai multe persoane de încredere „au raportat în mod constant despre încălcări ale drepturilor fundamentale la frontieră într-un număr de state membre, dar Frontex a ignorat în general aceste rapoarte”.

„De asemenea, agenția nu a răspuns în mod adecvat la observațiile interne cu privire la anumite cazuri de încălcare probabilă a drepturilor fundamentale în statele membre care au fost ridicate”.

Țările UE au oferit Frontex bani și puteri suplimentare de când peste un milion de refugiați sirieni au ajuns în Europa în 2015, copleșindu-i capacitatea de primire și securitate și alimentând sentimentul extremist de dreapta în întreaga bloc.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul