Criteriul National

Discurs interesant al candidatului Partidului Republican din USA, Donald Trump

Discurs interesant al candidatului Partidului Republican din USA, Donald Trump
aprilie 28
14:10 2016

Candidatul la Preşedenţia Americii Donald Trump a ţinut un discurs în care şi-a anunţat ideile asupra politicii externe a SUA. Cele mai importante idei au fost deja comentate, mai mult sau mai puţin favorabil de către presa internaţională.

trump

 

Favoritul în sondaje , miliardarul Donald Trump a apărut în faţa presei. Depăşirea clară a rivalii sai , ca a senatorului de Texas Ted Cruz  și a guvernatorului din Ohio John Kasich cu peste 50 % sau chiar 60 % din voturi în cele cinci state americane confirmă așteptările tuturor analiștilor și specialiștilor . Cei doi bărbați au ajuns la concluzia în acest weekend că o alianță ar fi de bun augur pentru a încerca să -l împiedice să ajungă la 1.237 de delegați care ar fi permis să obțină nominalizarea Partidului la Convenția de la Cleveland ce va avea loc în iulie . În ajunul scrutinului din 26 aprilie , unde 183 de posturi de delegați erau în joc , mogulul imobiliar a avut 844 de delegați împotriva a 543 pentru Ted Cruz și doar 148 pentru John Kasich .

Conform presei din Hexagon, citat şi comentat de Le Parisien, Donald Trump şi-a stabilit viziunea sa privind politica externă într-un discurs cu accente izolaționiste chiar cu anumite tente contradictorii ,  dincolo de sloganul „America First”  . Interesant rămâne faptul că domnia sa nu a oferit niciun fel de alt detaliu.

 Favoritul pentru nominalizarea  din partea Partidului republican pentru Casa Albă a ţinut un discurs de aproximativ 40 de minute într- un hotel din Washington , la care au fost invitați reprezentanți ai presei cât și experţi de politică externă . Cu ajutorul unui prompter , el a reformulat temele care au făcut succesul său electoral : prioritatea intereselor SUA , protecționismul și restabilirea prestigiului american în străinătate , deoarece Statele Unite este o super-putere temută și respectată .

” Politica mea externă a pus întotdeauna interesele americanilor și securitatea americană , înainte de orice altceva „, a spus Donald Trump . ” + (Plus) America Mai întâi ” va fi tema majoră a administrației mele . ” El a început cu avertismentul său obișnuit pentru aliații SUA , inclusiv în țările NATO . ” Țările pe care le apără trebuie să plătească pentru costul apărării lor . În caz contrar , Statele Unite ale Americii trebuie să fie pregătite să părăsească aceste țări să se apere „, a amenințat . El a denunțat , așa cum a făcut-o de la preluarea campanii, ” aroganța ” politicilor externe americane în Irak , Libia și Egipt . ” Totul a început cu ideea periculoasă că am putea transforma în țările occidentale de democrație , care nu au experiență sau nici un interes să devină democrațiile occidentale ” , a spus el , făcând aluzie la Invazia din Irak petrecută în 2003 .

donald trump

Dar, acest ton cu iz izolaționist a fost rapid contrazis de aparenta sa nostalgie pentru zilele în care Statele Unite au ” salvat lumea ” în timpul celui de al Doilea Mondial cât și în timpul Războiului Rece . El a acuzat regimul Obama, de abandonarea unor aliați , cum ar fi Israelul , cât și pentru căderea președintelui egiptean Hosni Mubarak din 2011 . ” Prietenii noștri trebuie să se bazeze pe acordurile care le-am semnat cu ei „, a spus el . ” America va deveni din nou un prieten și un aliat de încredere . ”

Prin voinţa lui personală Donald Trump intenționează să restabilească respectul pentru America în lume . ” Prietenii noștri şi dușmanii noștri trebuie să știe că , dacă am trage o linie roșie , voi respecta acea linie roşie „, a mai adăugat.

Ca o dovadă a pierderii influenței Statelor Unite, miliardarul a pretins a fi deosebit de supărat pe faptul că președintele cubanez şi regele saudit nu l-au primit în persoană pe președintele SUA în timpul vizitelor sale recente în Cuba și Arabia Saudită . Donald Trump a promis, de asemenea să aibe relaţii diplomatice favorabile cu Rusia și China, datorate abilităților sale de negociere. „Nu suntem condamnați să fim adversari”, a mai spus el la Moscova.

Mai mult decât atât, domnia sa deplânge faptul că datoria publică a SUA, este „nevoită” și angajată să „cheltuie ceea ce este nevoie” pentru a crește bugetul ministerului apărării. Aliniindu-se liniei partidului republican, el a definit noţiunea”islamul radical” ca inamicul numărul unu al țării. Miliardarul a promis să anihileze grupul Statul Islamic (Sl). „Zilele lor sunt numărate”, a spus el. „Ei dispar dacă voi fi ales președinte, iar ei vor dispărea repede. Foarte, foarte repede”, a promis omul de afaceri. „Nu le voi spune unde sau cum. Avem nevoie, ca țară să fim mai mult decât imprevizibili.” Donald Trump nu a pronunţat cuvântul de izolaționism, preferând să spună că respinge „sirenele globalismului.”

TT

” Spre deosebire de alţi candidaţi la președinție , războiul și agresiunea nu vor fi primul meu instinct ” . ” Nu putem avea o politică externă fără diplomație , ce include o super-putere care are precauție și reținere. Acestea sunt adevăratele semne de putere . „

Michael Pregent , fost consilier al lui generalul David Petraeus în Irak  a găsit discursul său ca fiind ” incoerent ” . ” El a spus atât aliaților noștri că le vom ajuta , dar ei trebuie să plătească „, a declarat el pentru AFP .

” Se pare că discursul a fost scris în grabă . ” (…)Trump a dezvăluit temele sale mai liniştit și mai inteligent decât de obicei , dar multe întrebări rămân fără răspuns „, a declarat David Pollock , un fost diplomat acum aflat la Institutul de la Washington.

Totuşi adversarii republicani ai lui Donald Trump au avut reacţii între timp, criticând în termeni aspri acest discurs . ” Ronald Reagan trebuie să se fi întors în mormântul său „, a scris senatorul Lindsey Graham pe Twitter .

Fără a avea pretenții de a trage vreo concluzie, ceea ce a atras atenţia este amănuntul referitor la situaţia armatei SUA şi a bugetului de apărare, chiar la cheltuielile pe care alte mari puteri le fac. Practic, din momentul în care, a afirmat că numărul de soldaţi a scăzut prea mult, numărul de nave maritime de război ar fi „insuficient”, o parte din avioane sunt foarte vechi, iar arsenalul nuclear este vechi şi are potenţial slab de descurajare, aceste idei trebuie să fie înţelese în raport de proiectul său „Să facem America (cea mai) mare (şi puternică) din nou”, dar şi în raport de o lege a unei retorici și argumentări cu mare priză la public!

Sursa foto www.washingtontimes.com,www.worldnewspolitics.com

Prof. Dr. Daniel Mihai, CNA Regina Maria Constanţa, redactor şef al ziarului Criteriul Naţional

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

U-NI-RE în cuget și în simțiri… EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tema unirii cu Basarabia este mai actuală și mai dorită ca oricând. Aceasta, datorită însemnătății sale deosebite suscită nenumărate discuții mai mult sau mai puțin aprinse. În special, în presa scrisă, subiectul este tratat în nota sferei de influență de care sau prin care se poate proba ori atașamentul față de culorile și legile acestui teritoriu blagoslovit de Dumnezeu ori unda de răutate vis a vis de cele menționate. De asemenea, ar trebui ca tocmai caracterul unificator să fie mai puternic decât orice fel de simbolistică istorică și de aceea disprețul și ducerea într-o accentuată stare de relativitate, de autentică degradare a tot ceea ce valorează ideea de românism amplifică starea de încordare,de neliniște atât de prezente în cele două state înrudite.În această ultimă și nedorită categorie se pot identifica destule articole asemănătoare unor mostre îmbibate de ură și venin ce frizează orice urmă de omenie sau de bun simț. Din respect făță de dumneavoastră și mai ales nedorind să nominalizez provocând polemică,am să mă abțin…Dar nu pot să-mi cenzurez o întrebare… Oare câtă dezinformare grosieră se poate ascunde în spatele acestor propagandiști de-a dreptul înfrățiți cu puterile străine,cu imperiile care mereu ne-au râvnit teritoriile și bogățiile de orice natură?De aceea nu pot să trec cu vederea și să uit mincinoasele mituri fabricate împotriva unirii care sunt de fapt niște teorii promovate, cu amatorism sau profesionalism, de cei care își manifestă constant antipatia faţă de procesul de reîntregire a ţării. Cu o retorică plină de ură, anumiți indivizi falsifică și denaturează adevărul istoric și chiar au nerușinarea să spună despre unirea Basarabiei cu România că „ar fi frumos, dar nu se poate” invocând, în acest sens, argumente de ordin economic sau strategic. Interesant e faptul că aceștia nu contrazic adevărul istoric și anume că Basarabia e parte a terioriului românesc. Mesajul lor induce mereu nesiguranţă și teamă, sugerând pericole majore precum instabilitatea economică, apariţia unei minorităţi incontrolabile sau a unei corupţii imposibil de eradicat. Ca și când acești propagandiști ar fi descoperit peste noapte secretul tinereţii fără bătrâneţii și al vieţii fără de moarte dublat de cel al guvernării fără de corupţie, ei influențează pe unii dintre noi la modul cel mai abject și care ține doar de negativitate. Au chiar unele pseudo- argumente care corelează problemele existente în societatea românească cu cele din Republica Moldova, de genul ”că România n-ar avea nevoie de o regiune săracă” . Cunoaștem bine că această stare de corupție endemică este generată de o clasă politică oligarhică, mult mai apropiată de modelul din Asia centrală decât de Europa. Dar,vă rog să fiți fără grijă deoarece domniile lor nu au contract permanent cu funcția și nu vor domni la infinit, așa cum li se pare… A sosit timpul ca să dăm dovezi că suntem înfrățiți, înrudiți, că suntem de același sânge și limbă cu verișorii de dincolo de Prut! Revenind la planul inițial,nu am dispoziția și nici timpul necesar de a demonta toate aceste pseudo-teorii, deoarece aceasta revine ca o datorie de onoare a istoricilor și diplomaților. Dar în cele ce urmează vă propun un exercițiu de imaginație. Acesta se realizează prin corelarea tuturor elementelor posibile care ar duce la acest eveniment cu profunde rezonanțe- UNIREA! De fapt, mai bine spus după reîntregirea, reunirea celor două state,altcumva vor fi parametrii,regulile, legile și automat nivelul de trai. Numai încercați să vă proiectați ideea conform căreia, Republica Moldova va face parte dintr-un stat integrat european, membru al NATO. Peste acestea, îndrăzniți să vă proiectați și imaginea unei justiții imparțiale, corecte ce se vor extinde ca model și peste Prut. Cu alte cuvinte, lucrurile pot evolua într-o direcție normală, firească.Totuși, filo-rușii nu se lasă și încetinesc acest proces. Mai e cazul să ne aducem aminte de „prietenia” și interesul Rusiei, care a încercat să blocheze eforturile Republicii Moldova în sensul integrării europene, aşa cum a procedat de altfel şi în cazul altor state din fosta Comunitate a Statelor Independente? De aceea, din dorința de a ne vedea visul împlinit,ar trebui să nu mai ezităm deloc și nici să luăm peste picior pe semenii care luptă,speră și cred în idealul acestei uniri, în cuget și în simțiri.......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu