Criteriul National

Discursul reginei Elisabeta a II-a în fața Parlamentului londonez a clarificat şi relevat unele priorităţi dorite pe viitor

Discursul reginei Elisabeta a II-a în fața Parlamentului londonez a clarificat şi relevat unele priorităţi dorite pe viitor
iunie 22
11:51 2017

 Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a deschis lucrările noului Parlament cu un discurs, rostit miercuri în fața Parlamentului de la Londra. Cu prilejul deschiderii lucrărilor Parlamentului a acordat cea mai mare atenție problemelor legate de Brexit, informează presa britanică.

cover

 Un detaliu simbolic cu trimiteri clare

Regina Elisabeta a II-a a rostit cel de-al 64-lea său discurs în Parlament. Pe toată durata ceremoniei a fost însoţită anul acesta de prinţul moştenitor, Charles, deoarece prinţul consort este internat în spital, în urma unei infecţii.

Demn de remarcat a fost amănuntul vestimentar preferat pentru această ocazie.Suverana a renunţat la mantia tradiţională, destul de grea. Totodată, însemnele puterii monarhice – coroana a stat pe o pernă, alături de regină. Suverana a preferat să poartă o pălărie.Acest accesoriu de culoare albastră, a fost în nuanța drapelului UE, fiind asortată cu mai multe flori galbene poziționate pe partea din față, semănând cu stelele dispuse în cerc pe drapel.

Discursul propriu-zis

„Prioritatea Guvernului meu este să obţină cel mai bun acord posibil pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană”, a spus regina, dând asigurări că Executivul va colabora cu administraţiile regionale şi cu toate autorităţile competente în acest sens.  Suverana a anunţat că va fi introdus un proiect de lege pentru a anula Legea Comunităţilor Europene şi pentru a oferi „siguranţă pentru persoane şi afaceri”.„Acesta va fi însoţit de legislaţie care să asigure că Marea Britanie va face un succes din Brexit, stabilind noi politici naţionale” vizând, printre altele, imigraţia.

De asemenea, a asigurat că „guvernul meu va încerca să menţină un parteneriat profund şi special cu aliaţii europeni şi să pună bazele unor noi relaţii comerciale în toată lumea”.  Regina a promis şi alte măsuri care „ vor continua să îmbunătăţească finanţele populaţiei, menţinând taxele scăzute”, a promis regina.

Printre priorităţile executivului se vor mai număra investiţiile în infrastructură, şcoli şi pregătirea forţei de muncă viitoare, dar şi protecţia la locul de muncă. Regina a anunţat că salariul minim naţional va fi crescut, dar nu a precizat procentul.

Legat de tragedia recentă, suverana a lăsat să se înţeleagă perfect că „guvernul meu va iniţia o anchetă publică deplină privind incendiul tragic de la Grenfell Tower, pentru a stabili cauzele şi a se asigura că sunt învăţate lecţiile corespunzătoare. Pentru a susţine victimele, Guvernul meu va lua măsuri de a introduce un avocat public independent” care să ajute persoanele afectate pe perioada anchetei şi să le ofere asistenţă judiciară.

Un alt punct de vedere important a fost cel care ce leagă Executivul că îşi va lua angajamentul să aloce 2% din PIB pentru apărare. După cum e firesc, Regatul Unit al Marii Britanii îşi va continua lupta împotriva organizaţiei Statul Islamic în Siria şi Irak.  După atacurile teroriste care au afectat recent Londra şi Manchester, Guvernul va revizui strategia de contraterorism, „pentru a se asigura că poliţia şi serviciile de securitate au toate prerogativele de care au nevoie” a declarat suverana cu un ton ferm.

Reacţii ale presei internaţionale

Regina a vorbit despre necesitatea unui acord favorabil pentru Brexit. „Prioritatea Guvernului meu este să obţinem cel mai bun acord posibil pentru ieşirea noastră din Uniunea Europeană”, a precizat regina, citată de BBCDe asemenea, a prezentat priorităţile cabinetului condus de premierul Theresa May, relatează Newsweek şi Time. Regina a confirmat în discursul său că prioritatea Regatului Unit sunt negocierile pentru Brexit şi a afirmat intenţia guvernului conservator de a elabora o nouă strategie antiterorism, notează The Wall Street Journal.

Reacţiile nu au întârziat să apară. Tocmai, pe plan intern discursul Reginei a fost comparat şi a avut trimiteri simbolice cu ” guvernul şchiop” al premierului  Theresa May, ironizează The Independent. În schimb, The Guardian se întreabă dacă pălăria albastră cu mici ornamente galbene, purtată de suverană, a fost o aluzie la Brexit.

Regina pare ”să îşi fi luat rămas-bun de la UE prin costumaţia sa, dar, dat fiind rolul său nepartizan în negocieri, pălăria aleasă rămâne învăluită în mister ”, au glumit ziariştii de la The Guardian.

Reamintesc faptul că la Bruxelles se desfăşoarşi azi şi mâine Consiliul European de vară, unde se vor discuta teme legate de securitate, economie, migraţie şi Brexit. Potrivit agendei anunţate de către EUObserver se apreciază că liderii UE vor avea şansa la această reuniune de a evalua lucid dacă motorul franco-german al integrării europene a fost realimentat de alegerea preşedintelui francez Emmanuel Macron. Cancelarul german Angela Merkel a schiţat, pentru prima dată, liniile directoare ale unui pact cu Franţa ” privind reglementarea guvernanţei monedei unice europene.” Aceste lucruri definesc şi caracterizează ca un semn clar că liderii eurozonei sunt ”din ce în ce mai aproape de o reconciliere”, aşa cum anticipă The Wall Street Journal.

 

Sursa foto : AFP/ Getty Images

Sinteză realizată de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al ziarului Criteriul Național

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo