
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a deschis lucrările noului Parlament cu un discurs, rostit miercuri în fața Parlamentului de la Londra. Cu prilejul deschiderii lucrărilor Parlamentului a acordat cea mai mare atenție problemelor legate de Brexit, informează presa britanică.
Un detaliu simbolic cu trimiteri clare
Regina Elisabeta a II-a a rostit cel de-al 64-lea său discurs în Parlament. Pe toată durata ceremoniei a fost însoţită anul acesta de prinţul moştenitor, Charles, deoarece prinţul consort este internat în spital, în urma unei infecţii.
Demn de remarcat a fost amănuntul vestimentar preferat pentru această ocazie.Suverana a renunţat la mantia tradiţională, destul de grea. Totodată, însemnele puterii monarhice – coroana a stat pe o pernă, alături de regină. Suverana a preferat să poartă o pălărie.Acest accesoriu de culoare albastră, a fost în nuanța drapelului UE, fiind asortată cu mai multe flori galbene poziționate pe partea din față, semănând cu stelele dispuse în cerc pe drapel.
Discursul propriu-zis
„Prioritatea Guvernului meu este să obţină cel mai bun acord posibil pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană”, a spus regina, dând asigurări că Executivul va colabora cu administraţiile regionale şi cu toate autorităţile competente în acest sens. Suverana a anunţat că va fi introdus un proiect de lege pentru a anula Legea Comunităţilor Europene şi pentru a oferi „siguranţă pentru persoane şi afaceri”.„Acesta va fi însoţit de legislaţie care să asigure că Marea Britanie va face un succes din Brexit, stabilind noi politici naţionale” vizând, printre altele, imigraţia.
De asemenea, a asigurat că „guvernul meu va încerca să menţină un parteneriat profund şi special cu aliaţii europeni şi să pună bazele unor noi relaţii comerciale în toată lumea”. Regina a promis şi alte măsuri care „ vor continua să îmbunătăţească finanţele populaţiei, menţinând taxele scăzute”, a promis regina.
Printre priorităţile executivului se vor mai număra investiţiile în infrastructură, şcoli şi pregătirea forţei de muncă viitoare, dar şi protecţia la locul de muncă. Regina a anunţat că salariul minim naţional va fi crescut, dar nu a precizat procentul.
Legat de tragedia recentă, suverana a lăsat să se înţeleagă perfect că „guvernul meu va iniţia o anchetă publică deplină privind incendiul tragic de la Grenfell Tower, pentru a stabili cauzele şi a se asigura că sunt învăţate lecţiile corespunzătoare. Pentru a susţine victimele, Guvernul meu va lua măsuri de a introduce un avocat public independent” care să ajute persoanele afectate pe perioada anchetei şi să le ofere asistenţă judiciară.
Un alt punct de vedere important a fost cel care ce leagă Executivul că îşi va lua angajamentul să aloce 2% din PIB pentru apărare. După cum e firesc, Regatul Unit al Marii Britanii îşi va continua lupta împotriva organizaţiei Statul Islamic în Siria şi Irak. După atacurile teroriste care au afectat recent Londra şi Manchester, Guvernul va revizui strategia de contraterorism, „pentru a se asigura că poliţia şi serviciile de securitate au toate prerogativele de care au nevoie” a declarat suverana cu un ton ferm.
Reacţii ale presei internaţionale
Regina a vorbit despre necesitatea unui acord favorabil pentru Brexit. „Prioritatea Guvernului meu este să obţinem cel mai bun acord posibil pentru ieşirea noastră din Uniunea Europeană”, a precizat regina, citată de BBCDe asemenea, a prezentat priorităţile cabinetului condus de premierul Theresa May, relatează Newsweek şi Time. Regina a confirmat în discursul său că prioritatea Regatului Unit sunt negocierile pentru Brexit şi a afirmat intenţia guvernului conservator de a elabora o nouă strategie antiterorism, notează The Wall Street Journal.
Reacţiile nu au întârziat să apară. Tocmai, pe plan intern discursul Reginei a fost comparat şi a avut trimiteri simbolice cu ” guvernul şchiop” al premierului Theresa May, ironizează The Independent. În schimb, The Guardian se întreabă dacă pălăria albastră cu mici ornamente galbene, purtată de suverană, a fost o aluzie la Brexit.
Regina pare ”să îşi fi luat rămas-bun de la UE prin costumaţia sa, dar, dat fiind rolul său nepartizan în negocieri, pălăria aleasă rămâne învăluită în mister ”, au glumit ziariştii de la The Guardian.
Reamintesc faptul că la Bruxelles se desfăşoarşi azi şi mâine Consiliul European de vară, unde se vor discuta teme legate de securitate, economie, migraţie şi Brexit. Potrivit agendei anunţate de către EUObserver se apreciază că liderii UE vor avea şansa la această reuniune de a evalua lucid dacă motorul franco-german al integrării europene a fost realimentat de alegerea preşedintelui francez Emmanuel Macron. Cancelarul german Angela Merkel a schiţat, pentru prima dată, liniile directoare ale unui pact cu Franţa ” privind reglementarea guvernanţei monedei unice europene.” Aceste lucruri definesc şi caracterizează ca un semn clar că liderii eurozonei sunt ”din ce în ce mai aproape de o reconciliere”, aşa cum anticipă The Wall Street Journal.
Sursa foto : AFP/ Getty Images
Sinteză realizată de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al ziarului Criteriul Național