Criteriul National

DOCUMENT Grădiniță din administrarea Primăriei Sector 1: 106 contracte de peste 650.000 lei prin achiziție directă în 2021, cu o firmă dintr-un sat din Călărași – Administratie Locala

DOCUMENT Grădiniță din administrarea Primăriei Sector 1: 106 contracte de peste 650.000 lei prin achiziție directă în 2021, cu o firmă dintr-un sat din Călărași – Administratie Locala
ianuarie 09
18:12 2022
Grădinița 52 din Sectorul 1 a încheiat în 2021 106 contracte, în valoare de 654.648 lei , prin achiziție directă, cu firma Agroinvest International, potrivit datelor agregate de HotNews.ro din sistemul electronic de achiziții publice. Grădinița a achiziționat de la societatea comercială de la fructe și legume, până la montat și demontat parchet, lucrări tâmplărie, servicii de asigurare personal. Grădinița folosește pentru achiziții bani publici, dați de Primăria Sectorului 1. Contactați de HotNews.ro, reprezentanții administrației locale spun că au trimis corpul de control al primarului să verifice cum a fost atribuite contractele.

Doar în luna decembrie, Grădinița 52 a încheiat 29 de contracte în valoare de 275.570 lei, în principal pentru demontat parchet, montat plintă și parchet, dar și legume și fructe.

Doar pe 22 decembrie au fost publicate 8 anunțuri pentru demontare parchet, iar pe 23 decembrie au fost atribuite aceleiași firme.

Iată câteva exemple:

  • contract pentru demontarea parchetului deteriorat, lucrări de curățare și nivelare a pardoselii, montare strat izolator – 20.130 lei.
  • contract pentru demontarea parchetului deteriorat, lucrări de curățare și nivelare a pardoselii, montare strat izolator – 16.500 lei
  • contract pentru demontarea parchetului deteriorat, lucrări de curățare și nivelare a pardoselii, montare strat izolator – 19.140 lei.
  • contract pentru demontarea parchetului deteriorat, lucrări de curățare și nivelare a pardoselii, montare strat izolator – 19.140 lei.

Pe 8 decembrie, au fost publicate 14 anunțuri pentru achiziția de plintă, izolație și montare parchet. Toate contractele câștigate de firma Agroinvest Internațional două zile mai târziu. Practic un contract mare a fost spart în multe contracte mici date prin achiziție directă, în loc să se facă licitație.

Iată câteva exemple privind contractele date pe 10 decembrie:

  • Parchet grupa mare – 13.420 lei;
  • parchet grupa mare – 12.760 lei;
  • parchet grupa mare – 8.360 lei;
  • parchet grupa mică – 5.940 lei;
  • parchet grupa mică – 13.420 lei;

Contactați de HotNews.ro, reprezentanții Primăriei Sector 1 au declarat că Grădinița 52 face obiectul unei misiuni a Corpului de Control al Primarului Sectorului 1 deoarece NU este permisă divizarea contractului în mai multe contracte distincte de valoare mai mică.

”Referitor la cazul Grădinița Nr. 52, facem precizarea că această unitate de învățământ face obiectul unei misiuni a Corpului de Control al Primarului Sectorului 1, misiunea fiind cauzată de modul suspect și defectuos în care s-au făcut achizițiile publice în această unitate. Nu este permisă divizarea contractului în mai multe contracte distincte de valoare mai mică și nu se vor utiliza metode de calcul care să conducă la o subevaluare a valorii estimate. Cazul grădiniței nr. 52 nu este singular, sunt verificate mai multe unități de învățământ de către Corpul de Control al Primarului Sectorului 1. În momentul finalizării acestor misiuni de control vom publica toate rapoartele și le vom înainta Parchetului acolo unde este cazul.”, este răspunsul instituției.

În plus, Primăria Sectorului 1 a trimis o adresă în luna noiembrie 2021 prin care a solicitat tuturor unităților de învățământ (grădinițe, școli) de pe raza administrativ-teritorială a Sectorului 1 Programul Anual al Achizițiilor Publice și Anexa privind Achizițiile Directe.

Potrivit Legii achizițiilor publice: Autoritatea contractantă are dreptul de a achiziţiona direct produse sau servicii în cazul în care valoarea estimată a achiziţiei, fără TVA, este mai mică decât 132.519 lei, respectiv lucrări, în cazul în care valoarea estimată a achiziţiei, fără TVA, este mai mică decât 441.730 lei.

Autoritatea contractantă alege procedura de atribuire în funcție de următoarele aspecte:
a) valoarea estimată a achiziției;
b) complexitatea contractului/acordului-cadru ce urmează a fi atribuit;
c) îndeplinirea condițiilor specifice de aplicare a anumitor proceduri de atribuire.

Potrivit legii, autoritatea contractantă are obligația ca, la alegerea procedurii de atribuire, să se raporteze la valoarea estimată a produselor, serviciilor și lucrărilor care sunt considerate similare.

Firma câștigătoare, zeci de contracte cu unități de învățământ din Sectorul 1

Potrivit datelor din sistemul electronic de achiziții publice, firma a câștigat prin sistemul electronic de achiziții publice 119 de contracte, în valoare de 854.924 lei. Majoritatea sunt cu Grădinița 52. Mai sunt câteva și cu GRADINITA NR. 283, GRADINITA DE COPII NR. 122, SCOALA GIMNAZIALA ALEXANDRU COSTESCU, GRADINITA NR. 46, Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza.

Potrivit datelor din platforma de verificare a firmelor Confidas.ro, firma a fost înființată în iunie 2019. În 2020 a avut o cifră de afaceri de 302.913 RON și profit de 194.317 RON.
Firma are doi asociați: Maria Ștefana Manolescu (50%) și Silviu Alexandru Vasile (50%).

Maria Ștefana Manolescu este acționar și la firma DELIA INVEST SRl. Și această societate are zeci de contracte în 2019 cu școlile din Sectorul 1.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul