Criteriul National

DOLIU IN LUMEA ARTISTILOR! Actorul de origine egipteană Omar Sharif a trecut la cele vesnice !

iulie 10
22:55 2015

 

 O personalitate ne-a parasit! Omar Sharif, celebru pentru roluri din filme precum „Lawrence al Arabiei” şi „Doctor Zhivago”, a murit la vârsta de 83 de ani, în urma unui infarct.

Omar_Sharif_-_Zhivago_-_1965

Omar Sharif a jucat în filme devenite clasice ale cinematografiei anilor ’60: „Lawrence al Arabiei”, pentru care a obţinut o nominalizare la Oscar în 1964, şi „Doctor Jivago”.

A fost recompensat cu un premiu César pentru cel mai bun actor în 2004, pentru „Domnul Ibrahim şi florile Coranului”.

Purtătorul de cuvânt al artistului, Steve Kenis, a anunţat că actorul a murit  într-un spital din Cairo.

Omar Sharif, pe numele sau real Michel Shalhoub, s-a nascut pe 10 aprilie 1932, in Alexandria, Egipt. La 4 ani s-a mutat in Cairo, impreuna cu familia. In 1954 a debutat pe marele ecran intr-o productie egipteana Siraa Fil-Waadi (The Blazing Sun). Tot atunci si-a schimbat si numele in Omar Sharif. Trei ani mai tarziu s-a casatorit cu partnera sa din The Blazing Sun, Faten Hamama, si s-a convertit la iudaism. In 1957, s-a nascut fiul sau Tarek, care a avut o apartie in Doctor Zhivago, in varianta din copilarie a lui Zhivago.

 

In 1962 se lansa „Lawrence of Arabia”, care l-a propulsat pe scena marilor staruri de la Hollywood si i-a adus nominalizare la Oscar pentru rol secundar si un Glob de Aur. Rolul serifului Ali avea sa-l faca celebru in intreaga lume, iar la trei ani distanta Omar Sharif avea sa joace intr-un alt film de succes, „Doctor Jivago”, acolo unde a interpretat chiar rolul protagonistului, Iuri Andreevici Jivago. Un alt rol cunoscut al lui Omar Sharif este cel al lui Nick Arnstein in musicalul „Funny Girl” (1968), unde a aparut alaturi de Barbra Streisand.In 2003, Sharif a fost premiat la Festivalul de Film de la Venetia pentru rolul din Monsieur Ibrahim (2003) si a primit un Leu de Aur pentru intreaga cariera

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace! Vesnica sa-i fie pomenirea numelui sau, in neam si-n neam!

 

Redactia ziarului Criteriul National

 

Sursa foto : https://en.wikipedia.org/wiki/Omar_Sharif

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo