Criteriul National

Donaţie surpriză în cadrul operei de referinţă a celebrului Constantin Brâncuşi cu a sa „Cuminţenie a Pământului”

Donaţie surpriză în cadrul operei de referinţă a celebrului Constantin Brâncuşi cu a sa „Cuminţenie a Pământului”
august 27
16:54 2016

s604x0_Mugur-Isarescu

Mugur Isărescu se pare că va dona o sumă semnificativă,15.000 de lei pentru achiziţionarea sculpturii „Cuminţenia Pământului”, la fel ca premierul Dacian Cioloş.

Aceasta suma reprezinta aproximativ 80% din profit către bugetul statului, ceea ce înseamnă câteva sute de milioane de euro, bani din care statul poate lua cei cinci milioane de euro pentru a cumpăra ”Cumințenia Pământului”.

 

cumintenia pamantului

Totusi, Banca Naţională nu face donaţii pentru sculptura „Cuminţenia Pământului”. Si nu este un non-sens, deoarece chiar guvernatorul Mugur Isărescu spune că BNR dă statului destui bani, care pot fi folosiţi pentru răscumpărarea operei lui Constantin Brâncuşi.

Acest eveniment s-a produs in momentul in care domnul istoric Andrei Oișteanu a afirmat la finalul unei conferințe susținute de Mugur Isărescu în deschiderea Festivalului ”Dilema Veche” de la Alba Iulia, că un gest al BNR să doneze pentru ”Cumințenia Pământului” ar fi un îndemn și pentru alte bănci și entități financiare.

”Când am putut, Banca Națională a făcut acte de donație. Acum donația noastră este către buget, 80% din profit este către buget. Deci dumneavoastră, mai ales că ați fost aplaudat puteți spune că din cei 80%, bani pe care îi dăm bugetului și care sunt nu cinci milioane de euro, ci câteva sute de milioane de euro, să ia cei cinci milioane de euro, bugetul, și să cumpere Cumințenia Pământului. Deci noi livrăm statului aproape tot profitul nostru îl dăm statului și statul poate să facă acest gest. În Europa, din păcate Băncile Centrale nu pot să dea decât profitul către stat și către societate. O să ne mai gândim însă la propunerea dumneavoastră. Am și eu rugămintea să sugerați ca din cei 80%, anul acesta nu știu cât am dat bugetului de stat, cinci milioane să fie dați pentru ”Cumințenia Pământului” să nu mai lungim povestea aceasta prea mult. Ar fi o sugestie bună, mai ales că vine de la dumneavoastră (…) Eu pot să le spun, dar să vină și de la public, am văzut că s-a aplaudat”, a spus Isărescu.

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu a susținut aceste idei in cadrul unei conferințe despre economie, desfășurată pe Esplanada Catedralei Romano-Catolice din Alba Iulia, cu ocazia Festivalului ”Dilema Veche”, ce se desfășoară în acest weekend.

Andrei Oișteanu a fost aplaudat de public după ce a spus că din cei doi euro cât sunt îndemnați cetățenii români să dea ”nu se vor strânge banii și ne îndreptăm spre o catastrofă de încredere în propriile putințe și valori”

Reamintim faptul ca in prezent, ”Cuminţenia pământului” este în proprietatea moştenitorilor arhitectului Gheorghe Romaşcu, care a cumpărat opera de artă de la Constantin Brâncuşi în anul 1911.

În luna martie, Guvernul României a înaintat o ofertă de achiziţie a sculpturii, care a fost acceptată. Din suma de 11 milioane de euro necesară pentru cumpărarea acesteia, Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul Ministerul Culturii a lansat o subscripţie publică naţională.

Strângerea sumei de 6 milioane de euro este necesară până pe la 30 septembrie, iar sumele pot fi donate în conturile anunţate de Ministerul Culturii, pe site-urile brancusiealmeu.ro şi cuminteniapamantului.ro.Până la 22 iunie donaseră circa 2.000 de persoane, care au contribuit cu aproape 232.000 de euro. În cazul în care suma necesară nu se va strânge, banii vor fi restituiţi donatorilor, dar abia anul viitor.

Tot colectivul redactional al ziartului indpendent de opinie si atitudine Criteriul National saluta acest demers si, asemenea unor admiratori si sustinatori ai Artei, Culturii ( fapt demonstrabil si prin actiuni concrete, concerte, donatii etc) va urmari indeaproape evolutia evenimentelor in acest sinuos caz.

 

Sursa foto : www.bzi.ro

 

Redactia ziarului Criteriul National

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro