Criteriul National

Donaţie surpriză în cadrul operei de referinţă a celebrului Constantin Brâncuşi cu a sa „Cuminţenie a Pământului”

Donaţie surpriză în cadrul operei de referinţă a celebrului Constantin Brâncuşi cu a sa „Cuminţenie a Pământului”
august 27
16:54 2016

s604x0_Mugur-Isarescu

Mugur Isărescu se pare că va dona o sumă semnificativă,15.000 de lei pentru achiziţionarea sculpturii „Cuminţenia Pământului”, la fel ca premierul Dacian Cioloş.

Aceasta suma reprezinta aproximativ 80% din profit către bugetul statului, ceea ce înseamnă câteva sute de milioane de euro, bani din care statul poate lua cei cinci milioane de euro pentru a cumpăra ”Cumințenia Pământului”.

 

cumintenia pamantului

Totusi, Banca Naţională nu face donaţii pentru sculptura „Cuminţenia Pământului”. Si nu este un non-sens, deoarece chiar guvernatorul Mugur Isărescu spune că BNR dă statului destui bani, care pot fi folosiţi pentru răscumpărarea operei lui Constantin Brâncuşi.

Acest eveniment s-a produs in momentul in care domnul istoric Andrei Oișteanu a afirmat la finalul unei conferințe susținute de Mugur Isărescu în deschiderea Festivalului ”Dilema Veche” de la Alba Iulia, că un gest al BNR să doneze pentru ”Cumințenia Pământului” ar fi un îndemn și pentru alte bănci și entități financiare.

”Când am putut, Banca Națională a făcut acte de donație. Acum donația noastră este către buget, 80% din profit este către buget. Deci dumneavoastră, mai ales că ați fost aplaudat puteți spune că din cei 80%, bani pe care îi dăm bugetului și care sunt nu cinci milioane de euro, ci câteva sute de milioane de euro, să ia cei cinci milioane de euro, bugetul, și să cumpere Cumințenia Pământului. Deci noi livrăm statului aproape tot profitul nostru îl dăm statului și statul poate să facă acest gest. În Europa, din păcate Băncile Centrale nu pot să dea decât profitul către stat și către societate. O să ne mai gândim însă la propunerea dumneavoastră. Am și eu rugămintea să sugerați ca din cei 80%, anul acesta nu știu cât am dat bugetului de stat, cinci milioane să fie dați pentru ”Cumințenia Pământului” să nu mai lungim povestea aceasta prea mult. Ar fi o sugestie bună, mai ales că vine de la dumneavoastră (…) Eu pot să le spun, dar să vină și de la public, am văzut că s-a aplaudat”, a spus Isărescu.

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu a susținut aceste idei in cadrul unei conferințe despre economie, desfășurată pe Esplanada Catedralei Romano-Catolice din Alba Iulia, cu ocazia Festivalului ”Dilema Veche”, ce se desfășoară în acest weekend.

Andrei Oișteanu a fost aplaudat de public după ce a spus că din cei doi euro cât sunt îndemnați cetățenii români să dea ”nu se vor strânge banii și ne îndreptăm spre o catastrofă de încredere în propriile putințe și valori”

Reamintim faptul ca in prezent, ”Cuminţenia pământului” este în proprietatea moştenitorilor arhitectului Gheorghe Romaşcu, care a cumpărat opera de artă de la Constantin Brâncuşi în anul 1911.

În luna martie, Guvernul României a înaintat o ofertă de achiziţie a sculpturii, care a fost acceptată. Din suma de 11 milioane de euro necesară pentru cumpărarea acesteia, Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul Ministerul Culturii a lansat o subscripţie publică naţională.

Strângerea sumei de 6 milioane de euro este necesară până pe la 30 septembrie, iar sumele pot fi donate în conturile anunţate de Ministerul Culturii, pe site-urile brancusiealmeu.ro şi cuminteniapamantului.ro.Până la 22 iunie donaseră circa 2.000 de persoane, care au contribuit cu aproape 232.000 de euro. În cazul în care suma necesară nu se va strânge, banii vor fi restituiţi donatorilor, dar abia anul viitor.

Tot colectivul redactional al ziartului indpendent de opinie si atitudine Criteriul National saluta acest demers si, asemenea unor admiratori si sustinatori ai Artei, Culturii ( fapt demonstrabil si prin actiuni concrete, concerte, donatii etc) va urmari indeaproape evolutia evenimentelor in acest sinuos caz.

 

Sursa foto : www.bzi.ro

 

Redactia ziarului Criteriul National

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo