Criteriul National

Dor de primăvară Editorial

Dor de primăvară   Editorial
februarie 28
16:11 2017

unnamed

Intrarea în anotimpul renașterii își face simțită prezența. Natura se trezește la viață , chiar dacă acest sfârşit de februarie a fost destul de agitat, fiind marcat de nenumărate tulburări meteorologice dar și de evenimente, de arestări repetate şi anchete subtile, de multiple declaraţii de război şi de tensiuni mocnite. Dar, propun să le lăsăm în suspensie, deoarece toate au parte de rezolvare, la un moment dat.

Odată lămurite aceste aspecte, vă invit pe fiecare dintre dumneavoastră să vă lăsați imaginația să lucreze. Nu va necesita niciun cost suplimentar, iar beneficiile le veți cuantifica mai devreme sau mai târziu.

Așadar, din acest moment până la finalul acestor rânduri vă invit la a retrăi și reimagina primăvara din punctul dumneavoastră de vedere. Nu contează câtă experiență dețineți, nu contează nici statutul social, ci mai degrabă deschiderea sufletească dublată de acea trezvie.

Societatea postmodernă a devenit oarecum insensibilă la schimbările psihice, la schimbările anotimpurilor iar cea mai acută lipsă de orizont este pentru noi toţi o veritabilă și feroce luptă cu dorințele, temerile, ideile sau prejudecățile noastre. De aceea, anotimpul renașterii este o invitație la accederea într-o altă etapă a vieții şi o alternativă de a ne (re)veni în fire. La modul ideal se poate compara acest lucru ca pe o ofertă de a (re)veni la normalitate, la o invitație de a ne (re)găsi buna aşezare atât în relaţie cu semenii noştri, cât mai ales cu noi înşine.

Și este minunat să observăm aceste lucruri, chiar dacă suntem în mijlocul tuturor evenimentelor. Ce bucurie este atunci când ne alocăm timpul de a ne relaxa și de a privi la florile de câmp pentru a dobândi de la ele o înțelegere. Cromatic și olfactiv…Dar nu numai atât, deoarece aşa cum albina, zburând din floare în floare, adună din ele mierea, aşa şi noi, privind la flori nu numai cu ochii cei trupeşti, ci şi cu ochii lăuntrici putem aduna înțelepciune superioară, ce ține de suflet, dobândind anumite cunoştinţe.

Ca de exemplu, rămâne la opțiunea noastră ca să lăsăm sufletul să viseze și să contemple frumusețile naturale. Dacă vom privi cerul albastru, cel fără de poluarea industrială vom putea zări norii ce se aseamănă cu ochii ferestrelor celor mici ce clipesc și ne transmit numai veselie. Mai departe, dacă îndrăznim și ne purtăm imaginația în voie vom putea constata că orice rază de lumină blândă şi caldă poate străpunge orice urmă de crispare, de ură sau teamă.

images

Da, aici și acum nu idealizez și nici nu am pretenția de a vă schimba, dar intenționez să redau un crâmpei dintr-un peisaj primăvaratic. Fondul  multicolor al acestui anotimp are forța și candoarea de a fascina pe oricine dorește.Pomii îşi îmbracă haina cea noua cu flori şi frunze verzi,mugurii timizi ai copacilor sunt dezmierdaţi de lumina soarelui,culorile florilor încântă privirea tuturor. Peste tot este plin de zumzet, cu condiția ca fiecare să aibe grijă, răbdare și să prețuiască Natura. Lumina face minuni în împăraţia sufletelor noastre o dată cu venirea primăverii.Firele de iarbă se leagănă sub adierea blândă a vântului.Frumuseţea verde şi veselă a naturii este divină, deoarece Primăvara este fiica cea mai tânără şi mai frumoasa a anului.

Altcumva, tabloul se poate schimba și deteriora, și în consecință totul poate părea doar o iluzie a unui idealist. Altcumva, în goana acestei vieți trăită pe repede-înainte frumuseţea primăverii e doar ceva desuet, ceva ce prea puțin ne-ar interesa.Razele soarelui strălucesc deasupra fiecăruia dintre noi, încălzindu-ne și totodată bucurându-ne existența. Nu este nevoie de un efort suplimentar în a ne canaliza voința de a reuși să simțim ceva, în forul nostru interior.

Și acum, dacă acest exercițiu este dus pănă la capăt, să ne lăsăm pentru câteva clipe în această stare de grație, oarecum încremeniți, deasupra oricăror probleme și neajunsuri ale lumii, indiferent de cât de numeroase ar fi…Și de aceea, dacă vom avea capacitatea de a intra și de a ieși din acest exercițiu, experimentul nu va fi sinonim cu orice alt peisaj artistic, ce este cunoscut sau e pictat prin ochii fiecăruia, indiferent de cât de artist sau cât de talentat ar fi. Iar de acum înainte, e la îndemâna oricui să aibe parte de o nouă speranță, de un nou efort pentru a respecta puritatea pământului, de a cultiva și promova nobilele  sentimente și totodată de a persevera în  dorința de a face și de a lucra binele.

Foggy summer morning in the Carpathian mountains

 

Sursa foto www.stolenimg.com

Prof.Dr.Daniel Mihai CNA Regina Maria Constanţa, redactor șef al ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo