Criteriul National

Două grupuri de portavioane americane au intrat în Marea Chinei de Sud; China a efectuat o nouă incursiune în spaţiul aerian de apărare al Taiwanului – International

Două grupuri de portavioane americane au intrat în Marea Chinei de Sud; China a efectuat o nouă incursiune în spaţiul aerian de apărare al Taiwanului – International
ianuarie 25
03:02 2022

Două grupuri de portavioane americane au intrat în disputata Marea Chinei de Sud pentru antrenament, a declarat luni Departamentul Apărării, în timp ce Taiwanul a raportat o nouă incursiune a forţelor aeriene chineze în zona sa aeriană, inclusiv cu un nou avion de război electronic, transmite Reuters.

Marea Chinei de Sud şi Taiwanul autonom sunt două dintre cele mai sensibile probleme teritoriale ale Chinei şi ambele sunt zone frecvente de tensiune între Statele Unite şi China, citează News.ro.

Navele marinei americane navighează în mod obişnuit în apropierea insulelor ocupate de chinezi din Marea Chinei de Sud pentru a contesta pretenţiile de suveranitate chineză, precum şi prin strâmtoarea Taiwan, spre furia Beijingului.

Departamentul de Apărare al Statelor Unite a declarat că cele două grupuri de portavioane americane, conduse de navele lor amiral USS Carl Vinson şi USS Abraham Lincoln, au început duminică operaţiuni în Marea Chinei de Sud.

Grupurile de transportatori vor desfăşura exerciţii, inclusiv operaţiuni de război antisubmarin, operaţiuni de război aerian şi operaţiuni de interdicţie maritimă pentru a întări pregătirea pentru luptă, se arată într-un comunicat.

Instruirea se va desfăşura în conformitate cu dreptul internaţional în apele internaţionale, a adăugat Departamentul Apărării, fără a oferi detalii.

”Operaţiuni ca acestea ne permit să ne îmbunătăţim capacitatea credibilă de luptă, să ne liniştim aliaţii şi partenerii noştri şi să demonstrăm hotărârea noastră de a asigura stabilitatea regională şi de a contracara influenţa malignă”, a spus contraamiralul J.T. Anderson, comandantul grupului de atac condus de USS Abraham Lincoln.

Potrivit marinei SUA, ambele grupuri de portavioane au făcut exerciţii cu marina japoneză în Marea Filipinelor, o zonă care include apele aflate la est de Taiwan.

Vestea operaţiunilor americane coincide cea mai recentă incursiune în masă a forţelor aeriene chineze în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului, efectuată cu 39 de avioane într-o zonă apropiată de Insulele Pratas controlate de Taiwan, în partea de nord a Mării Chinei de Sud.

Taiwanul a raportat luni încă 13 avioane chineze în zonă, dintre care unul, un antisubmarin Y-8, care zboară prin Canalul Bashi, care separă Taiwanul de Filipine şi leagă Pacificul de Marea Chinei de Sud, potrivit unei hărţi furnizate de Ministerul Apărării din Taiwan.

Ministerul a adăugat că două avioane chineze J-16D au luat parte la misiune, deşi au fost ţinute aproape de coasta Chinei.

China nu a comentat încă, dar a spus anterior că astfel de misiuni au ca scop protejarea suveranităţii sale şi prevenirea interferenţelor externe în revendicările sale de suveranitate asupra Taiwanului, potrivit News.ro care citează Reuters.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul