Criteriul National

Dragoș Petrescu: Suntem prinși între două zicale: ”Până la Dumnezeu te omoară sfinții” iar al doilea e ”Peștele de la cap se-mpute”/​ Ce vor oamenii de afaceri de la viitorii guvernanți- cele 9 priorități – Finante & Banci

Dragoș Petrescu: Suntem prinși între două zicale: ”Până la Dumnezeu te omoară sfinții” iar al doilea e ”Peștele de la cap se-mpute”/​ Ce vor oamenii de afaceri de la viitorii guvernanți- cele 9 priorități – Finante & Banci
noiembrie 23
13:36 2020

”Suntem prinși între două zicale: Până la Dumnezeu te omoară sfinții iar al doilea e Peștele de la cap se-mpute. Și e foarte puțin loc pentru bună credință între aceste două zicale. Cerințele legale pentru firme au ajuns la nivele care frizează absurdul. Fie că ești o prăvălie cu doi angajați sau o corporație cu mii de angajați, astăzi trebuie să ai: responsabil cu securitatea muncii, responabil pentru spălarea banilor, pentru protecția datelor, responsabil cu securitatea fizică- care trebuie să producă analize de risc, responsabil cu arhiva, contracte anuale obligatorii de medicina muncii. Și mai toate cu dosare cu șină, mai nimic digitalizat și cu amenzi usturătoare dacă nu te conformezi. Toate aceste lucruri costă și împovărează foarte mult bilanțul firmei. Vestea bună e că există două soluții: simplificare și digitalizare. Pare simplu, dar e foarte complicat pentru că este nevoie de multă voință politică!”, a spus luni ​Dragoș Petrescu, coordonatorul Coaliției pentru Dezvoltarea României.

”România are afectate sistemele vitale. E nevoie ca toată lumea să pună umărul cu bună credință la ieșirea din criză. Coaliția a avut 14 task-force-uri care au fost în contact săptămânal cu Guvernul, Președinția, comisiile parlamentare ș.a.m.d. Și vreau să vă spun că este loc de mai bine. Trebuie să ne străduim cu toții mai mult”, a mai spus Petrescu, într-o conferință în care au fost prezentate prioritățile mediului de afaceri.

Pe partea de fiscalitate a vorbit Ramona Jurubiță, președintele FIC- Consiliul Investitorilor Străini: ”Primul meu mesaj e legat de cota unică. Toate companiile duc o luptă pentru a rămâne în piață și a-și putea deservi clienții. Sunt și companii care au avut de câștigat, dar avem și multe firme care sunt aproape de moarte clinică. Privim cu teamă ca acest pilon al cotei unice să nu dispară din peisajul fiscal. Soluția nu trebuie să fie introducerea de noi impozite și taxe sau creșterea celor actuale, ci o colectare mai bună”, a explicat Jurubiță.

Ea admite că, deși s-au făcut progrese în privința digitalizării ANAF, mai rămân foarte multe lucruri de îmbunătățit. ”Deși avem câteva semințe sădite (avem Spațiul Virtual Privat, de pildă) să nu uităm că bazele de date nu sunt corecte toate- informațiile nu sunt actualizate în timp real și nu sunt interconectate nici pe orizontală nici pe verticală. Dacă ne vine un control de la Poliția Economică, ei nu pot lua datele la zi de la ANAF, ca să vă dau doar un exemplu. În plus, ne dorim un ANAF orientat mai mult spre îndrumare decât spre control și sancționare”, a mai spus președintele FIC.

Jurubiță s-a mai referit și la interpretările neuniforme din partea funcționarilor Fiscului, cu privire la spețe similare, dându-se ca exemplu tratamentul fiscal al tichetului cadou sau scutirea pentru cheltuieli de cercetare-dezvoltare. Chiar acum de discută în comisii noul Cod Fiscal, un Cod care a fost

”Acestea sunt prioritățile sunt cele de care viitorul Guvern trebuie să țină cont pentru că ele sunt reprezentative pentru întreg mediul de afaceri”, a adăugat Florin Jianu, președintele CNIPMMR.

La conferință a fost prezent și Dragoș Anastasiu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane. ”Dacă acum un an întrebai care e principala problema noastră ți se răspundea că problema forței de muncă. Criza medicală va trece și va trebui să vedem cu cine plecăm din nou la luptă. Piața forței de muncă și Educația rămân de asemenea priorități importante. Vedem măsuri pe care Guvernul le-a luat deja (Kurzarbeit). Dar subliniem că aceste sisteme vor trebui prelungite și îmbunătățite . Va veni și momentul post-pandemie și va trebui să lucrăm la îmbunătățirea calității vieții, unde suntem depășiți”, a spus Anastasiu.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul