Criteriul National

Drama copiilor din sanatoriul de tuberculoză​ din Mariupol. Strigăt de ajutor – Lucica Dițiu, director executiv la Stop TB Partnership UN

Drama copiilor din sanatoriul de tuberculoză​ din Mariupol. Strigăt de ajutor – Lucica Dițiu, director executiv la Stop TB Partnership UN
martie 18
22:48 2022

​Lucica Dițiu, director executiv la Stop TB Partnership UN declară: „Sunt 19 copii, din regiunea Donețk, cu vîrste între 3 și 15 ani, cei mai mulți provenind din orfelinate. Cu ei, din tot personalul inițial, cred că mai sunt doar un medic și un ajutor de bucătar. Au toate hîrtiile necesare, așteaptă doar să-i scoată cineva de acolo și să-i ducă într-un loc sigur. Nu reușim să-i scoatem de acolo.” Dat fiind felul în care este tratat Mariupol de către Armata Rusă, copiii sunt într-un real pericol.

Copiii din MariupolFoto: Libertatea

“Copiii din sanatoriul de tuberculoză osteo-articulară ”Krupskoi” din Mariupol sunt în continuare în subsolul clădirii și așteaptă să fie evacuați. Noi am aflat despre ei acum 4 zile din social media, am văzut semnalul de alarmă tras de jurnalistul Răzvan Luțac. Sunt 19 copii, din regiunea Donețk, cu vîrste între 3 și 15 ani, cei mai mulți provenind din orfelinate. Cu ei, din tot personalul inițial, cred că mai sunt doar un medic și un ajutor de bucătar. Au toate hîrtiile necesare, așteaptă doar să-i scoată cineva de acolo și să-i ducă într-un loc sigur. Mîncarea și apa le sunt pe terminate. Din păcate, de trei zile nu reușim să găsim nici un fel de transport ori organizație care să-i ia de acolo. Azi (vineri,18.03), la orele 15, erau încă acolo, ni s-a confirmat. Sunt niște culoare deschise, dar ei nu sunt încă în situația de a fi evacuați. Nu știm dacă nu duc spre Rusia culoarele. Nu știm nici dacă ei vor să fie evacuați într-un loc anume, dar cel mai important e să fie scoși din Mariupol, să fie în siguranță și să aibă mâncare. Din câte știm noi, aveau tratamentul, dar le lipseau mâncarea și apa, care sunt chiar mai importante. Încercăm să-i scoatem de acolo. Știm sigur că atât în România, cât și în Moldova, toată lumea e pregătită să-i primească, din câte am vorbit noi cu colegii noștri. Dar important e să-i extragem din Mariupol”, spune Lucica Dițiu, director executiv la Stop TB Partnership UN.

„Copiii din sanatoriul de tuberculoză din Mariupol sunt printre cei mai vulnerabili datorită afecțiunii lor. Într-o situație disperată, situația celor vulnerabili e și mai precară. Facem, pe acastă cale, un apel să-i ajutăm. Strigăm după ajutor în numele lor. ”

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul