Criteriul National

Drink Insider Q&A: Cât umplem, cum ţinem şi cum ciocnim un pahar cu vin? – Drink Insider

Drink Insider Q&A: Cât umplem, cum ţinem şi cum ciocnim un pahar cu vin? – Drink Insider
august 11
10:22 2020
​​Iată trei întrebări pentru care am fost de multe ori etichetat drept „un snob pretenţios”: cât umplem, cum ţinem şi cum ciocnim un pahar cu vin? Unii zic că n-are importanţă: „un pahar cu vin e un pahar ca oricare altul, ce atâta discuţie”? Poate că da, poate că nu…

În lumea vinului există un set de reguli de bună purtare, asemenea celor şapte ani de-acasă. Desigur că nimeni nu te obligă să le respecţi, dar, ca şi în cazul copiilor prost crescuţi, cam rişti să te faci de râs dacă nu le ştii. Prin urmare vă propun o scurtă sesiune Q&A pe acest subiect.

Q: Cât umplem un pahar cu vin?

A: Puţin sub diametrul maxim al cupei.

De ce? Ca să putem roti vinul în pahar fără să-l vărsăm pe noi. De ce să rotim vinul în pahar? Ca să-l oxigenăm (asemenea unui tester, la un magazin de parfumuri) şi să-i putem simţi mai bine aromele. Nu în ultimul rând, pentru că paharul nostru de vin ar trebui să aibă un aspect elegant, oarecum diferit de o cană plină ochi cu ceai de muşeţel. În fotografia de mai jos sunt câteva exemple de umplere corectă.
Q: Cum ţinem un pahar cu vin?

A: Doar de picior.

Evident, de cel al paharului. De ce? Ca să nu lăsăm urme dizgraţioase de grăsime pe pereţii paharului şi, mai ales, ca să nu încălzim vinul din cupă. Urmele de pe pahar (inclusiv cele de ruj) ne vor împiedica să observăm culoarea lichidului, iar dacă vinul se va încălzi, aciditatea şi alcoolul vor ieşi neplăcut în evidenţă, alterând gustul vinului. Să nu uităm că producătorii de pahare se străduiesc să facă picioare cât mai fine şi elegante, gândindu-se la mâna care va cuprinde, cu drag, această „parte anatomică de sticlă”. Dacă vrem să aflăm cât de bine înţelege cineva universul vinului, putem începe prin a privi modul în care acea persoană ţine paharul. Desigur, e doar un prim test, dar e destul de eliminatoriu.

Q: Cum ciocnim un pahar cu vin?

A: Încet şi nu „buză în buză”.

Din nou, simt nevoia să precizez că e vorba de buza paharului. De ce? Ca să nu ciobim sau să spargem paharul şi să ne trezim cu vinul împrăştiat pe haine. E bine de ştiut că unul dintre punctele nevralgice ale unui pahar cu vin este tocmai buza lui, zona aceea în care sticla este foarte subţire şi fragilă. Pe de altă parte, chiar dacă paharul nu se sparge, un zăngănit strident poate să inducă celui cu care ciocnim nefericita idee că ne-am desăvârşit manierele la barul căminului cultural – o imagine în general necâştigătoare.

Acestea fiind spuse, vă propun să umplem paharul „până la semn”, să-l apucăm de picior şi să ciocnim cu delicateţe: „Hai noroc!”.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul