Criteriul National

DrinkInsider shopping tips: Cum să cumpărăm o sticlă cu vin de circa 5 euro fără să ne păcălim – Drink Insider

DrinkInsider shopping tips: Cum să cumpărăm o sticlă cu vin de circa 5 euro fără să ne păcălim – Drink Insider
noiembrie 17
11:30 2020
​În cazul unei sticle cu vin de 4-6 euro, anul de recoltă de pe etichetă este esenţial, e prima informaţie pe care trebuie s-o căutăm şi ar trebui să fie un criteriu eliminatoriu în decizia noastră de cumpărare.

Vreau să vă previn de la bun început: cunoscătorii, amatorii avizaţi şi pasionaţii care citesc periodic revistele de specialitate, nu cred că vor găsi ceva interesant în textul de mai jos. În schimb, consumatorii obişnuiţi, cei care cumpără ocazional vin din supermarket, cred că pot citi cu atenţie în continuare.

Scenariul este următorul: sunteţi la raftul de vin din supermarket, vreţi să alegeţi o sticlă şi sunteţi dispuşi să alocaţi un buget de circa 5 euro pentru o butelie de 750 ml. Cu alte cuvinte, vă încadraţi în normalitate: căutaţi plăcere într-o sticlă cu vin, dar nu vreţi să aruncaţi cu banii pe fereastră. Şi aveţi perfectă dreptate, fiindcă acest obiectiv nu e chiar aşa greu de atins, cu condiţia să respectaţi câteva recomandări simple.

E bine de ştiut că un vin din această gamă de preţ (4-6 euro) se defineşte, generic, ca „vin de consum curent”. Cu alte cuvinte, nu este un vin destinat învechirii. Nici selecţia de struguri din care este produs, nici tehnicile de vinificare şi nici tipul de dop nu-l recomandă pentru a fi învechit. Nu există nicio conotaţie negativă aici: pur şi simplu, vinul este făcut ca să fie consumat proaspăt, să ofere satisfacţie imediată şi asta cu un buget moderat. Pe de altă parte, cu acest tip de vin, nu putem să ne aşteptăm, totuşi, la vreo experienţă gustativă ieşită din comun.

Acestea fiind spuse, putem răspunde şi la întrebarea din titlu: dacă vreţi să alegeţi un vin de circa 5 euro, indiferent de culoarea pe care o preferaţi (alb, roze sau roşu), de regiunea/ţara din care provine, sau de numele producătorului, uitaţi-vă, în primul rând, dacă anul de recoltă respectă regula de mai jos. Dacă vinul nu se califică, vă rog să puneţi, cu grijă, sticla înapoi pe raft şi să căutaţi alta.

Pentru vinurile de consum curent, regula este următoarea:

  • La vinul alb şi roze, anul de pe etichetă trebuie să fie N-1 (unde N este anul de graţie în care ne aflăm). Dacă vinul e mai vechi, nu-l cumpăraţi! Cu alte cuvinte, în 2020, cumpăraţi doar vinuri albe şi roze din 2019.
  • La vinul roşu, anul de pe etichetă ar trebui să fie N-2 sau N-3 (unde N este, ca mai sus, anul curent). Aici, regula este mai puţin strictă: în anumite cazuri, merge şi N-4. Prin urmare, în 2020, cumpăraţi vinuri roşii din 2018 sau 2017, dar nu mai vechi.

Câteva observaţii, la final:

  • Pentru vinurile de 4-6 euro, mitul urban care zice că „vinul vechi e vinul bun” este fals, în proporţie de 99%.
  • Există şi excepţii de la regulă, însă ele sunt foarte puţine, pe acest palier de preţ.
  • Pentru a alege un vin de circa 5 euro, regula de mai sus este necesară, dar nu şi suficientă: mai sunt şi alte criterii de selecţie, pe care le vom detalia cu altă ocazie.

Atenţie la „promoţiile” din supermarketuri: dacă anul de pe sticlă nu respectă regula de mai sus, atunci, mai mult ca sigur, avem de-a face cu o lichidare de stoc de care trebuie să ne ferim, oricât de atractiv ar fi preţul!

Ce se poate întâmpla dacă nu respectăm această recomandare? Cu o mare probabilitate, riscăm să cumpărăm vinuri îmbătrânite, oxidate şi cu arome alterate.

Spor la cumpărături!

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul