Criteriul National

Duel SUA-Europa la ONU. Pompeo îi acuză pe europeni că „s-au aliniat cu ayatollahii” / Europenii acuză SUA că s-a retras din acord – International

Duel SUA-Europa la ONU. Pompeo îi acuză pe europeni că „s-au aliniat cu ayatollahii” / Europenii acuză SUA că s-a retras din acord – International
august 21
03:41 2020
Ministrul american de externe, Mike Pompeo, a acuzat joi Parisul, Londra și Berlinul că au „ales să se alinieze cu ayatollahii iranieni”, în loc să onoreze alianța lor cu Statele Unite, care dorește să restabilească sancțiunile ONU împotriva Iranului, potrivit AFP.

„Prietenii noștri din Germania, Franța și Marea Britanie mi-au spus în privat că nu doresc ridicarea embargoului asupra armelor asupra Iranului”, a spus el la sediul ONU din New York. „Și totuși au ales să se alinieze cu ayatollahii”, a adăugat el.

UPDATE 01:45 Iran: Teheranul avertizează ONU împotriva presiunilor SUA care cer reimpunerea sancţiunilor. „Presiunea Statelor Unite pentru reimpunerea sancţiunilor ONU Iranului va avea consecinţe periculoase … Iranul a manifestat reţinere cu bună credinţă … Acum este rândul comunităţii internaţionale să combată presiunea ilegală a Statelor Unite”, a afirmat Mohammad Javad Zarif în scrisoarea adresată membrilor ONU.

Washingtonul a suferit un recul răsunător săptămâna trecută la Consiliul de Securitate al ONU, când doar o altă țară a votat în favoarea proiectului de rezoluție pentru extinderea embargoului asupra armelor convenționale care expiră în octombrie. Europenii s-au abținut, criticând guvernul lui Donald Trump pentru că nu a căutat cu adevărat un compromis cu Rusia și China, care au un drept de veto.

Pretinzând că nu are „altă opțiune”, în special pentru extinderea embargoului, Mike Pompeo a activat joi în mod oficial la ONU o procedură controversată pentru a cere reintegrarea tuturor sancțiunilor internaționale împotriva Teheranului, acuzat că a încălcat acordul nuclear din 2015.

Statele Unite specifică declanșarea acestui mecanism, numit „snapback”, ca țară „participantă” la acordul de la Viena. Rezoluția 2231 a Consiliului de Securitate care a ratificat-o a desemnat într-adevăr ca „participanți” toți semnatarii inițiali, adică Statele Unite, China, Rusia, Franța, Regatul Unit, Germania și Iran.

Cu toate acestea, după ce președintele american Donald Trump a trântit ușa în nas acestui compromis internațional în 2018, capacitatea Washingtonului de a se folosi de acest statut este contestată legal de majoritatea celorlalte țări, inclusiv de aliații săi europeni.

„Franța, Germania și Regatul Unit notează că Statele Unite ale Americii au încetat să mai fie participante” după „retragerea lor din acordul din 8 mai 2018″, au reacționat diplomații celor trei țări într-o declarație comună.

„Prin urmare, nu putem susține această inițiativă”, au adăugat, subliniind că își doresc în continuare „în ciuda provocărilor majore generate de retragerea Statelor Unite”, „să păstreze” acordul semnat acum cinci ani și prezentat la acea vreme, ca singura șansă de a preveni un Iran nuclear.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul