Criteriul National

Duminică au loc alegeri locale în R. Moldova, primul scrutin de după noua alianță de la guvernare. Riscul alegerii unui primar prorus al Chişinăului este mai ridicat ca oricând – International

Duminică au loc alegeri locale în R. Moldova, primul scrutin de după noua alianță de la guvernare. Riscul alegerii unui primar prorus al Chişinăului este mai ridicat ca oricând – International
octombrie 19
13:15 2019
În Republica Moldova au loc duminică alegeri locale generale, primul scrutin electoral după venirea la guvernare a unei coaliţii compuse din socialiştii proruşi ai preşedintelui Igor Dodon şi Blocul ACUM (PAS plus PPDA), declarat proeuropean, sub stindardul „dezoligarhizării” republicii, după alungarea de la putere a controversatului lider democrat Vlad Plahotniuc, conform mass-media de la Chişinău, transmite Agerpres.

Deşi s-a dorit evitarea factorului geopolitic în campania electorală pentru a menaja echilibrul fragil al alianţei de la guvernare, acesta marchează mai mult ca oricând actualul scrutin, care ar putea duce la o consolidare a poziţiei socialiştilor în teritoriu, potrivit observatorilor locali. Oriunde, „la Bălţi, dar şi în alte oraşe, orientarea geopolitică este primul criteriu în aprecierea candidatului la funcţia de primar şi a echipei de consilieri municipali. Programele electorale contează mai puţin dacă nu este întrunit factorul geopolitic”, scrie Nicolae Negru într-un editorial publicat vineri în Ziarul Naţional din Chişinău.

Alegătorii moldoveni sunt chemaţi să aleagă 898 de primari şi 11.580 de consilieri locali pentru un mandat de patru ani. Pentru ca alegerile să fie validate, la vot trebuie să participe cel puţin un sfert din numărul alegătorilor înscrişi pe listele electorale din fiecare circumscripţie, conform site-ului alegeri.md.

Ca de obicei, principala miză a acestor alegeri o reprezintă funcţia de primar general al Chişinăului. Potrivit sondajelor, principalii favoriţi dintre cei 17 candidaţi înscrişi în cursa pentru fotoliul de edil general al capitalei Republicii Moldova sunt Andrei Năstase, liderul PPDA (proeuropean), şi candidatul socialiştilor, Ion Ceban.

Conform rezultatelor ultimului sondaj dat publicităţii la începutul acestei săptămâni, când se mai puteau face publice anchete sociologice, cei doi au cele mai multe şanse să acceadă în turul doi al scrutinului, care ar urma să aibă loc la 3 noiembrie.

Astfel, potrivit sondajului realizat de compania CBS-AXA, candidatul Partidului Socialiştilor, Ion Ceban, este creditat cu 26,5 % din intenţiile de vot, iar candidatul Blocului ACUM, Andrei Năstase, cu 21,4 %. În cazul unui al doilea tur de scrutin, Ion Ceban l-ar putea surclasa pe Andrei Năstase, conform aceluiaşi sondaj, care indică faptul că reprezentantul socialiştilor proruşi ar câştiga scrutinul cu 35,7%, depăşindu-l pe Andrei Năstase, care ar putea acumula 29,4 % din voturi.

În ultimele două săptămâni, potrivit Jurnaltv.md, o sursă media apropiată PPDA, rezultatele sondajelor demonstrează că Ion Ceban se poziţionează pe primul loc în preferinţele alegătorilor din Chişinău.

Tot conform aceluiaşi sondaj, socialiştii ar conduce şi în Consiliul Municipal Chişinău. Aproape 30% din voturi le-ar obţine aleşii locali din partea Partidului Socialist, iar pentru consilierii din partea Blocului ACUM ar vota în jur de 23% dintre locuitorii Chişinăului şi din suburbii.

Dar şi la nivel naţional, socialiştii par să fie favoriţi, conform unei anchete sociologice prezentate luni de Intellect Grup, cu 30,8 % din intenţiile de vot. Socialiştii ar fi urmaţi de către candidaţii PAS pentru care ar vota aproape 17%, iar pe locul al treilea s-ar plasa candidaţii PD, cu 8,7 %, conform Jurnaltv.md.

Conform unor observatori locali, riscul alegerii unui primar prorus al Chişinăului este mai ridicat ca oricând, mai ales că segmentul proeuropean este foarte fragmentat, la scrutin concurând numeroşi candidaţi ai platformelor de dreapta şi unioniste, între care fostul primar liberal Dorin Chirtoacă, Octavian Ţîcu, de la Partidul Unităţii Naţionale, Vladimir Ţurcanu, liderul Partidul Popular Românesc ş.a..

Potrivit Comisiei Electorale Centrale de la Chişinău, 1. 600 observatori naţionali din partea a 11 organizaţii neguvernamentale vor monitoriza alegerile de duminică. De asemenea, Comisia a acreditat 145 de observatori internaţionali din partea a 11 misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova, a 11 autorităţi electorale străine şi a 3 organizaţii neguvernamentale internaţionale.

În acelaşi timp, Comisia electorală a anunţat joi că propaganda electorală este strict interzisă în ziua alegerilor şi în cea precedentă ei.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul