Criteriul National

După Huawei, energia nucleară ar putea deveni următoarea sursă de tensiuni între Marea Britanie și China – International

După Huawei, energia nucleară ar putea deveni următoarea sursă de tensiuni între Marea Britanie și China – International
august 23
00:46 2020
După telecom și internet, energia nucleară? În pline tensiuni diplomatice, poziția esențială a Chinei în sectorul nuclear britanic a început să stârnească dezbateri în Regatul Unite, în ciuda riscului de a compromite pe termen scurt și mediu ambițiile energetice ale țării, scrie AFP.

Vârsta economică de aur dintre Londra și Beijing proclamată în 2015 pare de domeniul trecutului, pe fondul criticilor din Regat față de acțiunile Chinei în Hong Kong și excluderea echipamentelor Huawei din rețeaua 5G.

China pare să păstreze pentru moment tăcerea în privința unor represalii iar sectorul nuclear reprezintă de acum un nou front pentru numeroși deputați îngrijorați de influența celei de-a doua puteri economice mondiale.

Beijingul, prin intermediul grupului CGN, este o componentă esențială în renașterea sectorului nuclear dorită de mai mulți ani de guvernele conservatoare succesive din Regat.

„Politica noastră energetică a intrat în mâinile chinezilor (…) și trebuie să ne revizuim strategia în materie”, afirma la începutul lui iulie deputatul conservator Iain Duncan Smith.

CGN este prezent alături de grupul EDF în dezvoltarea Hinkley Point, singura centrală nucleară în curs de construcție a țării, și care ar trebui definitivată la sfârșitul lui 2025.

Chinezii nu sunt decât un partener minoritar alături de francezi, care furnizează reactoarele de nouă generație EPR.

Modelul este același pentru proiectul centralei din Sizewell, în Suffolk, pe coasta engleză, pentru care EDF și CGN așteaptă unda verde din partea guvernului.

Hitachi așteaptă să vadă ce planuri are guvernul

În fața criticilor, grupul chinez se laudă că a investit deja 3,8 miliarde de lire în Regat și a angajat mii de oameni.

„Tot ce așteaptă CGN de la Marea Britanie este prestigiul și susținerea pentru tehnologia lor – pe care le consideră importante pentru a o putea exporta spre alte țări”, explică Steve Thomas, profesor la Universitatea din Greenwich și specialist în chestiuni energetice.

Deoarece participarea grupului chinez la Hinkley și Sizewell este o contrapartidă la dezvoltarea propriei sale centrale, cu EDF ca partener minoritar, la Bradwell în Essex (sud-est).

Chinezii încearcă să-și valideze tehnologia în fața autorității de reglementare în sectorul nuclear, care se află în ultima fază de examinare, înainte de o decizie așteptată la sfârșitul lui 2021 sau începutul lui 2022.

Bradwell „va fi o decizie politică”, subliniază Thomas. „Dacă Bradwell este blocat, nu văd de ce chinezii nu s-ar retrage de la Hinkley și Sizewell”, arată acesta.

În acest caz, guvernul nu va avea altă alegere decât să intre cu o participare la Hinkley.

Convingerea altor parteneri reprezintă o sabie cu dublu tăiș, în condițiile în care investițiile necesare sunt mari, la fel ca și riscurile de întârziere sau de costuri suplimentare.

Costurile la Hinkley Point, spre exemplu, au fost deja depășite și sunt estimate acum la 22,5 miliarde de lire.

Japonezii de la Toshiba au renunțat în 2018 la construcția unei centrale nucleare în nord-vestul Angliei.

Hitachi, care a înghețat proiectul unei centrale nucleare în Țara Galilor la începutul lui 2019, pare pregătit să-l relanseze, dar condiționat.

Niponii așteaptă în următoarele luni publicarea noii strategii energetice a guvernului britanic, care ar putea include un nou model de finanțare pentru sectorul nuclear.

„Ultima speranță”

Aceasta ar putea arunca încă de la început o parte a costurilor asupra consumatorilor, cu o contribuție care se va adăuga la facturile de electricitate.

Thomas reamintește că guvernul nu se simte foarte confortabil cu această soluție „dar este ultima speranță pentru programul nuclear”.

Guvernul britanic mizează pe energiile regenerabile precum cea eoliană și prevede renunțarea la cărbune, dar nuclearul rămâne esențial pentru atingerea obiectivului de neutralitate fixat pentru anul 2050.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul