Criteriul National

După patru ani în canal şi multiple tentative suicidale, în tren spre familie de Crăciun !

decembrie 26
08:48 2015

 

imagin_articol_3

Valentin este un tânăr de 27 de ani originar din zona rurală învecinată orașului Iași. El face parte dintr-o familie foarte numeroasă (nouă frați) motiv pentru care a crescut în orfelinat. A trăit în cocubinaj cu Maria dar a doua naștere a provocat o depresie profundă mamei, fapt ce a determinat instituțiile statului să înscrie unul dintre cei doi copii într-un centru de plasament iar relația lor din păcate s-a încheiat. De patru ani Valentin locuiește într-un canal din fața Sălii Sportului din Constanţa, la doi pași de localul ,,aristocrației” – Crazy.

Sala Sportului Craizy Constanta

Asa cum ,,civilizata” comunitate și ,,civilizatele” instituții observă astfel de tragedii doar în cazuri extreme așa cum momentul Colectiv a demonstrat, Valentin a primit ajutor abia când, pe un fond depresiv accentuat și pe fondul unui consum foarte mare de alcool era să sară pe capota mașinii activistului Andrei Chivu în dupa-amiaza zile de 20 decembrie 2015 pe centura Aurel Vlaicu. Dupa acest moment, Andrei a ținut legătura cu el și s-a vazut apoape zilnic mergând împreună cu el la Spital (,,luati-l acasă la dumneavoastră și veniti cu el cu programare la consult”), la Primărie (,,Primăria nu a amenajat adăpost de iarnă pentru oamenii străzii”), la Arhiepiscopie (,,lăsați un număr de telefon și vă sunăm noi” – biiiiip), la ISU (,,la birouri este concediu”) la poliția națională (,,este treaba Primăriei”) apelând și 112 – (,,eu sunt doar o operatoare la telefon, ce pot să fac?”).

imagin_articol_2

În cele din urmă, redacția ziarului Criteriul de Constanța s-a angajat direct într-o acțiune de într-ajutorare a lui Valentin împreună cu Andrei Chivu. Am mers cu haine curate la canalul unde ,,locuiește” Valentin, apoi am mers la spital la urgență unde a fost refuzat pentru consult dar a făcut un duș in toaleta spitalului și s-a schimbat in haine curate (nu facuse duș de aproape un an). Am mers apoi la farmacie, i-am cumpărat alifie și rivanol pentru rănile de la picioare. Apoi am mers cu un cadou la fosta lui concubină și apoi direct la gară unde i-am cumparat un bilet de tren în direcția Iași, acolo unde o mătușă îl așteaptă pentru a-l sprijini să-și rezolve actele (buletin și certificat de locuire în orfelinat).

Este un baiat deosebit de politicos și de cooperant, dacă i s-ar oferi atenție și un sevici, cu siguranță viața lui s-ar echilibra și astfel poate fi evitată tragedia lui și a altora cu care poate veni în contact într-un gest extrem cauzat de depresie și implicit a consumului de alcool. Din păcate, foarte puținii oameni care cred ca îi ajută, se limitează la simplista acțiune de a le aduce o dată pe an de Sărbători puțină hrană, iar a doua zi oamenii străzii caută dinnou prin gunoaie alimente.

,,A blama astfel de persone pentru consumul de alcool având în vedere condițiile mizerabile de viață, mi se pare o dobitocie cruntă. Mulți oameni ajung alcoolici pe fondul unor decepții în dragoste sau din alte cauze emoționale deși au tot confortul locuirii. Astfel de situații reflectă din păcate nivelul extrem de scăzut de civilizație local și național. Ne credem moderni cu mall-uri in parc, rable nemțești, telefoane cu ecran lucios și am incuiat sentimentul altruismului – calitate ce stă în natura noastră! La slujba de anul trecut de Crăciun am auzit o idee din partea preotului care m-a întristat: oamenii sunt tot mai preocupați de ce pun in buzunar sau pe masă și prea puțin de ce pun în suflet. mai scrie activistul și arhitectul Andrei Chivu pe siturile de socializare.

Update: Pe data de 26 decembrie 2015,  ora 13:30 -Valentin a ajuns cu bine la Iași si este în   drum spre comuna sa natală – Leţcani.

Vom ține legătura cu el si vom încerca sa îl sprijim la posibila sa întoarcere în Constanța.

 

imagin_articol

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo