Criteriul National

După patru ani în canal şi multiple tentative suicidale, în tren spre familie de Crăciun !

decembrie 26
08:48 2015

 

imagin_articol_3

Valentin este un tânăr de 27 de ani originar din zona rurală învecinată orașului Iași. El face parte dintr-o familie foarte numeroasă (nouă frați) motiv pentru care a crescut în orfelinat. A trăit în cocubinaj cu Maria dar a doua naștere a provocat o depresie profundă mamei, fapt ce a determinat instituțiile statului să înscrie unul dintre cei doi copii într-un centru de plasament iar relația lor din păcate s-a încheiat. De patru ani Valentin locuiește într-un canal din fața Sălii Sportului din Constanţa, la doi pași de localul ,,aristocrației” – Crazy.

Sala Sportului Craizy Constanta

Asa cum ,,civilizata” comunitate și ,,civilizatele” instituții observă astfel de tragedii doar în cazuri extreme așa cum momentul Colectiv a demonstrat, Valentin a primit ajutor abia când, pe un fond depresiv accentuat și pe fondul unui consum foarte mare de alcool era să sară pe capota mașinii activistului Andrei Chivu în dupa-amiaza zile de 20 decembrie 2015 pe centura Aurel Vlaicu. Dupa acest moment, Andrei a ținut legătura cu el și s-a vazut apoape zilnic mergând împreună cu el la Spital (,,luati-l acasă la dumneavoastră și veniti cu el cu programare la consult”), la Primărie (,,Primăria nu a amenajat adăpost de iarnă pentru oamenii străzii”), la Arhiepiscopie (,,lăsați un număr de telefon și vă sunăm noi” – biiiiip), la ISU (,,la birouri este concediu”) la poliția națională (,,este treaba Primăriei”) apelând și 112 – (,,eu sunt doar o operatoare la telefon, ce pot să fac?”).

imagin_articol_2

În cele din urmă, redacția ziarului Criteriul de Constanța s-a angajat direct într-o acțiune de într-ajutorare a lui Valentin împreună cu Andrei Chivu. Am mers cu haine curate la canalul unde ,,locuiește” Valentin, apoi am mers la spital la urgență unde a fost refuzat pentru consult dar a făcut un duș in toaleta spitalului și s-a schimbat in haine curate (nu facuse duș de aproape un an). Am mers apoi la farmacie, i-am cumpărat alifie și rivanol pentru rănile de la picioare. Apoi am mers cu un cadou la fosta lui concubină și apoi direct la gară unde i-am cumparat un bilet de tren în direcția Iași, acolo unde o mătușă îl așteaptă pentru a-l sprijini să-și rezolve actele (buletin și certificat de locuire în orfelinat).

Este un baiat deosebit de politicos și de cooperant, dacă i s-ar oferi atenție și un sevici, cu siguranță viața lui s-ar echilibra și astfel poate fi evitată tragedia lui și a altora cu care poate veni în contact într-un gest extrem cauzat de depresie și implicit a consumului de alcool. Din păcate, foarte puținii oameni care cred ca îi ajută, se limitează la simplista acțiune de a le aduce o dată pe an de Sărbători puțină hrană, iar a doua zi oamenii străzii caută dinnou prin gunoaie alimente.

,,A blama astfel de persone pentru consumul de alcool având în vedere condițiile mizerabile de viață, mi se pare o dobitocie cruntă. Mulți oameni ajung alcoolici pe fondul unor decepții în dragoste sau din alte cauze emoționale deși au tot confortul locuirii. Astfel de situații reflectă din păcate nivelul extrem de scăzut de civilizație local și național. Ne credem moderni cu mall-uri in parc, rable nemțești, telefoane cu ecran lucios și am incuiat sentimentul altruismului – calitate ce stă în natura noastră! La slujba de anul trecut de Crăciun am auzit o idee din partea preotului care m-a întristat: oamenii sunt tot mai preocupați de ce pun in buzunar sau pe masă și prea puțin de ce pun în suflet. mai scrie activistul și arhitectul Andrei Chivu pe siturile de socializare.

Update: Pe data de 26 decembrie 2015,  ora 13:30 -Valentin a ajuns cu bine la Iași si este în   drum spre comuna sa natală – Leţcani.

Vom ține legătura cu el si vom încerca sa îl sprijim la posibila sa întoarcere în Constanța.

 

imagin_articol

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro