Criteriul National

E OFICIAL CONFIRMAT! Rusia i-a lăsat pe ucrainieni în beznă prin intermediul unui atac informatic

E OFICIAL CONFIRMAT! Rusia i-a lăsat pe ucrainieni în beznă prin intermediul unui atac informatic
februarie 14
12:38 2016

Dacă trăiți cu impresia conform căreia suntem avansați și trăim în epoca vitezei și a „puterii internetului” sau mai rău prin acțiuni sabotoare realizate tot prin mediul online poţi doar fura bani şi închide site-uri, Rusia arată că există o putere mult mai mare.În luna decembrie a anului 2015, o pană de curent fără precedent a afectat Ucraina. După cum au relatat ziariștii de la Agenția Reuters, nu mai puţin de 80.000 de clienţi ai celor de la Pricarpatiaoblenergo au fost privaţi de curent electric.

bec-spart

 Conform societății ESET France, hackerii au folosit un program denumit „BlackEnergy” pentru a implanta un virus denumit „KillDisk”, special produs pentru sabotarea sistemelor industriale, care a fost implantat printr-o operațiune de phishing cu ajutorul unui document Excel infectat. Această companie a monitorizat luni la rând virusul și astfel a reușit să detecteze atacul împotriva rețelei ucrainene de electricitate.

 

La scurt timp după incident, purtătorul de cuvânt al armatei a declarat că centrul de control al serverului de unde provin atacurile e în Rusia, dar până acum nu se știa sigur. Vineri, Ministerul Energiei din Ucraina a anunțat oficial că pana de curent a fost produsă de ruși și s-a descoperit că hackerii au purtat și conversații telefonice pe teritoriul rusiei, potrivit Agerpres.

Anunțul Kievului survine după ce directorul comunității serviciilor de informatii din SUA (DNI), James Clapper, a afirmat săptămâna aceasta în fața Congresului de la Washington că atacurile cibernetice, inclusiv cele care vizează interesele americane în Ucraina, reprezintă una dintre cele mai mari amenințări la adresa securității naționale a SUA.

Ucraina

Compania de securitate informatică Trend Micro a anunțat că virusul folosit în acel atac a infectat și sistemele informatice ale altor societăți ucrainene, printre care se numără o companie de transport feroviar și una din sectorul minier. Vinovații ar putea fi membrii unei grupări din Rusia, denumită Sandworm, dacă este să dăm crezare declarațiilor șefului iSight Partners, companie specializată în securitate cibernetică.

Sandworm ar fi atacat și infrastructura din Statele Unite în trecut, însă nicio pană de curent nu a fost cauzată. Cu toate acestea, unii susțin că rușii pur și simplu nu și-au dorit să provoace un asemenea lucru în acel moment.

Sursa știre :http://playtech.ro/

Sursa foto : protv.md,radioconstanta.ro

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo