Criteriul National

Economia a scăzut în al doilea trimestru cu cel mai sever ritm de la începutul anilor 1990. Ce spun economiștii – Finante & Banci

Economia a scăzut în al doilea trimestru cu cel mai sever ritm de la începutul anilor 1990. Ce spun economiștii – Finante & Banci
august 14
12:03 2020

Datele privind PIB indica ajustarea economiei in al doilea trimestru al anului curent cu cel mai sever ritm de la inceputul anilor 1990, evolutie determinata de incidenta pandemiei si consecintele acestui soc fara precedent in perioada postbelica. Astfel, PIB-ul a scazut cu un ritm trimestrial de 12.3% in trimestrul al doilea, dupa cresterea cu 0.3% din primul trimestru, se arată într-un raport destinat investitorilor, transmis vineri de Banca Transilvania. La rândul lor, BCR își menține prognoza de creștere economică de -4,7% în 2020, amintind că INS a menționat în comunicatul de astăzi că datele din trimestrul doi sunt supuse incertitudinilor și că revizuirile viitoare ale datelor ar putea fi mai mari decât de obicei.

”In dinamica an/an economia interna s-a ajustat cu 10.5% in T2 si cu 4.7% in semestrul I. INS va comunica primele estimari cu privire la dinamica componentelor PIB din trimestrul II la inceputul lunii septembrie.

Subliniem ca ajustarea economiei interne din trimestrul II a fost mai putin severa comparativ cu cea inregistrata in Zona Euro (-15% an/an) (principalul partener economic). Aceasta evolutie a fost determinata de o serie de factori, inclusiv pozitia economiei la momentul incidentei pandemiei si ponderea cumulata mai redusa a sectoarelor cele mai afectate de criza sanitara”, mai arată raportul BT.

Potrivit economistului șef al instituției, Andrei Rădulescu, evolutiile macro-financiare mondiale, europene si interne din ultimele saptamani exprima faptul ca economia Romaniei a depasit punctul critic al crizei induse de incidenta pandemiei, pozitionandu-se in prezent la inceputul unui nou ciclu economic. ”Totodata, probabilitatea evitarii recesiunii tehnice este foarte mare avand in vedere dinamica economiei din primul trimestru al anului si perspectiva unei cresteri trimestriale in T3. In scenariul central BT prognozam cresterea economiei interne cu un ritm mediu anual de peste 2.5% in perioada 2020-2022, ajustarea din acest an urmand sa fie contrabalansata de avansul din 2021-2022, perspectiva sustinuta de mix-ul relaxat (fara precedent) de politici economice in implementare atat la nivelul Uniunii Europene cat si pe plan intern”, mai arată raportul BT.

  • BCR- Recuperarea completă a terenului pierdut în timpul crizei COVID-19 va avea loc nu mai devreme de 2022

PIB-ul real s-a contractat cu -12,3% q/q și -10,5% an/an în 2Q20. Prognoza noastră a fost de -10,8% q/q și -9,0% an/an, iar consensul Bloomberg a fost de -10,5% y/y și -11,5% q/q.

Datele din PIB real trimestrul doi includ punctul culminant al impactului pandemiei asupra economiei românești. Al treilea trimestru este probabil să aducă o recuperare puternică, urmată de o relativă normalizare a ratelor trimestriale de creștere începând cu trimestrul IV. Perspectivele pentru 2021 depind în mare măsură de poziția politicii fiscale după alegerile generale și de măsurile ulterioare pentru a controla deficitul bugetar și a evita scăderile de rating. Recuperarea completă a terenului pierdut în timpul crizei COVID-19 va avea loc nu mai devreme de 2022.

Ne menținem prognoza de creștere economică de -4,7% în 2020 până când vom avea o defalcare a PIB-ului real 2T20. INS a menționat în comunicatul de astăzi că datele din trimestrul doi sunt supuse incertitudinilor și că revizuirile viitoare ale datelor ar putea fi mai mari decât de obicei, arată un raport al economiștilor BCR

  • ING- revenirea economică ar putea fi mai lentă decât ne-am așteptat

”Datele privind evoluția PIB pot fi considerate pozitive, în linie cu așteptările pieței. ”Acestea nu sunt suficiente pentru a ne modifica prognoza privind contracția PIB de 5,5% în acest an. Pentru anul 2021, am redus prognoza la 5,2% de la 7,1%, deoarece revenirea economică ar putea fi mai lentă decât ne-am așteptat”, arată un alt raport al ING, publicat vineri.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul