Criteriul National

Economia globală se confruntă cu „cea mai proastă situație” din ultima sută de ani și lideri de mari companii cer reforme urgente – Companii

Economia globală se confruntă cu „cea mai proastă situație” din ultima sută de ani și lideri de mari companii cer reforme urgente – Companii
octombrie 08
15:12 2020
„Economia globală este în cea mai proastă situație din ultima sută de ani”, avertizează Yousef Al-Benyan, președintele lui Business Twenty (B20), un grup al directorilor generali (CEOs) de înalt nivel din toată lumea care vrea să reprezinte vocea comunității de afaceri din toate sectoarele economiei țărilor Grupului celor 20.

B20 apreciază că „riscurile de declin rămân ridicate”, dacă nu vor fi adoptate reforme urgente la summitul G-20 din noiembrie din Arabia Saudită. „O oportunitate necesară este de a reclădi mai repede și impune urgență politicienilor și liderilor de afaceri”.

Grupul solicită liderilor G-20 să adopte acțiuni politice „îndrăznețe și cu bază largă” pentru a aduce revenirea economică post-pandemie pe o cale de creștere puternică și stabilă. Se apreciază că tensiunile comerciale, incertitudinea politică, tensiunile geopolitice și apariția de vulnerabilități financiare reprezintă riscuri cruciale, într-o vreme în care statele și economiile evoluează sub impactul devastator al coronavirusului.

„Riscurile vor rămâne ridicate în următorii doi ani de revenire economică”, a spus Al- Benyan, exprimând îngrijorarea față de creșterea modestă a productivității și inegalitățile în ascensiune. „Afacerile au setul lor de responsabilități de onorat și un rol substanțial în reclădirea unei economii care să fie incluzivă social și sustenabilă pentru mediu”.

Arabia Saudită va fi prima țară din Orientul Mijlociu și regiunea Africii de nord care va gzdui un summit G-20. Evenimentul va reuni liderii celor mai mari economii ale lumii pentru a aborda problemele financiare și socioeconomice.

Reprezentanții B20 au elaborat 25 de recomandări de politici pentru grupul G-20. Acestea figurează în trei categorii importante: emanciparea oamenilor, protejarea planetei și deschiderea de noi frontiere.

Emaciparea oamenilor

B20 a făcut 10 recomandări în domeniu în vederea accelerării eforturilor de încurajare a femeilor și tinerilor și pentru formarea unei forțe de muncă rezistente la riscurile tehnologice, sanitare și economice. Cere sporirea finanțării pentru dezvoltare sustenabilă și diversificare economică, inclusiv în sectoare care creează locuri de muncă, cum este turismul sustenabil.

Grupul cere și progrese substanțiale în cooperarea comercială.

Concret, solicită G-20 să consolideze sistemul de comerț multilateral și investiții prin abandonarea protecționismului, sprijinirea piețelor deschise și „întărirea și stimularea regulilor pentru un teren global de joc ” prin instituții ca Organizația Mondială a Comerțului (OMC).

„Comunitatea de afaceri susține puternic un sistem robust de comerț multilateral, ancorat în OMC. Dar sistemul se confruntă cu o criză care a fost exacerbată de pandemia de Covid-19”.

Recomandarea vine în contextul în care tensiunile comerciale și tehnologice continuă să creeze falii între SUA și China, precum și de îngrijorare față de metodele administrației Trump de a folosi sancțiuni în politica externă de abordare a chestiunilor de reciprocitate în relații comerciale importante.

Protejarea planetei

B20 a prezentat trei recomandări pentru „stimularea creșterii în cadrul limitelor planetei”. Concret, recomandă liderilor G-20 să se angajeze pentru neutralizarea emisiilor de carbon spre jumătatea secolului și să accelereze politicile în acest scop.

„Planeta noastră este sub cea mai mare presiune din toată istoria umanității”, apreciază grupul.

Deschiderea de noi frontiere

În acest domeniu B20 a mai făcut 12 recomandări, orientate spre stimularea cadrului favorabil pentru fintech și tehnologii de susținere orientate spre controlul riscurilor de corupție și fraudă.

Recomandă investiții în infrastructura digitală esențială, cum sunt noua generație de sisteme tehnologice 5G, inteligența artificială și Internetul Lucrurilor.

Concret, recomandă „un acord OMC cuprinzător, echilibrat și cu standarde înalte” pentru stimularea creșterii comerțului electronic.

Agenda reformelor poate impulsiona creșterea pe termen lung

Recomandările de politici vor fi prezentate oficial lui G-20 în timpul summitului virtual al B20 din 26-27 octombrie, tema din acest an fiind ”Transformare pentru creștere incluzivă”.

Grupul apreciază că implementarea recomandărilor de politici „va proteja stabilitatea pe termen scurt și poate spori PIB-ul în G-20 cu 4% pe termen lung”.

De asemenea, consideră că recomandările de politici contribuie la progresul spre obiectivele ONU de dezvoltare sustenabilă – care dacă vor fi atinse vor aduce oportunități de piețe de 12 trilioane de dolari și vor crea 380 de milioane de locuri de muncă. (CNBC)

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul