Criteriul National

Economia Greciei s-a contractat cu 15,2%, cel mai sever declin din ultimii 25 de ani – Finante & Banci

Economia Greciei s-a contractat cu 15,2%, cel mai sever declin din ultimii 25 de ani – Finante & Banci
septembrie 03
15:32 2020
Produsul Intern Brut al Greciei s-a contractat cu 15,2% între lunile aprilie și iunie, cel mai sever declin economic trimestrial din cel puțin ultimii 25 de ani, amenințând să submineze un deceniu de câștiguri greu obținute după criza datoriilor suverane, relatează Reuters și Ekathimerini.

Prăbușirea record, anunțată de către oficiul central de statistică din Grecia (ELSTAT), nu a fost cea mai severă din Europa dar a confirmat așteptările legate de o contracție abruptă a economiei în trimestrele doi și trei din cauza carantinei impuse în luna martie de autoritățile elene pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

PIB-ul Greciei s-a prăbușit cu aproape un sfert în timpul crizei datoriilor suverane care a afectat țara din sudul Europei între 2010 și 2018, forțând autoritățile elene să semneze trei bailout-uri cu creditorii internaționali și să impună măsuri de austeritate extrem de nepopulare.

Însă în acea perioadă cea mai mare contracție trimestrială a economiei a fost relativ modestă, doar 4,7% în primele trei luni ale lui 2009, potrivit ELSTAT.

Grecia a ieșit din al treilea program de bailout în august 2018 cu cea mai mare datorie națională raportată la PIB dintre statele membre ale UE, așteptându-se însă la o creștere economică puternică în acest an.

Dar pandemia de COVID-19 a afectat sever economia bazată pe sectorul turistic care contribuie cu aproape un sfert la Produsul Intern Brut al țării.

Citește și:

 • Grecii se pregătesc pentru o nouă criză economică, după 10 ani în care credeau că lucrurile nu se pot înrăutăți mai mult
 • Comentarii

  Comentarii

  Articole similare

  Editia Digitala

  Criteriul National prima pagina

  EDITORIAL

  România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

  danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

  Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
  Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

  Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

  A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

  Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

  Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

  Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

  Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

  citeste in continuare

  REDACTIA

  Director fondator: Daniel C. Iorgu

  Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

  Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

  Editorialist: Florin Budescu

  Corespondent UK: Alina Pop

  Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

  Fotoreporter: Daniel Paun

  Reporter: Daniel Hintergraber

  Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

  Disclaimer

  Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

  Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

  CONTACT

  CRITERIUL NATIONAL
  Cotidian online de stiri si atitudine
  ISSN 2393-4891
  ISSN-L 2393-4891

  Redactie: contact@criteriul.ro

  Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

  Citeste si:

  nationalul logo

  Constanta Mea

  Prahova Mea

  Brasovul Meu

  Parteneri media exclusiv

  Revista presei Raspandacul