Criteriul National

Ecouri în presa internațională evocă „lovitura dată luptei anticorupție în România”

 Breaking News
Ecouri în presa internațională evocă „lovitura dată luptei anticorupție în România”
februarie 01
14:37 2017

votul-din-romania-in-presa-internationala-o-victorie-psd-poate-anula-progresele-facute-in-lupta-anticoruptie-213346

Presa de peste Ocean a scris nemijlocit grație agenției Associated Press, a cărei relatare a fost preluată imediat de site-urile publicațiilor și televiziunilor americane. Decizia guvernului este văzută ca o lovitură dată anilor de eforturi pentru întărirea luptei anticorupție.

„Sunt cuvinte destul de dure folosite pentru a cataloga deciziile luate marți seară în şedinţa de guvern. O lovitură dată unui efort de lungă durată pentru a combate corupţia „- scrie al doilea cel mai citit cotidian american, The New York Times.

Prestigiosul New York Times punctează: „Guvernul României a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care dezincriminează abuzul în serviciu şi a dat, astfel, o lovitură eforturilor din ultimii ani de a pune capăt corupţiei în această ţară est-europeană. Măsura a scos în stradă oameni în mai multe oraşe, iar în faţa sediului Guvernului ei au reproşat Executivului că a aprobat ordonanţa noaptea, asemenea hoţilor”.

Decizia a fost luată deşi zeci de mii de oameni au protestat duminică faţă de această ordonanţă, arată site-ul postului ABC News, care aminteşte şi de declaraţia Laurei Codruţa Kovesi, care spunea că o asemenea măsură va afecta lupta anticorupţie. Materialul notează, de asemenea, că imediat după ce guvernul a luat această decizie oamenii au ieșit în stradă și au numit PSD „ciuma roșie”.

La rândul său, The Washington Post anunță că Guvernul României a adoptat marţi seara o ordonanţă de urgenţă pentru dezincriminarea abuzului în serviciu şi a dat o lovitură eforturilor din ultimii ani de a pune capăt corupţiei în ţară.
Agenția France-Presse îl citează pe președintele Iohannis, care a declarat că este o zi de doliu pentru statul de drept, care a primit o lovitură dură din partea dușmanilor justiției. Agenția de știri vorbește și despre protestele de amploare din mai multe orașe importante ale țării, dar și despre avertismentul din raportul MCV, care atrăgea atenția asupra oricăror încercări de a slăbi lupta împotriva corupției. Decizia guvernului este menită să-l scape de proces pe liderul PSD, Liviu Dragnea, arată AFP, care menționează și poziția DLAF, organismul guvernamental care asigură legătura cu Oficiul antifraudă al UE.

Agenția Reuters vede, la rândul său, decizia guvernului drept „cel mai mare pas înapoi” în privința reformelor anticorupție care s-au făcut de zece ani în România. Peste 10.000 de oameni s-au strâns în fața Guvernului, în ciuda gerului, și alți câțiva mii au manifestant în diverse orașe din România, notează Reuters. „Hoților”, „Trădătorilor” au strigat manifestanții, care au cerut și demisia Guvernului.

În varianta sa online, trust-ul Euronews aminteşte despre cel mai mare pas înapoi făcut în cadrul luptei anticorupţie din România. Cititorilor este reamintit faptul că ţara noastră este una dintre cele mai corupte din Europa şi că numeroşi politicieni sunt anchetaţi sau judecaţi pentru astfel de fapte.
Euronews: „Noul guvern de stânga al României a dezincriminat un număr de abuzuri, inclusiv unele cazuri de abuz de putere, în cel mai important pas înapoi făcut de fostul stat comunist în domeniul reformei anticorupţie, de când a aderat la Uniunea Europeană. România este unul dintre cele mai corupte state europene, cu multe cazuri de abuz de putere în domeniul administraţiei”.

Chiar și cei de la Financial Times titrează: „Protestele izbucnesc în România, după manevra ce amenință eforturile anticorupție”. Cotidianul financiar pune accent pe eforturile anticorupție care s-au făcut în ultimii ani în România, în special grație DNA, care a pus sub acuzare mai mulți înalți demnitari.

Posturile de radio Vocea Americii și Deutsche Welle au publicat pe site-urile lor sinteze cu informațiile transmise de agențiile de presă, pe aceeași idee a luptei anticorupție care primește o lovitură, dar menționează totodată că măsura îi nemulțumește pe oameni, care au ieșit pe stradă să protesteze în ciuda orei târzii.

RTBF-unul dintre cele mai mari posturi TV din Belgia- transmite că s-au făcut modificări ale Codului Penal din care au de câştigat politicienii şi aminteşte de reacţia vehementă a străzii şi protestele din miez de noapte.

Despre proteste a scris şi agenţia de ştiri a Kremlinului, Sputnik, prin filiala sa de la Chişinău. Jurnaliştii au notat că oamenii adunaţi în faţa Guvernului au cerut demisia Executivului şi alegeri anticipate.

Și vecinii din Bulgaria au scris despre protestele „masive” din România la care s-a cerut demisia guvernului. Modificarea legislației va afecta peste 2.100 de cazuri aflate sub investigare și intervine în condițiile în care foști oficiali de la PSD, partidul aflat la guvernare, inclusiv liderul Liviu Dragnea, sunt puși sub acuzare pentru abuz de putere, scrie site-ul de știri Novinite.com.

Vestea a ajuns și pe continentul asiatic. Astfel agenția chineză Xinhua a scris că guvernul român a modificat în mod neașteptat codul penal redefinind și dezincriminând parțial abuzul de putere. „Ordonanța intră în vigoare imediat, chiar și pentru cazurile aflate pe rol, pentru că legea penală în România stipulează că se aplică cele mai favorabile dispoziții atunci când se judecă dosare”, arată agenția Xinhua. Organul de presă oficial al puterii de la Beijing menționează inclusiv faptul că decizia guvernului a scos inediat oameni în stradă nu numai la București, ci în toate orașele mari.

Depeșele agențiilor de presă au fost publicate și de ziare din India.

Sursa foto : https:// google.com

Redacția ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo