Criteriul National

Ecouri în presa internațională evocă „lovitura dată luptei anticorupție în România”

 Breaking News
Ecouri în presa internațională evocă „lovitura dată luptei anticorupție în România”
februarie 01
14:37 2017

votul-din-romania-in-presa-internationala-o-victorie-psd-poate-anula-progresele-facute-in-lupta-anticoruptie-213346

Presa de peste Ocean a scris nemijlocit grație agenției Associated Press, a cărei relatare a fost preluată imediat de site-urile publicațiilor și televiziunilor americane. Decizia guvernului este văzută ca o lovitură dată anilor de eforturi pentru întărirea luptei anticorupție.

„Sunt cuvinte destul de dure folosite pentru a cataloga deciziile luate marți seară în şedinţa de guvern. O lovitură dată unui efort de lungă durată pentru a combate corupţia „- scrie al doilea cel mai citit cotidian american, The New York Times.

Prestigiosul New York Times punctează: „Guvernul României a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care dezincriminează abuzul în serviciu şi a dat, astfel, o lovitură eforturilor din ultimii ani de a pune capăt corupţiei în această ţară est-europeană. Măsura a scos în stradă oameni în mai multe oraşe, iar în faţa sediului Guvernului ei au reproşat Executivului că a aprobat ordonanţa noaptea, asemenea hoţilor”.

Decizia a fost luată deşi zeci de mii de oameni au protestat duminică faţă de această ordonanţă, arată site-ul postului ABC News, care aminteşte şi de declaraţia Laurei Codruţa Kovesi, care spunea că o asemenea măsură va afecta lupta anticorupţie. Materialul notează, de asemenea, că imediat după ce guvernul a luat această decizie oamenii au ieșit în stradă și au numit PSD „ciuma roșie”.

La rândul său, The Washington Post anunță că Guvernul României a adoptat marţi seara o ordonanţă de urgenţă pentru dezincriminarea abuzului în serviciu şi a dat o lovitură eforturilor din ultimii ani de a pune capăt corupţiei în ţară.
Agenția France-Presse îl citează pe președintele Iohannis, care a declarat că este o zi de doliu pentru statul de drept, care a primit o lovitură dură din partea dușmanilor justiției. Agenția de știri vorbește și despre protestele de amploare din mai multe orașe importante ale țării, dar și despre avertismentul din raportul MCV, care atrăgea atenția asupra oricăror încercări de a slăbi lupta împotriva corupției. Decizia guvernului este menită să-l scape de proces pe liderul PSD, Liviu Dragnea, arată AFP, care menționează și poziția DLAF, organismul guvernamental care asigură legătura cu Oficiul antifraudă al UE.

Agenția Reuters vede, la rândul său, decizia guvernului drept „cel mai mare pas înapoi” în privința reformelor anticorupție care s-au făcut de zece ani în România. Peste 10.000 de oameni s-au strâns în fața Guvernului, în ciuda gerului, și alți câțiva mii au manifestant în diverse orașe din România, notează Reuters. „Hoților”, „Trădătorilor” au strigat manifestanții, care au cerut și demisia Guvernului.

În varianta sa online, trust-ul Euronews aminteşte despre cel mai mare pas înapoi făcut în cadrul luptei anticorupţie din România. Cititorilor este reamintit faptul că ţara noastră este una dintre cele mai corupte din Europa şi că numeroşi politicieni sunt anchetaţi sau judecaţi pentru astfel de fapte.
Euronews: „Noul guvern de stânga al României a dezincriminat un număr de abuzuri, inclusiv unele cazuri de abuz de putere, în cel mai important pas înapoi făcut de fostul stat comunist în domeniul reformei anticorupţie, de când a aderat la Uniunea Europeană. România este unul dintre cele mai corupte state europene, cu multe cazuri de abuz de putere în domeniul administraţiei”.

Chiar și cei de la Financial Times titrează: „Protestele izbucnesc în România, după manevra ce amenință eforturile anticorupție”. Cotidianul financiar pune accent pe eforturile anticorupție care s-au făcut în ultimii ani în România, în special grație DNA, care a pus sub acuzare mai mulți înalți demnitari.

Posturile de radio Vocea Americii și Deutsche Welle au publicat pe site-urile lor sinteze cu informațiile transmise de agențiile de presă, pe aceeași idee a luptei anticorupție care primește o lovitură, dar menționează totodată că măsura îi nemulțumește pe oameni, care au ieșit pe stradă să protesteze în ciuda orei târzii.

RTBF-unul dintre cele mai mari posturi TV din Belgia- transmite că s-au făcut modificări ale Codului Penal din care au de câştigat politicienii şi aminteşte de reacţia vehementă a străzii şi protestele din miez de noapte.

Despre proteste a scris şi agenţia de ştiri a Kremlinului, Sputnik, prin filiala sa de la Chişinău. Jurnaliştii au notat că oamenii adunaţi în faţa Guvernului au cerut demisia Executivului şi alegeri anticipate.

Și vecinii din Bulgaria au scris despre protestele „masive” din România la care s-a cerut demisia guvernului. Modificarea legislației va afecta peste 2.100 de cazuri aflate sub investigare și intervine în condițiile în care foști oficiali de la PSD, partidul aflat la guvernare, inclusiv liderul Liviu Dragnea, sunt puși sub acuzare pentru abuz de putere, scrie site-ul de știri Novinite.com.

Vestea a ajuns și pe continentul asiatic. Astfel agenția chineză Xinhua a scris că guvernul român a modificat în mod neașteptat codul penal redefinind și dezincriminând parțial abuzul de putere. „Ordonanța intră în vigoare imediat, chiar și pentru cazurile aflate pe rol, pentru că legea penală în România stipulează că se aplică cele mai favorabile dispoziții atunci când se judecă dosare”, arată agenția Xinhua. Organul de presă oficial al puterii de la Beijing menționează inclusiv faptul că decizia guvernului a scos inediat oameni în stradă nu numai la București, ci în toate orașele mari.

Depeșele agențiilor de presă au fost publicate și de ziare din India.

Sursa foto : https:// google.com

Redacția ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Revoluția fiscală - o gogoriță națională EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Exprimarea greoaie din textul Ordonanței pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a creat mai degrabă confuzie, în rândul angajaților, decât să confere siguranța pe care și-o doreau guvernanții. Această “revoluție fiscală” declanșată de Guvern a alimentat și mai mult nemulțumirile celor care protestează în stradă săptămână de săptămână.
O adevărată cavalcadă ce a provocat nenumărate neliniști , pe deplin justificate au tot zdruncinat atît încrederea dar mai ales au alimentat temerile tuturor oamenilor de bună credință din Romînia. Promisiunile lansate imediat după începutul acestui an au cauzat o adevărată sarabandă a emisiunilor în care doamna ministră a portofoliului muncii-Lia Olguța Vasilescu a tot fost invitată.
Numai că, din nefericire, din toate acestea s-a desprins ceva ce nu are o finalitate sau ceva care nu va aduce prosperitatea românilor . ‘‘Mult zgomot pentru nimic” ar fi motto-ul acestei adevărate campanii de conștientizare a noii revoluții fiscale. Aceasta își va arăta cu adevărat efectele în cel mai scurt timp.

Cu toate mijloacele moderne de informare , promisiunile și noutatea adusă în practică în domeniul fiscal a determinat ca întreaga clasă politica aflată la guvernare să se plângă deseori că toți oamenii nu le înțeleg deloc rostul sau deja iluzoriul program de guvernare, rămas mereu în urmă sau neonorat din cauze diverse…
Lipsa de transparență este dublată și de o lipsă de comunicare corespunzătoare ce accentuează lipsa resurselor financiare si antrenează nemultumirea majorității cetățenilor, acei buni plătitori de taxe și impozite ! .......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri:

content writing
clovis.ro