Criteriul National

EFE: Provocările anului 2022 pentru țările balcanice membre ale UE – International

EFE: Provocările anului 2022 pentru țările balcanice membre ale UE – International
decembrie 30
06:26 2021
Depășirea instabilității politice prin care România și Bulgaria au trecut în 2021 este prezentată ca principala provocare pentru anul viitor, cu noi formule de guvernare în ambele țări, care, în afară de sărăcie și de corupție, vor avea de înfruntat pandemia, având cele mai scăzute rate de vaccinare din Uniunea Europeană, scrie într-o analiză agenția spaniolă de presă EFE, citată de Rador.

România și fondurile UE

Sosirea a aproximativ 30.000 de milioane de euro din Planul european de redresare este pentru România o mare oportunitate de a-și îmbunătăți sistemele precare de transport, sănătate și energie, dar și o provocare într-o țară care se caracterizează prin a nu profita de fondurile UE.

România a irosit 70% din fondurile alocate de Comisia Europeană (CE) în perioada bugetară 2014-2022, lucru pe care experții îl atribuie exigențelor mari și lipsei de claritate a proceselor birocratice pe care autoritățile române le impun pentru accesarea fondurilor.

Intrarea în Spațiul Schengen

Românii care locuiesc în alte țări europene știu cum este să pierzi ore în șir la coadă la punctele de frontieră, atunci când încearcă să se întoarcă în țara lor, în concediu, situație care ar putea dispărea dacă, în 2022, România va reuși, în sfârșit, să fie admisă în Spațiul Schengen.

Țara a aderat la Uniunea Europeană în 2007, dar până acum a fost exclusă zona de liberă circulație a persoanelor și a mărfurilor, din cauza votului negativ al Franței și Olandei, care își justifică blocajul invocând deficiențele pe care România continuă să le aibă în materie de justitie și la controlul frontierelor.

Stabilizarea țării

Instabilitatea politică cronică de la căderea dictaturii comuniste în 1989 este exemplificată de cele 33 de guverne și de cei 18 premieri care au condus România de atunci.

Încheierea acestei instabilități, care afectează calitatea serviciilor publice, încetinește construcția infrastructurii și dinamitează siguranța juridică, este prioritatea anul viitor a marii coaliții dintre social-democrați și conservatori, care ar trebui să profite de majoritatea parlamentară fără precedent pentru a obține progrese.

Calm după furtuna bulgară?

După trei alegeri legislative în 2021, din cauza incapacității politicienilor de a se pune de acord, Bulgaria începe anul cu o coaliție nou formată, în care coexistă trei partide noi care denunță corupția elitelor și vechea politică, și Partidul Socialist Bulgar, una dintre formaţiunile tradiţionale.

Noul premier, un economist cu studii la Harvard, a promis că prioritatea sa va fi combaterea corupției și a sărăciei și promovarea dezvoltării economice. În plus, lupta împotriva Covid apare ca o provocare dificilă în țara cu cea mai scăzută rată de vaccinare (30%) din UE și cu un sistem de sănătate precar.

Croația privește spre euro și spre Schengen

Integrarea în Spațiul Schengen al liberei circulații și accelerarea intrării în zona euro sunt cele două provocări strategice pentru Croația pentru 2022, când va marca nouă ani de la intrarea sa în Uniunea Europeană.

Comisia și Parlamentul European susțin deja intrarea țării în Schengen, care trebuie să fie susținută și de statele membre. Guvernul croat și-a propus pentru 2024 tracerea la moneda unică, deși îi rămân de depășit provocările convergenței monetare.

Schimbarea cursului în Slovenia?

Sondajele prevăd că o coaliție de opoziție de centru-stânga va câștiga la alegerile parlamentare programate în aprilie, în Slovenia, promițând „readucerea țării la principiile constituționale și la valorile europene”.

Actualul guvern, condus de populistul de dreapta Janez Jansa, încearcă, de când a venit la putere, în 2020, să controleze mass-media, justiția și alte instituții, atât de mult încât unii analiști se îndoiesc că alegerile se vor desfășura normal. Odată trecute alegerile legislative, slovenii vor fi din nou convocați la urne în toamnă, la alegerile prezidențiale și municipale.

Slovenia, restabilirea prestigiului

Pe 2 ianuarie, Slovenia își va încheia președinția de șase luni a UE, timp în care Comisia Europeană și Parlamentul European și-au exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la presiunile împotriva presei și a justiției din partea premierului Janez Jansa.

Indiferent de rezultatul alegerilor din aprilie, mica țară de două milioane de locuitori, care a fost mult timp un model de tranziție exemplară la democrație, va trebui să demonstreze că respectă statul de drept dacă dorește să-și restabilească prestigiul în UE.

Croația, apărarea medaliei de vicecampioană

Croația s-a calificat la Cupa Mondială din Qatar ca prima din Grupa H, cu 7 victorii în 10 meciuri, performanță care îi permite să viseze măcar să egaleze surpriza pe care a făcut-o în 2018, când a învins echipe ca Argentina, Danemarca și Anglia, până când a pierdut finala cu Franța.

La 36 de ani, fotbalistul Luka Modric, care joacă la Real Madrid, are ceea ce va fi cu siguranță una dintre ultimele sale ocazii de a-și conduce echipa într-o mare competiție internațională, în care celălalt mare star croat din ultimii ani, Ivan Rakitic, nu va mai fi prezent.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul