Criteriul National

Efectul sau defectul de dupa fenomenul de la Charlie Hebdo?

aprilie 25
17:38 2015

cool

Candva se tot vorbea despre instanțe de dialog, despre formarea imamilor, despre securitatea moscheilor și cunoașterea Islamului. În acest fel Intenționa guvernul de la Paris să facă reforma Islamului în Franța, pentru a evita interpretările și insecuritatea. Ideea s-a bazat pe crearea unei aşa- numite instanţe de dialog care să îi reprezinte mai bine pe musulmanii din Hexagon, în toată diversitatea lor.

Acest forum de dialog între reprezentanţii guvernului şi autorităţi a cam luat sfarsit sau tine doar de domeniul …trecutului. Nu de alta, dar din surse oficiale va putem informa ca acest lucru nu se va sista insa se va reuni de două ori pe an în jurul premierului, aproape identic cu ce se întâmplă acum cu forumul de dialog catolic.

Instanța de dialog se va ocupa de chestiuni precum formarea civilă a imamilor, sacrificarea ritualică a animalelor, securitatea locurilor de cult. Totul se va face însă cu respectarea strictă a principiilor laicităţii,promit oficialii francezi. Chiar dacă această laicitate nu este delcoc în concordanță cu Islamul, afirma la acea dată ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve.

Pe scurt, guvernul a dat puteri publice noii structuri ce va cuprinde asociaţii, intelectuali, personalităţi, în contextul în care comunitatea musulmană din Franţa numără circa 5 milioane de persoane.Obiectivul reformei propuse de guvern ar fi tocmai acela de a elimina tot ceea ce face parte din tradiția culturală și religioasă a Franței.

Totusi Franța pare să fi învățat prea puțin sau aproape nimic din groaznicul atac de la sediul revistei satirice Charlie Hebdo, de la începutul anului. Noua reformă școlară prevede obligativitatea învățării lecțiilor de istorie a islamului, in timp ce istoria creștinismului rămâne facultativă.

Ministerul Instrucției Publice pregătește o reformă școlară pe care unii au definit-o deja filo-islamică, informează ziarul italian Il Giornale.

Noua reformă prevede, după cum relatează Il Giornale sunt o serie de ”elemente obligatorii” și facultative, care ar putea fi lăsate la ”latitudinea profesorilor”. În acest fel, subliniază ziarul francez, ”studierea islamului va fi obligatorie, in timp ce aceea a creștinismului medieval va fi facultativă”.

 

 

 

Sursa foto : www.wall-street.ro

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo