Criteriul National

ELEGANŢĂ FRANCEZĂ! Ruxandra Donose şi Orchestra Simfonică din Monte Carlo a oferit un concert memorabil!

septembrie 16
21:48 2015

 

 Ieri, 16 Septembrie, de la ora 17 00 la Ateneu, Orchestra Filarmonică din Monte Carlo dirijată de Cristian Mandeal a avut în program lucrări de Bartok, Enesci şi Mahler. Soliştii au fost mezzo soprana Ruxandra Donose şi tenorul Vincent Wolfsteiner.

Monte Carlo

Primul opus a fost Schiţele ungare de Bela Bartok, compusă în anul 1931ce este  de fapt reorchestrarea unor piese pentru pian. S au remarcat între acestea un vesel Dans al ursului cât şi o scenă Veghe la secui. Aceste miniaturi reprezintă de muiltă vreme, piese de sine stătătoare ce se pot prezenta în programe simfonice, ca lucrări de sine stătătoare.

Acestea au un pronunţat caracter liric dar sunt impregnate de folclorul maghiar şi transilvan, cu accente de vitalitate.Rafinata şi experimentata orchestră Filarmonică din Monte Carlo a interpretat cu multă dăruire şi sensibilitate acest opus. Maestrul Cristian Mandeal cu gesturile sale pline de preciyie şi rafinament a condus impecabil desfăşurat materialul sonor.

A urmat Suita a III a în La Major op 27, Sătească. A fost lucrarea comandată special de Filarmonica din New York, interpretată în primă audiţie sub conducerea compozitorului în anul 1939.

Partea I Primăvara pe câmp a prezentat atmosfera unei dimineţi însorite. Diversitatea timbrurilor şi  coloritul lor într o paletă eficientă a dozajelor au constituit importante repere.

Partea aII aCopi în aer liber e un tablou ce ilustrează joaca unor copii în lumina după amiezii.Efectele combinate ale unei luxuriante orchestre au fost prezente şi în această parte.

Partea a III a Vecha casă a copilăriei la apus de soare, Partae a IV a Păstor şi Partea a V a Păsări călătoare şi corbi vor sugera imagini , pline de freamăt a satului romînesc tradiţional.

Coloritul special al solo ului de oboi a avut acel dar de a emoţiona de a mişca publicul meloman. Asemeni unei imense şi nepreţuite capodopere, acest opus a adus ovaţiile şi aplauzele prelungite au răsplătit din plin prestaţia acestor muzicieni.

După pauză, Cântecul  pământului de Gustav Mahler a fost oferit publicului în interpretarea Ruxandrei Donose  şi lui Vincent Wolfsteiner. Calităţile vovale ale tenorului au fost etalate în prima dintre părţile acestei lucrări intitulate Cântec de pahar despre jalea pământului, un adevărat lait motiv al acestei lucrări+ Dar înainte să beţi , un cîntec să vă cânt.

Părţile lucrările sunt 

I. Cîntec de pahar despre jalea pământului

II. Singuraticil toamna

III. Despre tinereţe

IV Despre frumuseţe

V. Cel ameţit în vremea primăverii

VI. Rămas bun

Omul care cîntă se află în punctul central al acestei compoziţii, în care se simte că autorul se concentrează mereu , chiar şi în părţile instrumentale, pe exprimarea unor idei ori a unor stări sufleteşti.

Valenţele extrem de rafinate ale timbrului mezzo soprane extrem de cunoscită publicului romînesc dar şi internaţional, Ruxandra Donose a reuşit să fie extrem de sensibilă, rafinată total etalate de cîătre această Doamnă plină de graţie.

Orchestraţia plină de culoare a întregului aparat a fost atent manageriată de către maestrul Cristian Mandeal într o excelentă colaborare şi versiune interpretativă.

Ovaţiile nenumărate şi buvhetele de flori oferite cu generozitate au încheiat după amiaza această plinp de rafinament!

Sursa foto enescu.tvr.ro

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo