Criteriul National

Elevii constănțeni revoluționează lumea fizicii

Elevii constănțeni  revoluționează lumea fizicii
aprilie 17
05:02 2015

Cu toate că sistemul educațional din România este adesea blamat, se pare că, prin hățișul schimbărilor de sistem, reușește să răzbată inteligența nativă a copiilor noștri. Un astfel de exemplu îl constiuie și elevii liceelor cu renume din Constanța. De curând, trei elevi ai ai Colegiului Național ”Mircea cel Bătrân” (CMNB) Constanța, au reușit să impresioneze la concursul de fizică ”HANDS ON UNIVERSE”, obținând locul al doilea.

Cei trei, elevi în clasa a XI-a au participat la concursul mai sus amintit, organizat de către Facultatea de Fizică București la începutul acestei luni, cu un experiment ce face mai ușor de înțeles FORȚA LORENTZ.  ”Elevii au pus în evidență un fenomen – vizualizarea forței Lorentz în fluide ionice -, așa ceva nu s-a făcut până acum în nicio școală din România. Experimentul este foarte simplu, dar foarte eficient pentru ca elevii să înțeleagă mai bine fenomenul”,susține cel care i-a coordonat și îndrumat pe elevii constănțeni, profesorul Ion Băraru. Marina Cozma, Diana Andreea Catană și Matei Ioan Popovici sunt cei trei fizicieni în devenire care au făcut ca experimentul lor să fie propus pentru prezentare în toate școlile. Aceștia susțin că ideea l-a survenit în urmă cu două luni când se pregăteau intens pentru concursul celor de la NASA, Space Settlement. ”Experimentul rezolvă o mare problemă a sistemului de învățământ românesc. Chiar dacă învățăm forța Lorentz, niciun experiment nu ne demonstrează prezența ei, pentru că nu putem vedea purtătorii de sarcină cu ochiul liber. Ideea a apărut din dorința de a câștiga puncte în plus la concursul NASA, realizând experimente practice”, precizează Marina.

Și dacă mirciștii au obținut locul al doilea, cu acest experiment, poate vă întrebați cine a câștigat? Ei bine, tot niște constănțeni, de această dată elevi în clasa a IX-a, ai liceului ”Carmen Sylva” din Eforie Sud (Paul Paraschiv, Andreea Ghena, Vlad Neagu și Ionuț Băloiu). Proiectul lor,  ”Utilizarea dronelor pentru prevenirea incendiilor”, le-a adus marele premiu. Elevii constănțeni sunt obișnuiți ai concursurilor de gen, nu de puține ori, câștigând premiile importante și primind aprecierile specialiștilor.

 

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro