Criteriul National

Elevii constănțeni revoluționează lumea fizicii

Elevii constănțeni  revoluționează lumea fizicii
aprilie 17
05:02 2015

Cu toate că sistemul educațional din România este adesea blamat, se pare că, prin hățișul schimbărilor de sistem, reușește să răzbată inteligența nativă a copiilor noștri. Un astfel de exemplu îl constiuie și elevii liceelor cu renume din Constanța. De curând, trei elevi ai ai Colegiului Național ”Mircea cel Bătrân” (CMNB) Constanța, au reușit să impresioneze la concursul de fizică ”HANDS ON UNIVERSE”, obținând locul al doilea.

Cei trei, elevi în clasa a XI-a au participat la concursul mai sus amintit, organizat de către Facultatea de Fizică București la începutul acestei luni, cu un experiment ce face mai ușor de înțeles FORȚA LORENTZ.  ”Elevii au pus în evidență un fenomen – vizualizarea forței Lorentz în fluide ionice -, așa ceva nu s-a făcut până acum în nicio școală din România. Experimentul este foarte simplu, dar foarte eficient pentru ca elevii să înțeleagă mai bine fenomenul”,susține cel care i-a coordonat și îndrumat pe elevii constănțeni, profesorul Ion Băraru. Marina Cozma, Diana Andreea Catană și Matei Ioan Popovici sunt cei trei fizicieni în devenire care au făcut ca experimentul lor să fie propus pentru prezentare în toate școlile. Aceștia susțin că ideea l-a survenit în urmă cu două luni când se pregăteau intens pentru concursul celor de la NASA, Space Settlement. ”Experimentul rezolvă o mare problemă a sistemului de învățământ românesc. Chiar dacă învățăm forța Lorentz, niciun experiment nu ne demonstrează prezența ei, pentru că nu putem vedea purtătorii de sarcină cu ochiul liber. Ideea a apărut din dorința de a câștiga puncte în plus la concursul NASA, realizând experimente practice”, precizează Marina.

Și dacă mirciștii au obținut locul al doilea, cu acest experiment, poate vă întrebați cine a câștigat? Ei bine, tot niște constănțeni, de această dată elevi în clasa a IX-a, ai liceului ”Carmen Sylva” din Eforie Sud (Paul Paraschiv, Andreea Ghena, Vlad Neagu și Ionuț Băloiu). Proiectul lor,  ”Utilizarea dronelor pentru prevenirea incendiilor”, le-a adus marele premiu. Elevii constănțeni sunt obișnuiți ai concursurilor de gen, nu de puține ori, câștigând premiile importante și primind aprecierile specialiștilor.

 

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo