Criteriul National

Eliminarea imunităţii aleşilor din noua Constituţie- între vis şi realitate…

aprilie 06
09:20 2015

Parlament

Pentru debut, cu acceptul dumneavoastra  am sa citez articolul 72 din legea fundamentală ce prevede explicit faptul că deputaţii şi senatorii se bucură de imunitate atunci când vine vorba despre declaraţiile politice şi votul exprimat. Pe de altă parte, deşi pot fi urmăriţi penal şi trimişi în judecată, aceştia nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, decât dacă sunt prinşi în flagrant.

ARTICOLUL 72

(1) Deputaţii şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului.

(2) Deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor. Urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

(3) În caz de infracţiune flagrantă, deputaţii sau senatorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei. Ministrul justiţiei îl va informa neîntârziat pe preşedintele Camerei asupra reţinerii şi a percheziţiei. În cazul în care Camera sesizată constată că nu există temei pentru reţinere, va dispune imediat revocarea acestei măsuri.

Odată cu reluarea procesului de revizuire a Constituţiei, dar şi pe fondul numeroaselor cereri ale procurorilor DNA privind reţinerea şi arestarea preventivă a unor parlamentari, se aduce in prim-plan o temă mai veche din actualitate- imunitatea parlamentară.

Mai concret, eliminarea din legea fundamentală a prevederilor care dau dreptul Camerei Deputaţilor şi Senatului să se pronunţe, prin vot, asupra solicitărilor de începere a urmăririi penale – în cazul foştilor sau actualilor miniştri -, sau de reţinere şi arestare preventivă – în cazul deputaţilor şi senatorilor. O mişcare care, de altfel, i-ar speria şi nemulţumi pe foarte mulţi aleşi.

„Un parlamentar trebuie să aibă o minimă protecţie pe timpul mandatului”, susţine vicepreşedintele comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, pesedistul Ciprian Nica. „Un parlament nu poate fi ridicat de pe stradă oriunde şi oricum, decât în caz de flagrant”, spune şi fostul pedelist, actual liberal, Ioan Oltean. Ambii sunt membri în comisia de revizuire a legii fundamentale, iar opinia lor intră în contradicţie cu ce cred alţi colegi din aceeaşi comisie. „Egalitatea în faţa legii ar trebui să prevaleze”, contracarează deputatul popular-democrat Daniel Fenechiu. Nici senatorul jurist şi preşedinte al comisiei de revizuire, Ioan Chelaru, nu şi-ar dori păstrarea actualelor prevederi referitoare la imunitatea aleşilor. „Nu cred că puterea legislativă ar trebui să aibă vreo atribuţiune în mersul unui dosar.”

Până în acest moment, nu există o opinie generală, la nivelul partidelor, privind scoaterea imunităţii parlamentare din Constituţie. Indiferent de partidul din care fac parte, atât liberalii, cât şi social-democraţii au păreri contrare privind eliminarea acestei protecţii. De pildă, unii senatori şi deputaţi, din mai multe formaţiuni politice, ar considera necesară această modificare, tocmai pentru a elimina suspiciunile că aleşii blochează actul de justiţie, mai ales pe fondul numărului crescând al parlamentarilor cu probleme penale.

La polul opus, sunt cei care se opun ferm eliminării protecţiei constituţionale, când vine vorba despre începerea urmăririi penale, reţinere şi arestare preventivă.

P e final am sa amintesc un articol foarte important ce poate clarifica aceasta spinoasa problema. Este vorba despre egalitatea în drepturi cuprinsa in articolul 16 din Constitutia Romaniei :
(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.
(2) Nimeni nu este mai presus de lege.

Daca  observati si „cititi” in aceeasi cheie, nu-i asa ca ati avea ce anume sa le reprosati „alesilor”? Oare de ce  acesti domni, acesti prezumtivi si pasibili mafioti din Parlamentul Romaniei nu respecta aceste prevederi democratice ale Constitutiei ? De ce nu se prevede nimic in textul legilor ceva referitor la incalcarea Constitutiei Romaniei de catre politicieni?

Poate ca intr-o buna zi aceste retorice intrebari isi vor gasi raspunsul! Pana atunci, vom trai cu speranta si credinta in suflete!

Sursa foto : www.gorj-domino.ro

 

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo