Criteriul National

Eliminarea imunităţii aleşilor din noua Constituţie- între vis şi realitate…

aprilie 06
09:20 2015

Parlament

Pentru debut, cu acceptul dumneavoastra  am sa citez articolul 72 din legea fundamentală ce prevede explicit faptul că deputaţii şi senatorii se bucură de imunitate atunci când vine vorba despre declaraţiile politice şi votul exprimat. Pe de altă parte, deşi pot fi urmăriţi penal şi trimişi în judecată, aceştia nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, decât dacă sunt prinşi în flagrant.

ARTICOLUL 72

(1) Deputaţii şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului.

(2) Deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor. Urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

(3) În caz de infracţiune flagrantă, deputaţii sau senatorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei. Ministrul justiţiei îl va informa neîntârziat pe preşedintele Camerei asupra reţinerii şi a percheziţiei. În cazul în care Camera sesizată constată că nu există temei pentru reţinere, va dispune imediat revocarea acestei măsuri.

Odată cu reluarea procesului de revizuire a Constituţiei, dar şi pe fondul numeroaselor cereri ale procurorilor DNA privind reţinerea şi arestarea preventivă a unor parlamentari, se aduce in prim-plan o temă mai veche din actualitate- imunitatea parlamentară.

Mai concret, eliminarea din legea fundamentală a prevederilor care dau dreptul Camerei Deputaţilor şi Senatului să se pronunţe, prin vot, asupra solicitărilor de începere a urmăririi penale – în cazul foştilor sau actualilor miniştri -, sau de reţinere şi arestare preventivă – în cazul deputaţilor şi senatorilor. O mişcare care, de altfel, i-ar speria şi nemulţumi pe foarte mulţi aleşi.

„Un parlamentar trebuie să aibă o minimă protecţie pe timpul mandatului”, susţine vicepreşedintele comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, pesedistul Ciprian Nica. „Un parlament nu poate fi ridicat de pe stradă oriunde şi oricum, decât în caz de flagrant”, spune şi fostul pedelist, actual liberal, Ioan Oltean. Ambii sunt membri în comisia de revizuire a legii fundamentale, iar opinia lor intră în contradicţie cu ce cred alţi colegi din aceeaşi comisie. „Egalitatea în faţa legii ar trebui să prevaleze”, contracarează deputatul popular-democrat Daniel Fenechiu. Nici senatorul jurist şi preşedinte al comisiei de revizuire, Ioan Chelaru, nu şi-ar dori păstrarea actualelor prevederi referitoare la imunitatea aleşilor. „Nu cred că puterea legislativă ar trebui să aibă vreo atribuţiune în mersul unui dosar.”

Până în acest moment, nu există o opinie generală, la nivelul partidelor, privind scoaterea imunităţii parlamentare din Constituţie. Indiferent de partidul din care fac parte, atât liberalii, cât şi social-democraţii au păreri contrare privind eliminarea acestei protecţii. De pildă, unii senatori şi deputaţi, din mai multe formaţiuni politice, ar considera necesară această modificare, tocmai pentru a elimina suspiciunile că aleşii blochează actul de justiţie, mai ales pe fondul numărului crescând al parlamentarilor cu probleme penale.

La polul opus, sunt cei care se opun ferm eliminării protecţiei constituţionale, când vine vorba despre începerea urmăririi penale, reţinere şi arestare preventivă.

P e final am sa amintesc un articol foarte important ce poate clarifica aceasta spinoasa problema. Este vorba despre egalitatea în drepturi cuprinsa in articolul 16 din Constitutia Romaniei :
(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.
(2) Nimeni nu este mai presus de lege.

Daca  observati si „cititi” in aceeasi cheie, nu-i asa ca ati avea ce anume sa le reprosati „alesilor”? Oare de ce  acesti domni, acesti prezumtivi si pasibili mafioti din Parlamentul Romaniei nu respecta aceste prevederi democratice ale Constitutiei ? De ce nu se prevede nimic in textul legilor ceva referitor la incalcarea Constitutiei Romaniei de catre politicieni?

Poate ca intr-o buna zi aceste retorice intrebari isi vor gasi raspunsul! Pana atunci, vom trai cu speranta si credinta in suflete!

Sursa foto : www.gorj-domino.ro

 

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo