Criteriul National

Emi Pian s-a dus la Dumnezeu! „S-a pus lumea în genunchi” – Perspektiva

Emi Pian s-a dus la Dumnezeu! „S-a pus lumea în genunchi” – Perspektiva
august 09
11:18 2020
​​E om Emi Pian. Emi Pian e om mare pentru Clanul Duduienilor, dar mai ales pentru românul de toată mâna. E un model printre modele. Pentru că Poliția, Procurorii, nimeni nu i-a clintit afacerile. Pentru că Emi Pian a reușit în viața lui. Pentru că și-a găsit drumul și l-a urmat. Pentru că nimeni și nci un an de pușcărie nu l-a clintit din ținta lui. Și a murit „mare și tare”. Și de aceea, modelul lui Pian va fi urmat în familie, în clan.

Florin Mototolea, șeful unei aripi a Duduienilor, a ajuns după apusul soarelui în capul Giuleștiului. Nici chiar Mototolea, nici chiar Pian nu credeau că acel apus va fi ultimul. Într-o dugheană vai și amar, de mușama și puțind a tutun, cu șoareci și băutură clonată, se pusese de un barbut pe bani. Mototolea-Pian veni să împrumute jucătorii. Stătea la „căpătâiul” mortului, cum ar fi. Cum era unul la ananghie, cum sărea cu banul. Lua 5% pe 2 zile. Cine pierdea și n-avea cum plăti pe loc, intra în belea, plătea 5% la 2 zile. Mototolea-Pian îl îngropa de viu.

Mototolea Pian n-avea grijă. Nu intra în joc, nu intra în belele. Era la căpătâiul amărâtului, împătimitului. Lucra rece. Glumea pe de lături. Lucra cu rațiune și cu mușchii relaxați.

În seara aia însă Sandu Ștocaru, „musca”, „mortul”, omul care era la ananghie, era o secătură, un tip duplicitar. Încălcase regulile. Luase înainte bani și de la Richard Emanuel Gheorghe-Napi, din clanul Rinu.

Ori asta nu se putea. Mototolea Pian lucra curat. Ești „mortul” meu ori nu ești de loc. Normal că i s-a pus pata. „Mortul” încălcase regulile. „Mortul” trebuia să moară.

Dar, vezi, Dumnezeu și ardoarea fac ca vorbele și cuțitul să alunece. Și Mototolea-Pian muri în noapte. Da, cel care venise să facă priveghi la „mortul” Ștocaru și-a luat-o în artera femurală dela piciorul drept. Mototolea-Pian muri. Și jalea se puse pe parte din clanul Duduianu. Și neamuri și clanuri îl plâng astăzi pe ultimul drum.

Fu Pian om cu reguli? Fu.
Fu Pian om de cuvânt? Fu.
Fu Pian profesionist? Fu.

Când Dumnezeu deschide cerurile nu privește la cuvinte precum „interlop”, „cămătar”, astăzi cuvinte atât de populare, pe buzele tuturor. Nu.

Cine privește drept și curat în frunte pe Pian și pe fruntea lui Pian nu vede nici pic de umbră. Morala și regulile învățate în clanul lui le-a respectat. A murit că a respectat regulile.

Nu e vina lui Emi Pian că am așezat lucrurile și societatea cu fundul în jos, astfel încât să-l facem să aleagă în viața asta meseria de „cămătar” și titlu de interlop”. Nu-i vina lui că trăim și perpetuăm senzaționalul, falsele modele, corupția. Nu. Emi Pian este un om care a dat de mâncare la familie și la clan. Rămâne pentru lumea noastră un om care a murit respectând regulile. PUNCT. Un om. „De asta s-a pus lumea în genunchi” – vers inspirat, al lui Florin Salam.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul