Criteriul National

Emmanuel Macron a câştigat scrutinul prezidenţial şi va fi noul preşedinte al Franţei

Emmanuel Macron a câştigat scrutinul prezidenţial şi va fi noul preşedinte al Franţei
mai 07
20:19 2017

emmanuel_macron_president_france

Emmanuel Macron- candidatul organizaţiei civice En Marche! (În Mişcare!, social-liberală)-a câştigat scrutinul prezidenţial din Franţa, obţinând 65,1% din voturi, potrivit proiecţiilor realizate în funcţie de sondajele efectuate la ieşirea de la urne.

 

„Aţi ales să îmi acordaţi încrederea şi vă sunt profund recunoscător. Vă mulţumesc din inimă pentru această onoare şi responsabilitate. Nu voi uita”, a declarat Emmanuel Macron.„O nouă pagină a îndelungatei noastre istorii se deschide în această seară. Vreau să fie una a speranţei şi încrederii regăsite”, a spus noul preşedinte ales al Franţei.

„Vreau să îi adresez un salut republican adversarei mele Marine Le Pen. Ştiu că polemicile din ţara noastră i-au adus pe unii la puncte de vedere extreme. Este responsabilitatea mea să ascult toate punctele de vedere şi să le protejez pe cele fragile”, a afirmat preşedintele-ales al Franţei.

„În seara aceasta, mă adresez tuturor, întregului popor al Franţei. O nouă pagină a îndelungatei noastre istorii se deschide în această seară. Vreau să fie una a speranţei şi încrederii regăsite”, a continuat Macron, promiţând „remodelarea relaţiilor în Europa şi între popoarele europene”.

Pe parcursul celor 5 ani care urmează, responsabilitatea mea va fi de a calma temerile. Responsabilitatea mea va fi de a aduna toate femeile şi toţi bărbaţii laolaltă pentru a înfrunta provocările gigantice care ne aşteaptă. Mă voi lupta cu toate forţele mele contra divizării care ne subminează şi ne înfrânge. Astfel vom putea reda francezilor şansele pe care Franţa le datorează. Pentru cei cinci ani care urmează, voi merge cu umilinţă, devotament şi hotărâre să servesc în numele vostru. Trăiască Republica, trăiască Franţa”, şi-a încheiat Macron discursul său.

Integral aveţi discursul aici: 

Emmanuel Macron a devenit astfel cel mai tânăr preşedinte francez din istorie. La 39 de ani a avut 62,79 % din voturi, în timp ce contracandidata sa de extremă dreapta, Marine Le Pen a obţinut doar 34,5%, conform sondajelor exit-poll relevat de AFP.

resultat Franta

Scrutinul final al alegerilor prezidenţiale din Franţa a înregistrat cea mai scăzută prezenţă la vot din ultimii 50 de ani, cu un absenteism de peste 25% şi cu un număr record de voturi nule, care a fost estimat de exit-poll-uri între 9 şi 12%, ceea ce înseamnă că peste 4 milioane de francezi şi-au anulat votul, în  semn de protest.

Turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Franţa a fost unul fără emoţii pentru Emmanuel Macron, candidatul care se declară de centru şi care era cotat cu peste 62-63% din intenţiile de vot, în faţa candidatei de extremă dreapta a Frontului Naţional- Marine Le Pen. După un tur întâi în care patru candidaţi au fost despărţiţi de mai puţin de 5 procente în numărul voturilor pe care le-au adunat, în turul al doilea mulţi francezi au votat cu Macron doar pentru a o bloca pe Le Pen. Dar şi-au exprimat dezamăgirea prin câteva metode – votul gri, al doilea buletin de vot, votul după ora 17 sau cedarea opţiunii de vot unui imigrant străin – pentru a-i arăta lui Macron că nu are întreaga lor susţinere, arată presa franceză, citată de Le Figaro si  Le Monde.

france-election

Sursa foto : https://www.thestar.com/, Le ParisienLe Monde

Sinteză realizată de către Prof.Dr.Daniel Mihai,redactor-șef al ziarului Criteriul Național

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Dor de primăvară - Editorial

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Intrarea în anotimpul renașterii își face simțită prezența. Natura se trezește la viață , chiar dacă acest sfârşit de februarie a fost destul de agitat, fiind marcat de nenumărate tulburări meteorologice dar și de evenimente, de arestări repetate şi anchete subtile, de multiple declaraţii de război şi de tensiuni mocnite. Dar, propun să le lăsăm în suspensie, deoarece toate au parte de rezolvare, la un moment dat.

Odată lămurite aceste aspecte, vă invit pe fiecare dintre dumneavoastră să vă lăsați imaginația să lucreze. Nu va necesita niciun cost suplimentar, iar beneficiile le veți cuantifica mai devreme sau mai târziu.

Așadar, din acest moment până la finalul acestor rânduri vă invit la a retrăi și reimagina primăvara din punctul dumneavoastră de vedere. Nu contează câtă experiență dețineți, nu contează nici statutul social, ci mai degrabă deschiderea sufletească dublată de acea trezvie.

Socoietatea postmodernă a devenit oarecum insensibilă la schimbările psihice, la schimbările anotimpurilor iar cea mai acută lipsă de orizont este pentru noi toţi o veritabilă și feroce luptă cu dorințele, temerile, ideile sau prejudecățile noastre. De aceea, anotimpul renașterii este o invitație la accederea într-o altă etapă a vieții şi o alternativă de a ne (re)veni în fire. La modul ideal se poate compara acest lucru ca pe o ofertă de a (re)veni la normalitate, la o invitație de a ne (re)găsi buna aşezare atât în relaţie cu semenii noştri, cât mai ales cu noi înşine.

Și este minunat să observăm aceste lucruri, chiar dacă suntem în mijlocul tuturor evenimentelor. Ce bucurie este atunci când ne alocăm timpul de a ne relaxa și de a privi la florile de câmp pentru a dobândi de la ele o înțelegere. Cromatic și olfactiv…Dar nu numai atât, deoarece aşa cum albina, zburând din floare în floare, adună din ele mierea, aşa şi noi, privind la flori nu numai cu ochii cei trupeşti, ci şi cu ochii lăuntrici putem aduna înțelepciune superioară, ce ține de suflet, dobândind anumite cunoştinţe..........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

clinica implant dentar timisoara