Criteriul National

ENEL l-a criptat și „electrocutat” pe un Ștefan pentru un biet aviz – Perspektiva

ENEL l-a criptat și „electrocutat” pe un Ștefan pentru un biet aviz – Perspektiva
noiembrie 21
10:36 2020
Un Ștefan îi scrie lui Enel ca să-i dea un aviz. Omul vrea să-și facă o casă. Asta se întâmpla în 13 octombrie. Trimisese documentele pe email (cum altfel). Asta pentru că în față la ENEL e coadă de 4 ore zilnic. Și pentru că suntem pe vreme de COVID. Și pentru că suntem în 2020, în era eco, în care facem economie de hârtie și folosim inovația virtuală, nu? ENEL este firmă eco friendly, nu? Un Ștefan primește răspuns automat. De mulțumire. Dar o săptămână ENEL-ul tace. Omul mai trimite o dată documentele. Cu întrebarea, de ce nu-mi dați număr de înregistrare? ENEL-ul trimite iar mulțumiri.

Trece timpul. Un Ștefan calm dă telefon. Tastează zero, tastează 2, tastează 3. Dacă nu ai înțeles meniul, tastează zero. ENEL zice: „Nu am recepționat nicio opțiune”. Se închide telefonul, un Ștefan calm o ia de la capăt. Reușește acum. I se spune să aștepte. În noiembrie, după zece zile de la primul email, vine un număr de înregistrare.

Bucurie mare pentru Ștefan. Deci lumea virtuală are eficiența ei. Se întâmplă, domle.
Un Ștefan calm n-a stat în frig, la coadă, cu tone de documente în brațe. a salvat cinci copaci, nu? Pe 3 noiembrie un Ștefan calm primește mesaj electronic. Ce citește acolo? Păi, simplu: să trimită din nou un document pe care-l mai trimisese, apoi, să facă dovada că el este proprietarul propriei case și să trimită în 2 exemplare un document. În 2 exemplare!

Un Ștefan calm a pus mâna pe telefon.
A tastat zero, a tastat 2, a tastat 4, mă rog a tastat, iar a ieșit din meniu, iar i s-a închis în nas ENEL-ul. A luat-o de la capăt. Iar 2, iar 4, iar știți povestea că ați pățit-o și voi. Un Ștefan calm vorbește un sfert de oră cu o tipă ENEL. Ce i se spune (conversația este înregistrată automat, așa a fost avertizat un Ștefan).

Operatoarea îi spune așa:
trimiteți înc-o dată documentul solicitat, chiar dacă l-ați mai trimis o dată. CALM Ștefan. Punctul 2. Trimiteți în 2 exemplare documentul solicitat. Un Ștefan calm e siderat: doamnă, suntem pe virtual, poate colegul să printeze/duplice de 2 ori, nu-i nevoie să atașez de 2 ori. Domle, vă rog eu, atașați de 2 ori, e așa greu? Și TREI! Scrieți de mână că dumneavoastră Ștefan sunteți dumneavoastră Ștefan. Nu mergeți la notariat. Scrieți Eu Ștefan calm sunt un Ștefan calm.

Omul face cum spune ENEL-ul.
ENEL-ul trimite iar mesaj automat. Că a primit. Un Ștefan calm așteaptă și așteaptă. Și iar trec săptămâni. Trec iar zilele. Minutele. Clipele.

De ce aviz era nevoie?
A, am uitat. E vorba de un aviz de principiu. Domle, e ok. Sârmele de curent electric nu trec prin terenul tău, Ștefane. Nu trec. Poți să te apuci să demolezi, poți apoi să te pui să construiești. Pentru asta ENEL a cerut dovada proprietății, certificat urbanism, planuri la șdemii de dimensiuni, cerere, ocpi, și altele pe care nu le amintesc că le-am uitat și eu jurnalist, că nu-s cretinizat ca să repet.

După corespondență online, după discuții și tastat telefonic ENEL răspunde într-un mesaj criptat ieri.
Un Ștefan spune: mamă, în sfârșit, mă apuc de casă. Dar mesajul e criptat. Dar cifru nu-l știe. Cică e codul de client al adresei. Păi, acolo la adresă e o casă abandonată. Cine are, frate, cod? Sună iar la ENEL. Apasă 2, apasă 5, apasă zeo. N-ai înțeles? Aha, revino. Iar o ia de la capăt. La telefon. Apasă, apasă, apasă, tasta, tasta, tasta. În sfârșit, așteaptă un operator.

Un Ștefan calm se acreditează cu CNP-ul, i se dă un cod client.
Aha, acum va decripta mesajul. Stai, nu-i Crăciun! Mesajul e zip. Download zip. Apoi, e criptat. Bagă codul client. Nu merge, clar nu-i Crăciun. Nu este. Nu este!

Iar telefon la ENEL. Iar tasta. Iar tasta. Iar nu ai înțeles. I se închide telefonul automat. Iar tasta, iar tasta, acum operatorul. Bun. Lui Ștefan calm i se dă un alt cod client! Domle, ENEL poate verifica! Toate aceste emailuri, telefoane absurde. Tot acest vampirism energetic marca ENEL, e înregistrat, nu?

Un CALM Ștefan obține alt cod.
Acum cu noul cod merge! Merge! Ura! Toți Dumnezeii și mama Dumnezeilor și Paștele Dumnezeilor. Mesajul zipat și criptat este un A4 plin de ștampile, sigle pe care scrie mic, mic:

băi, un Ștefan cererea ta se respinge că nu ai trimis actele! Vă mulțumim că ați apelat ENEL, revino pentru mai multă satisfacție!

Urmează iar telefon la ENEL. Un Ștefan calm e un dobitoc, un ins fără sârmă-n fund. Un nimeni, un nimic. Nu roboții, computerele l-au făcut zero, un nimic. Nu. Oamenii.

Omul e iar răbdător, omul vrea casă. Și apasă iar tastele. Iar greșește. Iar dă peste o … Calm un Ștefan. Calm. Inocentă. Glas sidefat. Dacă urlă, înjură, i se închide telefonul. CALM un Ștefan. Ești un nimeni. Urmează o convorbire de o oră aproape.

Operatoarea confirmă că un Ștefan există. Că au fost trimise emailurile. Ciudat, lipsește unul. Și de acolo sare pe un Ștefan. Un Ștefan se uită și-i spune că ENEL a trimis mesaj automat de primire. S-o înjure? Să fută două peste ochi robotului ENEL? Nu, nu, cum să facă așa ceva? CALM Ștefan. Operatoarea sidefie, subțire-n glas ca țânțarul tace mult, mult, mult. N-are nicio decizie. Nu știe ce să spună. După o oră aproape de verificări, operatoarea dă un nou email și un telefon.

Domle, nu noi ne ocupăm de avize. Nu. Ci altcineva. Noi doar preluăm mesajele.

Și urmează un email cârnat. O monstruozitate și un telefon ciudat. Un Ștefan calm e răpus. E terminat. Scos din funcțiune. Cu contoarul dat peste cap. Electrocutat.

Luni va da telefon la monstruosul telefon. Bine, dar el nu există. Nu există. Ce-o să spună acolo? El care a atașat de două ori un document, el care a scris că Ștefan, el, este Ștefan. El, el care a fost respins într-un document criptat, cu cod client greșit. El nu există. El ce-o să spună LUNI? Omul vroia casă. Să înceapă o viață nouă. Atât. Primăria ca să-i dea certificat de demolare și construire i-a cerut aviz ENEL. Și de acolo a început un Ștefan Calm să nu mai fie.

Deși, toată această poveste n-ar fi trebuit să existe. O lege votată de parlament, ratificată de președinte spune că toate aceste avize trebuie luate de Primărie. Deci, un Ștefan chiar n-ar trebui să existe. Primăria și ENEL-ul trebuie să se elucideze. Să se lumineze. Să se joace de-a avizele.

Un Ștefan calm trebuia să obțină totul de la Primărie. Până se aplică însă legea, Un Ștefan a fost electocutat de ENEL. Un Ștefan calm. Un nimeni, un cod greșit, un document în 2 exemplare trimis pe email. Un Ștefan înregistrat, arhivat. Electrocutat. .

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul