Criteriul National

Erdogan alungă Hamas din Turcia de dragul unei apropieri de Israel / Gazoductul israelian ar putea trece prin Turcia – Subiectele zilei

Erdogan alungă Hamas din Turcia de dragul unei apropieri de Israel / Gazoductul israelian ar putea trece prin Turcia – Subiectele zilei
ianuarie 28
04:43 2022

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan alungă Hamas din Turcia într-o încercare disperată de a se reconcilia cu Israel, scrie un analist american, citând informații difuzate de Canalul 12 israelian.

Jonathan Schanzer, care a fost, printre altele, cercetător la Institutul Washington pentru Politica din Orientul Apropiat, subliniază într-o postare pe Twitter: „Canalul 12 israelian relatează că Erdogan alungă Hamas din Turcia, ca parte a eforturilor sale de a relua apropierea de Israel. Sunt sceptic. Dar este o evoluție interesantă ce merită urmărită”, potrivit To Vima, citat de Rador.

Finanțator al Hamas

Dincolo de susținerea publică pe care Erdogan a oferit-o liderilor Hamas în februarie 2021, ziarul israelian Jerusalem Post a relatat că autoritățile israeliene au dezvăluit legătura dintre Turcia și Hamas, după ce au fost confiscate o serie de bunuri și bani destinați organizației paramilitare palestiniene. Shin Bet (Serviciul de Securitate al Israelului) împreună cu Ministerul Apărării au anunțat că au reușit să împiedice transferul de mărfuri turcești în valoare de 100 de mii de dolari și sume de bani destinate finanțării Hamas.

În articolul Jerusalem Post, președintele turc era prezentat împreună cu unul din liderii Hamas care se afla în Turcia. Israelul a protestat în mod repetat la adresa Ankarei pentru sprijinul acordat Hamasului și pentru găzduirea unor lideri ai acestei organizații pe teritoriul Turciei.

„Președintele israelian în Turcia”

Președintele turc a anunțat miercuri vizita președintelui israelian Isaac Herzog în Turcia. Vorbind pentru postul NTV, Erdogan a spus că omologul său israelian este așteptat să efectueze o vizită la Ankara la începutul lunii februarie.

Gazoductul israelian ar putea trece prin Turcia

În presa din Turcia, dar și din Israel, s-au înmulțit în ultimul timp știrile pe tema normalizării relațiilor dintre Turcia și Israel.

În urmă cu câteva zile, ziarul turc Star a scris, citând presa israeliană, că Israelul ar trebui să se orienteze spre soluții alternative după decizia SUA de a nu susține conducta EastMed, estimând că „trebuie creat teren pentru cooperarea regională inclusiv cu Turcia”.

De altfel, un articol din presa israeliană intitulat „Este timpul să luăm în calcul o nouă rută”, susține că Israelul nu exclude tranzitarea teritoriului Turciei pentru a-și transporta gazele naturale către Europa.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul