Criteriul National

Erdogan îl numește pe Macron un „ambițios incapabil” – International

Erdogan îl numește pe Macron un „ambițios incapabil” – International
septembrie 17
18:42 2020
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a atacat din nou joi pe omologul său francez Emmanuel Macron, pe care l-a numit un „ambițios incapabil” din cauza susținerii ferme a Greciei în criza care o opune Turciei în marea Mediterană, scrie AFP.

Într-o videoconferință cu liderii locali ai partidului său, președintele turc a încercat să justifice politica externă în forță a regimului său și l-a criticat în mod special șe Macron.

„De ce este Turcia în Siria, în Libia, în Mediterana estică, se întreabă unii (…) Dacă Turcia renunță la tot, ar putea Franța să scape de dezordinea pe care ambițiosul incapabil care o conduce a provocat-o și să adopte o politică de bun simț?”, a afirmat Erdogan.

Relațiile dintre Paris și Ankara s-au deteriorat considerabil în ultimele săptămâni din cauza susținerii pe care Franța a oferit-o Greciei în conflictul cu Turcia din estul Mediteranei.

Turcia revendică dreptul de a exploata zăcămintele de hidrocarburi dintr-o zonă maritimă pe care Grecia o consideră a sa. Cele două țări au recurs la declarații războinice, la manevre militare și și-au trimis nave în zonă.

Franța s-a situat deschis de partea Greciei și a trimis nave de război și avioane în regiune, o inițiativă care nu a fost pe placul președintelui turc.

Tonul a urcat cu un grad săptămâna trecută când Macron a afirmat că „poporul turc, care este un mare popor, merită altceva”.

Într-un al doilea discurs, Erdogan a afirmat că țara sa, pe care UE o amenință cu sancțiuni, nu va ceda în fața „limbajului amenințării”.

„Interlocutorii noștri au înțeles că limbajul amenințării nu duce la nimic și că Turcia nu se va supune șantajului și banditismului”, a susținut el.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul