Criteriul National

Erdogan şochează din nou cu declaraţiile sale!

Erdogan şochează din nou cu declaraţiile sale!
iulie 19
10:22 2016

Președintele turc şochează din  nou opinia publică internaţională! Domnia sa refuză excluderea pedeapsei cu moartea pentru mii de oameni arestați în urma tentativei de lovitură de stat, în ciuda avertismentelor că reintroducerea pedepsei capitale va stopa eforturile Ankarei de a se alătura Uniunii Europene.
erdogan-1

Cu ajutorul şi prin intermediul unui translator, liderul turc a acordat-un interviu exclusiv pentru CNN. Cu această ocazie, Erdogan a declarat că lovitura de stat militară a fost o „crimă de înaltă trădare”.

„Poporul turc a spus clar că vrea pedeapsa cu moartea pentru teroriștii care au pus la cale lovitura”, a spus el. „Oamenii consideră, după atâtea incidente teroriste, că aceștia teroriști trebuie uciși, asta cred, asta susțin, nu văd altă rezolvare”, a explicat el.

Președintele s-a întreabat apoi retoric de ce ar trebui să îi țină în închisoare, să-i hrănească, ani de zile? „Așa se întreabă oamenii”, motivează Erdogan. „Oamenii vor să să se termine toată treaba asta, pentru că și-au pierdut rudele, vecinii și copiii….și suferă, sunt sensibili, așa că trebuie să acționăm cu foarte multă atenție și sensibilitate”.

Printre cei arestați sunt 103 generali și amirali, o treime din comanda generală de prim rang a armatei turce. Aceasta ar lua o decizie parlamentară sub forma unei măsuri constituționale pentru a face pedeapsa cu moartea o opțiune, a declarat Erdogan.

„Liderii vor trebui să se adune și să discute și dacă acceptă să discute atunci eu în calitate de președinte va aproba orice decizie care iese din parlament”, a spus el. Abolirea pedepsei cu moartea pentru crime pe timp de pace în 2002 a fost urmată de o interdicție totală în 2004, ca parte a unei serii de reforme privind drepturile omului asumate pentru aderarea statului turc la Uniunea Europeană.

În cazul în care Turcia „nu reintroduce pedeapsa cu moartea, aceasta nu va ratifica aderarea la Uniunea Europeană,” a declarat  șeful politicii externe a UE Federica Mogherini. În termen de 12 de ore, „rezultatele ne-am dori”.

Erdogan a declarat că era în vacanță cu soția sa, ginerele legii și nepoții în stațiunea Marmaris, când a fost informat vineri că a existat „un fel de mișcare” din Istanbul, Ankara și în alte orașe. Cu familia lui și câțiva „oameni foarte apropiați” din cercul său interior el a urmat recomandările să se mute într-o locație mai sigură cu avionul. În timp ce ei erau în aer, turnul de control al traficului aerian de la Aeroportul Ataturk din Istanbul a fost sub controlul soldaților care încercau lovitura de stat, a spus el.

La descoperirea luminile pistei de aterizare s-au oprit, el și piloții săi au considerat aterizare folosind luminile de la bord. Forțele loiale lui Erdogan a recucerit turnul de control al traficului aerian, iar avionul a fost capabil să aterizeze. „Pornind de la momentul în care am aterizat, F-16 au inceput sa zboare deasupra noastră, foarte aproape de sol”, a declarat Erdogan.

Observațiile vin în urma loviturii de stat militare  eșuate vineri și a jurământului președintelui de peste week-end potrivit căruia ” cei responsabili vor plăti un preț greu pentru acest act de trădare . ” Un total de 8,777 ofițeri din cadrul Ministerului turc de Interne au fost până în prezent îndepărtat din funcție , potrivit agenției de știri de stat Anadolu .

Sursa foto www.samaa.tv

Prof. Dr. Daniel Mihai, redactor şef al ziarului Criteriul Naţional

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo