Criteriul National

Este 2018 ultimul an pentru MacBook Air?

Este 2018 ultimul an pentru MacBook Air?
iulie 30
10:53 2019

MacBook Air a pornit la drum ca un pariu nebun al lui Steve Jobs. În ianuarie 2008, fostul CEO Apple urca pe scena MacWorld și prezenta audienței ceea ce, la momentul respectiv, era cel mai subțire laptop din lume. Campania de marketing a fost genială dintr-un simplu motiv: a pus mii de oameni să testeze capacitatea propriului laptop de a intra într-un plic A4.

În 2008, MacBook Air propunea o serie de specificații foarte îndrăznețe: lipsa unității optice, doar conectori și un trackpad multitouch. A fost primul semn că lumea se îndreaptă către tehnologia wireless. Zece ani mai târziu, MacBook Air este cel mai banal exemplu din linia de laptopuri Apple, motiv pentru care ne întrebăm: este 2018 ultimul an pentru MacBook Air?

Există suficiente motive să credem acest lucru, iar dacă ne orientăm după strategia Apple din anii trecuți, MacBook Air are toate șansele să intre în cărțile de istorie.

Cum a schimbat MacBook Air gama de laptopuri Apple în 2008

În urmă cu 10 ani, gama de laptopuri Apple era foarte simplă. Formată din doar două modele (cu diferite grade de performanță), Apple oferea necesarul ambelor categorii de public: consumer și pro. Apariția unui MacBook Air la $1799 a creat numeroase reacții. Cea mai puternică dintre acestea era nevoia de a aduce noul model într-o zonă mult mai accesibilă pentru publicul din categoria consumer. Cum noul MacBook Air nu făcea parte din categoria laptopurilor cu procesoare și plăci video de mare performanță, MacBook Air avea să devină standardul în categoria laptopurilor destinate publicului larg.

Acest lucru avea să se întâmple doi ani mai târziu, când MacBook Air a fost prezentat în două versiuni: de 11.6” și 13.3”. Prima dintre ele avea să ia locul vechiului MacBook, reușind să se încadreze în prețul de $999.

Noul MacBook Retina și noul focus Apple

În 2015, Apple repeta episodul MacBook Air din 2008, prin lansarea noului MacBook cu ecran Retina. Până la momentul respectiv, gama de laptopuri Apple era formată, la fel ca în 2008, din doar două modele: MacBook Air și MacBook Pro.

Prin lansarea noului MacBook, Apple aducea din nou specificații îndrăznețe: unul dintre cele mai subțiri laptopuri, o nouă tastatură, un nou trackpad și un singur port de expansiune. Laptopul a stârnit numeroase controverse, unul dintre ele fiind prețul: $1299. Deși mult mai ieftin decât un MacBook Air din 2008, noul MacBook a fost criticat pentru raportul scăzut dintre preț și specificații.

Cu toate acestea, MacBook-ul de 12”, cu ecran Retina, a primit constant actualizări hardware, ce l-au adus în rând cu modelele concurente. Între timp, venerabilul MacBook Air a primit actualizări modeste, numeroase voci semnalând dispariția modelului care se promova cu ajutorul unui plic A4.

2018 poate fi ultimul an pentru MacBook Air dacă Apple îndrăznește să arunce ultima lovitură: coborârea prețului pentru MacBook 12”. Chiar și la prețul de $1099, cu $100 mai scump decât cel mai accesibil MacBook Air, publicul va fi foarte tentat să treacă la un ecran mult mai performant și la o greutate semnificativ mai mică.

Deși Apple nu a prezentat noi MacBook-uri în cadrul WWDC 2018, este timp suficient ca Apple să refacă gama de laptopuri în ceea ce era acum 10 ani: MacBook și MacBook Pro.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Nikolas

Nikolas

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul