
Asociația Internațională de Stomatologie Pediatrică susține că periajul cu pastă de dinți care conține fluor previne cariile dentare infantile, dar nu este un secret pentru nimeni că periajul dinților de două ori pe zi este extrem de eficient în păstrarea dinților și gingiilor sănătoase sau că părinții joacă un rol esențial în insuflarea obiceiurilor dentare bune copiilor lor.
Ba mai mult, studiile de dată recentă arată o legătură clară nu numai între exemplul oferit de părinți, ci și între starea de bine a părintelui și sănătatea orală a copilului. Sănătatea mintală a mamei poate juca un rol mai important în obiceiurile de periaj de dinți ale copilului decât se credea anterior.
În Japonia, de exemplu, există o prevalență îngrijorător de mare a cariilor infantile în rândul copiilor cu vârsta de 3 ani. Depresia postpartum și/sau lipsa de afecțiune cauzată de tulburările emoționale îngreunează capacitatea mamei de a cultiva practici stomatologice sănătoase la copii, iar cercetătorii au fost dornici să exploreze această legătură. Aceștia au descoperit cum copiii cu mame care sufereau de depresie postpartum s-au spălat mai rar pe dinți. La fel, frecvența cu care copiii s-au spălat pe dinți a crescut atunci când mamele au manifestat o afecțiune puternică față de copiii lor. - povestește dr. Alexandra Mircea
De aceea, subliniez o idee importantă – dinții sunt barometrul bunăstării noastre psihologice. Există studii, așa cum ați văzut mai sus, care conectează starea dinților copiilor cu sănătatea emoțională a mediului familial. Iar cel mai bine se vede acest lucru atunci când încercăm să facem un tratament bruxism la cei mici. Bruxismul este o afecțiune parte determinată de fenotiop, adică de trăsăturile fizice moștenite de la părinți (forma și dimensiunea dinților, a maxilarului), parte determinat de condițiile emoționale în care trăim. De aici, diferența de tratare a acestei afecțiuni în cabinet. – continuă dr. Alexandra Mircea
Cum să ai grijă de dinții celor mici?
Pentru a învăţa copiii să aibă grijă de dinţii şi gingiile lor, pentru a reduce riscul apariţiei cariilor, învăţaţi-i aceste reguli simple:
Periajul dinţilor de două ori pe zi cu o pastă de dinţi fluorurată, recomandată de medicul dentist, pentru a îndepărta placa bacteriană – pelicula aderentă ce se formează pe dinţi, cauză principală a cariilor dentare.
Folosirea zilnică a aţei dentare pentru curăţarea plăcii bacteriene dintre dinţi şi de sub joncţiunea dentogingivală, înainte să devină tartru. Dacă se formează tartrul, acesta poate fi curăţat numai prin periaj profesional.
O dietă echilibrată, cu un conţinut scăzut de zaharuri şi amidon, reduce riscul de producere a acizilor care determină formarea cariilor. Dacă totuşi consumaţi alimente cu conţinut de zaharuri şi amidon, încercaţi să o faceţi în timpul meselor şi nu între mese, deoarece secreţia de salivă din timpul meselor ajută la eliminarea resturilor alimentare dintre dinţi.
Utilizaţi produse de igienă dentară cu fluor, inclusiv pastă de dinţi fluorurată.
Asiguraţi copiilor dvs. un aport corespunzător de fluor în apa de băut. Dacă sursa dvs. de apă potabilă, din reţeaua publică de alimentare cu apă sau din apa îmbuteliată, nu conţine fluor, medicul dentist sau pediatru poate prescrie suplimente zilnice de fluor.
Duceţi copilul la medicul dentist pentru controlul de rutină, astfel vă asigurați că primește din timp tratamentele potrivite, la momentul potrivit sa evitați situațiile în care e prea tarziu pentru tratament abces dentar și e nevoie de extracție dentară.