Criteriul National

Este important exemplul părinților în insuflarea unor obiceiuri dentare sănătoase? Ne răspunde dr. Alexandra Mircea, medic stomatolog

Este important exemplul părinților în insuflarea unor obiceiuri dentare sănătoase? Ne răspunde dr. Alexandra Mircea, medic stomatolog
ianuarie 04
12:05 2022

Asociația Internațională de Stomatologie Pediatrică susține că periajul cu pastă de dinți care conține fluor previne cariile dentare infantile, dar nu este un secret pentru nimeni că periajul dinților de două ori pe zi este extrem de eficient în păstrarea dinților și gingiilor sănătoase sau că părinții joacă un rol esențial în insuflarea obiceiurilor dentare bune copiilor lor.

Ba mai mult, studiile de dată recentă arată o legătură clară nu numai între exemplul oferit de părinți, ci și între starea de bine a părintelui și sănătatea orală a copilului. Sănătatea mintală a mamei poate juca un rol mai important în obiceiurile de periaj de dinți ale copilului decât se credea anterior. 

În Japonia, de exemplu, există o prevalență îngrijorător de mare a cariilor infantile în rândul copiilor cu vârsta de 3 ani. Depresia postpartum și/sau lipsa de afecțiune cauzată de tulburările emoționale îngreunează capacitatea mamei de a cultiva practici stomatologice sănătoase la copii, iar cercetătorii au fost dornici să exploreze această legătură. Aceștia au descoperit cum copiii cu mame care sufereau de depresie postpartum s-au spălat mai rar pe dinți. La fel, frecvența cu care copiii s-au spălat pe dinți a crescut atunci când mamele au manifestat o afecțiune puternică față de copiii lor. - povestește dr. Alexandra Mircea

De aceea, subliniez o idee importantă – dinții sunt barometrul bunăstării noastre psihologice. Există studii, așa cum ați văzut mai sus, care conectează starea dinților copiilor cu sănătatea emoțională a mediului familial. Iar cel mai bine se vede acest lucru atunci când încercăm să facem un tratament bruxism la cei mici. Bruxismul este o afecțiune parte determinată de fenotiop, adică de trăsăturile fizice moștenite de la părinți (forma și dimensiunea dinților, a maxilarului), parte determinat de condițiile emoționale în care trăim. De aici, diferența de tratare a acestei afecțiuni în cabinet. – continuă dr. Alexandra Mircea

Cum să ai grijă de dinții celor mici?

Pentru a învăţa copiii să aibă grijă de dinţii şi gingiile lor, pentru a reduce riscul apariţiei cariilor, învăţaţi-i aceste reguli simple:

Periajul dinţilor de două ori pe zi cu o pastă de dinţi fluorurată, recomandată de medicul dentist, pentru a îndepărta placa bacteriană – pelicula aderentă ce se formează pe dinţi, cauză principală a cariilor dentare.

Folosirea zilnică a aţei dentare pentru curăţarea plăcii bacteriene dintre dinţi şi de sub joncţiunea dentogingivală, înainte să devină tartru. Dacă se formează tartrul, acesta poate fi curăţat numai prin periaj profesional.

O dietă echilibrată, cu un conţinut scăzut de zaharuri şi amidon, reduce riscul de producere a acizilor care determină formarea cariilor. Dacă totuşi consumaţi alimente cu conţinut de zaharuri şi amidon, încercaţi să o faceţi în timpul meselor şi nu între mese, deoarece secreţia de salivă din timpul meselor ajută la eliminarea resturilor alimentare dintre dinţi.

Utilizaţi produse de igienă dentară cu fluor, inclusiv pastă de dinţi fluorurată.

Asiguraţi copiilor dvs. un aport corespunzător de fluor în apa de băut. Dacă sursa dvs. de apă potabilă, din reţeaua publică de alimentare cu apă sau din apa îmbuteliată, nu conţine fluor, medicul dentist sau pediatru poate prescrie suplimente zilnice de fluor.

Duceţi copilul la medicul dentist pentru controlul de rutină, astfel vă asigurați că primește din timp tratamentele potrivite, la momentul potrivit sa evitați situațiile în care e prea tarziu pentru tratament abces dentar și e nevoie de extracție dentară.

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

AdrianaG

AdrianaG

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul