Criteriul National

Este mai bine sa umpli frigiderul ca sa fie mai eficient?

Este mai bine sa umpli frigiderul ca sa fie mai eficient?
martie 21
15:57 2020

Se tot sugereaza ca un frigider plin cu alimente este mai eficient din punct de vedere energetic decat unul gol. Mai multe site-uri recomanda de fapt sa umpli spatiul in exces din frigider cu sticle de apa pentru a-l face sa functioneze mai eficient. Din pacate, acesta este doar un mit? Hai sa examinam mai bine eficienta frigiderului.

Un frigider este format dintr-o cutie bine izolata si o pompa de caldura. Racoarea este pompata printr-o serie de bobine, care se regasesc de obicei in spatele frigiderului. Absoarbe caldura din interior si apoi transfera caldura in exterior. Cu cat trebuie sa indepartezi mai multa caldura din interior, cu atat mai mult efort va depune frigiderul. In consecinta, de fiecare data cand exista un flux de caldura in sistem, va fi nevoie de mai multa energie electrica pentru a raci din nou totul.

Explicatia consta in faptul ca atunci cand usa este deschisa, aerul rece va iesi in exterior, fiind inlocuit de aer cald. Redu cantitate de spatiu de aer din frigider si vei avea un schimb mai redus de aer. Umple spatiul cu apa si nu va trebui sa racesti o masa de aer cald de fiecare data cand deschizi frigiderul. Acest lucru este valabil intr-o anumita masura, dar in toate scopurile practice nu va functiona.

De fapt, trebuie sa ne gandim la cat de multa energie se pierde la deschiderea usii si de cata este nevoie pentru a raci in primul rand toate acele sticle.

Capacitatea de caldura specifica este cantitatea de energie necesara pentru a aschimba temperatura unui kg de substanta cu un grad Celsius. Pentru apa, aceasta este de 4.18kJ grade Celsius pentru aerul la temperatura camerei care este mult mai scazut; 1kJ/kg grade Celsius. Prin urmare, va fi nevoie de mult mai putina energie pentru a schimba temperatura aceleiasi mase de aer decat o masa echivalenta de aer.

Asta inseamna ca atunci cand deschizi usa frigiderului, este mult mai usor sa se incalzeasca aerul si nu apa (sau continutul frigiderului). Cu toate acestea, asta mai inseamna ca apa este mai greu de racit in primul rand.Afla cat mai multe interesante despre frigidere urmarind blogul reparatiifrigidere365.ro

Trebuie sa mai iei in considerare si volumul de aer din frigider, nu doar masa. Aerul este mult mai putin dens decat apa. Cu exceptia cazul in care ai un frigider urias, in interior nu va exista aceeasi masa de aer acolo unde exista chiar si intr-o sticla de apa.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

AbcSeo

AbcSeo

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul