Criteriul National

Este un workstation mai bun decât un PC?

septembrie 12
17:10 2021

Încă de la apariţia PC-urilor moderne acestea au fost adoptate imediat de către utilizatorii obişnuiţi şi de către profesionişti deopotrivă. Doar că pe măsură ce tehnologia a avansat şi nevoile utilizatorilor, în special ale profesioniştilor, au crescut PC-ul nu a mai fost suficient pentru a rezolva sarcini complexe.

Era nevoie de un computer mai puternic mai ales pentru acei profesionişti care foloseau şi softuri cu cerinţe foarte mari şi aveau nevoie de multitasking real şi de putere de procesare, de grafică excelentă. Aşa că a apărut workstation-ul.

Ca să ne dăm seama dacă un workstation e mai bun decât un PC trebuie să înţelegem de la început terminologia folosită.

Diferenţele dintre PC şi Workstation

Când ne referim la PC său personal computer ne gândim la un computer pentru toate tipurile de utilizatori, cu mărimi diferite, cu o capacitate de calcul şi de reacţie diferită, cu preţuri diferite. El a fost gândit pentru a fi utilizat de către orice tip de user şi nu e neapărat conceput pentru experţi şi tehnicieni. Un PC nu va face faţă foarte bine unui sharing între mai mulţi utilizatori.

De cealaltă parte, un workstation este un computer special, gândit pentru aplicaţii ştiinţifice şi pentru cele tehnice. Se foloseşte de către un singur user şi se conectează la o reţea locală, permiţând rularea unor sisteme de operare multi-user.

E un fel de mini-server, cu putere de procesare uriaşă, utilizat de regulă în design, prelucrare de date, în simulări şi modelari, dar şi în proiectare.

Cu un PC poţi să faci ceva browsing, să foloseşti aplicaţii basic sau ceva mai puternice, să asculţi muzică, să vezi filme etc. Cu un workstation vei realiza editare video/audio rapidă, te poţi juca diverse jocuri cu o grafică excelentă, poţi face animaţii 3D, simulări complexe oricând. Acestea fiind principalele diferențe dintre cele doua.

Durabilitate şi rapiditate

De ce poate face toate aceste lucruri rapid? Pentru că are RAM suficient şi suport pentru procesoare extrem de puternice, multicore.

Plus că vei avea grafică foarte bună, capacitate de stocare mare şi un CPU perfect pentru sarcini complexe. Comunicarea cu alte computere este rapidă, sigură, eficientă de fiecare dată.

De multe ori vom întâlni un workstation care „serveşte” o reţea de clienţi PC. Datele stocate pe workstation sunt accesate şi manipulate cu ajutorul unor aplicaţii şi instrumente locale.

În birourile gamerilor profesionişti, inginerilor, artiştilor, designerilor sau editorilor video, muzicienilor, profesioniştilor CAD vom vedea mereu un astfel de computer puternic.

Workstation-ul are o caracteristică importantă: durabilitatea. Toate componentele sale, hardware-ul, sunt gândite de la început pentru a fi folosite în sarcini extrem de dificile şi de complexe. De multe ori computerele avansate sau workstation-urile sunt lăsate peste noapte să proceseze.

Un workstation este mai bun decât un PC

Un workstation este mai bun decât un PC pentru că are ECC RAM (Error-correcting code memory). Se remediază instant orice fel de erori de sistem, nu mai apar erori fatale care îţi distrug munca de câteva ore/zile şi te bazezi oricând pe workstation-ul tău.

Alt argument în favoarea unui workstation poate fi şi cel legat de prezenţa mai multor nuclee la procesoare. Procesarea e mai eficientă, mai rapidă, trebuie să ai şi software care să ţină cont de ce îi oferă procesorul, să ştie să folosească în mod corect nucleele oferite.

Se adăugă RAID-ul (Redundant Array of Independent Disks). Se folosesc mai multe HDD-uri/SSD-uri pentru stocare şi procesare de date. Pot fi mai multe astfel de drive-uri sau drive-uri „mirrored”, ideale în momentul când un drive cedeaza-celalalt drive continua să funcţioneze.

Workstation-urile au SSD-uri mai mari, capacităţi de stocare peste orice computer personal, se pot stoca zeci de TB de date, se pot ataşa oricâte SSD-uri ai nevoie pe un workstation. Sunt rapide, nu ai părţi în mişcare ca la HDD-uri şi erorile din cauze fizice nu vor mai fi o problemă.

La final să nu uităm de optimizările GPU-ului, care ajută CPU-ul să proceseze mai bine şi mai eficient atunci când ai nevoie de un monitor extern ataşat la workstation. Vei avea un procesor mai rapid şi mult mai stabil dacă GPU-ul puternic şi optimizat preia din sarcinile sale.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

ProMedia

ProMedia

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul