Criteriul National

EURIBOR-ul creste, si afecteaza creditele romanilor in euro

EURIBOR-ul creste, si afecteaza creditele romanilor in euro
octombrie 05
11:49 2017

Euribor – Euro Interbank Offeered Rate – este principala rata de referinta a pietei monetare in euro. Prin valoarea Euribor se stabileste rata de schimb monetar interbancar, intre insitiutiile de prim ordin. Valoarea Euribor este stabilita zilnic la ora 11.00 CET.

 

Mai simplu, Euribor –  principala rata de referinta pentru piata monetara in Euro. Valoarea acestuia influenteaza in mod direct schimbul interbancar, intre principalele banci ce desfasoara activitate in Uniunea Europeana.

 

Federatia Europeana Bancara este insitutia care a infiintat aceasta unitate de referinta, in 1999, odata cu lansarea monedei Euro. La aceasta insitutie au aderat peste 4500 de insitutii bancare din Comunitatea Europeana, deci indicile Euribor, influenteaza activitatea desfasurata de aceste banci. Citeste acest articol si afla mai multe detalii cu privire la statele care au adoptat Euribor, si modul in care influenteaza acest indice economia fiecarui stat.

 

Specialistii bancari europeni, sustin ca indicele Euribor a cunoscut un ultimele luni un trend ascendet, datorita inflatiei fluctuante. Acestia atrag atentia ca in urmatoarele luni se va remarca  si cresterea dobanzii cheie pentru creditele consumatoriilor, deci creditele ce vor fi contractate, de acum inainte vor avea dobanzi mai mari.

 

Valoarea Euribor influenteaza in mod direct valoarea la creditele acordate in mondea euro. Iar majoritarea imprumuturilor in euro, acordate romanilor sunt pentru achizitia de locuinte. Rata Euribor, este un instrument important de calcul, inca din 2010, cand Banca Natioala a Romaniei, a fost obligata de insititutiile Europene sa explime dobanda imprumuturilor in euro in fucntie de Euribor. Fiecare banca care desfasoare activitate de creditare in Romania, isi poate alege o scadenta proprie pentru Euribor (3 luni, 6 luni, 12 luni) ca si frecventa actualizarii.

 

Indicele Euribor, influenteaza in mod direct creditele acordate populatiei in euro. Conform legislatiei in vigoare, rata dobanzii la credite in euro se stabileste in functie de Euribor, plus o marja fixa. Calcularea incelui Euribor este o procedura complexa si stricta, si este atent monitorizata de Federatia Europeana Bancara. Valoarea ratei Euribor, este in prezent cea mai importanta referinta a pietei monetare din Uniunea Europeana.

Comentarii

Comentarii

Tags
Share

Despre autor

Criteriul.ro

Criteriul.ro

Ziar national de informatii si opinii.

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Revoluția fiscală - o gogoriță națională EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Exprimarea greoaie din textul Ordonanței pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a creat mai degrabă confuzie, în rândul angajaților, decât să confere siguranța pe care și-o doreau guvernanții. Această “revoluție fiscală” declanșată de Guvern a alimentat și mai mult nemulțumirile celor care protestează în stradă săptămână de săptămână.
O adevărată cavalcadă ce a provocat nenumărate neliniști , pe deplin justificate au tot zdruncinat atît încrederea dar mai ales au alimentat temerile tuturor oamenilor de bună credință din Romînia. Promisiunile lansate imediat după începutul acestui an au cauzat o adevărată sarabandă a emisiunilor în care doamna ministră a portofoliului muncii-Lia Olguța Vasilescu a tot fost invitată.
Numai că, din nefericire, din toate acestea s-a desprins ceva ce nu are o finalitate sau ceva care nu va aduce prosperitatea românilor . ‘‘Mult zgomot pentru nimic” ar fi motto-ul acestei adevărate campanii de conștientizare a noii revoluții fiscale. Aceasta își va arăta cu adevărat efectele în cel mai scurt timp.

Cu toate mijloacele moderne de informare , promisiunile și noutatea adusă în practică în domeniul fiscal a determinat ca întreaga clasă politica aflată la guvernare să se plângă deseori că toți oamenii nu le înțeleg deloc rostul sau deja iluzoriul program de guvernare, rămas mereu în urmă sau neonorat din cauze diverse…
Lipsa de transparență este dublată și de o lipsă de comunicare corespunzătoare ce accentuează lipsa resurselor financiare si antrenează nemultumirea majorității cetățenilor, acei buni plătitori de taxe și impozite ! .......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri:

content writing
clovis.ro