Criteriul National

EURIBOR-ul creste, si afecteaza creditele romanilor in euro

EURIBOR-ul creste, si afecteaza creditele romanilor in euro
octombrie 05
11:49 2017

Euribor – Euro Interbank Offeered Rate – este principala rata de referinta a pietei monetare in euro. Prin valoarea Euribor se stabileste rata de schimb monetar interbancar, intre insitiutiile de prim ordin. Valoarea Euribor este stabilita zilnic la ora 11.00 CET.

 

Mai simplu, Euribor –  principala rata de referinta pentru piata monetara in Euro. Valoarea acestuia influenteaza in mod direct schimbul interbancar, intre principalele banci ce desfasoara activitate in Uniunea Europeana.

 

Federatia Europeana Bancara este insitutia care a infiintat aceasta unitate de referinta, in 1999, odata cu lansarea monedei Euro. La aceasta insitutie au aderat peste 4500 de insitutii bancare din Comunitatea Europeana, deci indicile Euribor, influenteaza activitatea desfasurata de aceste banci. Citeste acest articol si afla mai multe detalii cu privire la statele care au adoptat Euribor, si modul in care influenteaza acest indice economia fiecarui stat.

 

Specialistii bancari europeni, sustin ca indicele Euribor a cunoscut un ultimele luni un trend ascendet, datorita inflatiei fluctuante. Acestia atrag atentia ca in urmatoarele luni se va remarca  si cresterea dobanzii cheie pentru creditele consumatoriilor, deci creditele ce vor fi contractate, de acum inainte vor avea dobanzi mai mari.

 

Valoarea Euribor influenteaza in mod direct valoarea la creditele acordate in mondea euro. Iar majoritarea imprumuturilor in euro, acordate romanilor sunt pentru achizitia de locuinte. Rata Euribor, este un instrument important de calcul, inca din 2010, cand Banca Natioala a Romaniei, a fost obligata de insititutiile Europene sa explime dobanda imprumuturilor in euro in fucntie de Euribor. Fiecare banca care desfasoare activitate de creditare in Romania, isi poate alege o scadenta proprie pentru Euribor (3 luni, 6 luni, 12 luni) ca si frecventa actualizarii.

 

Indicele Euribor, influenteaza in mod direct creditele acordate populatiei in euro. Conform legislatiei in vigoare, rata dobanzii la credite in euro se stabileste in functie de Euribor, plus o marja fixa. Calcularea incelui Euribor este o procedura complexa si stricta, si este atent monitorizata de Federatia Europeana Bancara. Valoarea ratei Euribor, este in prezent cea mai importanta referinta a pietei monetare din Uniunea Europeana.

Comentarii

Comentarii

Tags
Share

Despre autor

Criteriul.ro

Criteriul.ro

Ziar national de informatii si opinii.

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo