Criteriul National

Euro a depășit pragul de 4,85 lei, stabilind un nou record. Corecția monedei naționale s-ar putea apropia de 4,9 lei în lunile care urmează – Finante & Banci

Euro a depășit pragul de 4,85 lei, stabilind un nou record. Corecția monedei naționale s-ar putea apropia de 4,9 lei în lunile care urmează – Finante & Banci
septembrie 07
14:16 2020

​​Media tranzacțiilor interbancare de luni, pe care BNR o afișează în fiecare zi la ora 13, a fost de 4,8552 lei pentru un euro, un record istoric care ar putea fi depășit în perioada următoare pe fondul problemelor din economie. Nu poți rezista la infinit cu deficite gemene ridicate (comerciale și fiscale), iar corecția vine prin intermediul cursului de schimb. Leul s-a depreciat luni în fața euro și a dolarului american, dar a câștigat teren în fața francului elvețian. În 2019, România a încasat 69 de miliarde de euro din exporturi, dar a avut de achitat o factură de peste 82 de miliarde de euro, adică a trebuit să scoatem din buzunar peste 13 miliarde de euro.

Cursul mediu al leului pentru finalul lunii ianuarie 2021 este de 4,9 lei/euro iar în iulie anul viitor ar putea fi de 4,95 lei/euro, arată cel mai recent sondaj al Asociației CFA România, făcut printre cei 250 de membri, detinatori ai titlului de Chartered Financial Analyst. Cei mai mulți analiști CFA consideră că impactul pandemiei va dura până în vara anului viitor. Deficitul bugetar pentru acest an e estimat la 8,3%. Creșterea economică pe 2020 ar putea rămâne în teritoriu negativ, la -4,4% iar șomajul ar putea urca la 7%. Schimbările de comportament al consumatorului (atât în privința tipului de muncă, cât și în ce privește călătoriile s.a.) vor fi de lungă durată, unii analiști mizând pe permanentizarea acestor schimbări. De asemenea, cei mai mulți spun că sectoarele afectate vor avea nevoie de o perioadă lungă pentru a se recupera. Puțini sunt analiștii care confirmă forma de ”V” a recuperării economiei, invocată de autorități.

Aurul s-a ieftinit cu 79,8 de bani (-0,31%), până la 254,3871 de lei, de la 255,1851 lei, cât se stabilise în şedinţa precedentă.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul