Criteriul National

Eurodeputații insistă să condiționeze acordarea de fonduri europene de respectarea statului de drept – Esential

Eurodeputații insistă să condiționeze acordarea de fonduri europene de respectarea statului de drept – Esential
august 26
21:43 2020
Liderii principalelor grupuri politice din Parlamentul European au afirmat miercuri că vor să condiționeze obținerea de fonduri europene de respectarea statului de drept, scrie AFP.

În atenția eurodeputaților – chiar dacă nu sunt numite – Ungaria și Polonia, care atrag subvenții masive de la bugetul UE dar răspund cu indiferență la criticile europenilor atunci când vine vorba de respectarea independenței justiției, a libertății presei sau a drepturilor minorităților.

„A venit timpul să accelerăm lupta împotriva eroziunii democrației, a statului de drept și a drepturilor fundamentale în chiar centrul UE”, afirmă liderii partidelor PPE (dreapta), social-democrații, liberalii și verzii din Parlamentul European.

Scrisoarea este adresată cancelarului german Angela Merkel – a cărei țară asigură președinția semestrială a UE – precum și lui Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene care gestionează bugetul multianual al UE (2021-2027) în valoare de o mie de miliarde de euro.

Eurodeputații trebuie să aprobe acest buget, precum și un plan de relansare a economiei europene, convenit de cei 27 de lideri europeni în cadrul unui summit maratond de 4 zile, în iulie.

Scrisoarea a fost publicată înaintea începerii negocierilor dintre eurodeputați și cele 27 de state membre, care ar trebui să ajungă la un compromis în privința bugetului UE. În iulie, Parlamentul European avertizase că nu va aproba versiunea propusă de cei 27.

Declarația finală a summitului UE din iulie a fost considerată ambiguă în ceea ce privește respectarea statului de drept iar premierul ungar Viktor Orban a salutat un succes.

În scrisoare, eurodeputații insistă ca cele 27 de state membre să aprobe o propunere a Parlamentului din aprilie 2019, în care acordarea de fonduri europene este condiționată de respectarea statului de drept. Această propunere a fost ulterior blocată de statele membre.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul