Criteriul National

Europa în mișcare – la Timișoara, un primar german get-beget, la Rostock, un primar danez – Esential

Europa în mișcare – la Timișoara, un primar german get-beget, la Rostock, un primar danez – Esential
septembrie 28
17:18 2020
După un președinte de stat sas, iată că România va avea și un primar german get-beget. Și nu oriunde, ci în Timișoara, oraș mare, simbolic, în dezvoltare. Dominic Samuel Fritz, născut în Lörrach, în sud-vestul Germaniei, din părinți și bunici germani, va fi primar în sud-vestul României, în următorii patru ani, potrivit rezultatelor preliminare ale alegerilor locale de duminică. Absolvent al liceului iezuit St. Blasien și venit că Voluntar European Iezuit (JEV) în România, în 2003, Fritz zice că inima lui bate pentru Timișoara. Candidatura la alegerile locale a unui cetățean străin, dintr-un stat-membru al Uniunii Europene, a fost făcută posibilă printr-o directivă din 2015, a UE.
  • De la acțiuni de caritate la primărie

Sub titlul „Un primar european“, Fritz este prezentat în revista Iezuiți în toată lumea (Jesuiten Weltweit), menționându-se că un lucru e de remarcat: „Dominic Fritz nu este român și nici unul dintre cei aproximativ 10.000 de germano-români din Timișoara. (…) A crescut într-un orășel din Pădurea Neagră. A devenit timișorean abia în 2003. Și asta ca voluntar european iezuit (JEV), așa cum se numea atunci programul de voluntariat al provinciei iezuite germane”.

În timp ce alți colegi de-al lui, de la JEV, au fost trimiși în Asia, Africa și America Latină, misiunea sa a fost într-un cămin de copii, Freidorfer Kinderhaus, unde Fritz a lucrat un an. „Între timp, el nu mai e doar <<frate>>, ci și naș de botez al copiilor foștilor săi protejați, care între timp sunt adulți“. Publicația numită mai menționează corul „Timișoara Gospel Project“, pe care l-a fondat „entuziastul cântăreț și absolvent al liceului iezuit St. Blasien“, ca și faptul că nu e deranjat de faptul că nu are pașaport românesc, argumentând referitor la noul său loc de rezidență că „orașul a fost și este multicultural“.

Desemnat, în 2019, candidatul USR la alegerile pentru primăria Timișoarei, Fritz are și experiență politică: până de curând a fost membru al partidului Verzilor din Germania și a lucrat pentru fostul președinte federal Horst Köhler, din 2013, iar din 2016 ca șef al biroului din Berlin.

Anterior, el a lucrat la Societatea pentru Cooperare Internațională (GIZ).

„După zece ani de cooperare internațională, diplomație și management public, aș vrea să îmi pun în aplicare pasiunea pentru ordinea publică într-un context concret și local, unde inima îmi bate, unde a devenit casa mea: la Timișoara. Ca primar.”, se prezintă el pe website-ul sau electoral. Și iată că, printr-o popularitate crescută pe Facebook și alte rețele sociale, Samuel Fritz reușește să acumuleze duminică, la alegerile locale din 27 septembrie, atâtea voturi încât să se declare câștigător.
Iar acest lucru aduce în discuție „europenizarea” alegerilor, nu doar europarlamentare, cât și la nivel local (deocamdată). Într-un interviu luat de Europa Liberă, Fritz a fost întrebat anul trecut dacă poate candida, neavând cetățenie română. El a răspuns: „Da, pot fiindcă am pașaportul unei țări din Uniunea Europeană, iar România e membră UE, și am rezidență în Timișoara. Rezidenții pot candida și pot vota oriunde în UE atât la europarlamentare, cât și la locale”.

Referitor la declarația sa de la Congresul USR, că a “devenit dintr-un german get-beget un timișorean get-beget”, Dominic Samuel Fritz a răspuns: „M-am născut din părinți germani, am crescut cu limba germană. De multe ori, s-a presupus că bunicii sau părinții au origini din România, dar nu e cazul. Viața mea m-a făcut să mă simt mai degrabă european, parte a unei regiuni europene, iar drumul la studii și tot restul m-au transformat într-un european, așa cum devin acum …timișorean”. https://romania.europalibera.org/a/timisoara-candidat-primarie-neamt/30230465.html

Cazul lui Fritz nu este singular, și în Germania înregistrându-se un precedent. Sub titlul „Claus Ruhe Madsen: Primul străin care devine primar”, Deutsche Welle relatează, în iunie 2019, despre
„noul primar general al orașului Rostock – și asta fără a avea cetățenia germană”, Madsen fiind danez. „Acest lucru este posibil printr-o directivă UE. Dar acest lucru nu ar fi posibil în toate statele federale”, mai menționează publicația citată.

Tot acolo, se explică faptul că „o directiva a UE din 1994” (prin urmare mult anterioară celei din 2015) „reglementează faptul că este posibil că o persoană să devină primar, în calitate de non-german”. Se mai precizează că „cetățenii Uniunii Europene, care locuiesc într-o țară UE, alta decât țara de origine, au dreptul de a vota și de a candida la alegerile locale proprii – în aceleași condiții ca și cetățenii țării respective. Un danez poate vota la alegerile locale din Germania – și, de asemenea, poate candida la alegeri – dacă este rezident în localitatea respectivă”.

  • În nord da, la München nu

Cu toate acestea, directiva lasă loc de manevră, iar implementarea diferă ușor atât în ​​statele membre ale UE, cât și în statele federale germane. De exemplu, țările UE pot stabili că numai propriii lor cetățeni pot fi aleși pentru funcții de conducere. În Marea Britanie, Bulgaria, Franța și Italia străinii din UE pot fi aleși în consiliul municipal sau local, dar postul de primar este rezervat propriilor cetățeni.

În Germania, fiecare stat federal a implementat directiva UE la nivel de land. La München, însă, Madsen nu ar fi avut nicio șansă la postul de primar, deoarece primarii și consilierii regionali din Bavaria trebuie să aibă cetățenia germană. Această înseamnă că Bavaria este singurul stat federal german care a urmat o cale similară cu cea a unor state UE. În celelalte state federale germane, însă străinii precum Madsen pot deveni primari.

La posturile mai „sus-puse”, în Germania se aplică însă reguli mai stricte. Pentru funcția de premier (n.a și landurile au premieri), cancelar federal sau președinte federal, e nevoie de pașaport german. Aceste demnități sunt accesibile doar cetățenilor germani.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul