Criteriul National

Europarlamentarul Iuliu Winkler cere modificarea legii achizițiilor publice: „Este inadmisibil ca o procedură de achiziții să dureze un an și jumătate” – MEET Your MEP

Europarlamentarul Iuliu Winkler cere modificarea legii achizițiilor publice: „Este inadmisibil ca o procedură de achiziții să dureze un an și jumătate” – MEET Your MEP
februarie 18
18:20 2021
România are nevoie de un salt spectaculos în procesul de modernizare iar acest lucru se poate întâmpla doar dacă autoritățile vor dubla a capacitatea de absorbție a fondurilor europene în ciclul bugetar 2021-2027, a afirmat joi europarlamentarul Iuliu Winkler.

„Nu cred că ne mai putem permite să ieșim din termene și să pierdem bani europeni. Cred că aceasta este principala provocare a Guvernului Cîțu să intre într-o asemenea filosofie care să nu mai permită pierderea niciunui ban din finanțările europene”, a declarat liderul UDMR Hunedoara la Deva.

„Ca să realizăm acest obiectiv este nevoie să dublăm absorbția fondurilor europene”, a precizat Winkler, explicând că acest lucru nu va putea fi obținut doar „prin efortul și performanța guvernului sau a ministerelor, ci trebuie un efort comun în care să fie cuprinse și comunitățile locale, autoritățile publice locale și județene”.

În opinia europarlamentarului, sunt necesare modificări legislative pentru îmbunătățirea absorbției fondurilor europene:

„În primul rând cred că trebuie făcute modificări la legea achizițiilor publice. (…) Este inadmisibil ca o procedură de achiziții publice să dureze un an și jumătate, după care vine, bineînțeles și procedura judecării contestațiilor, pentru că a contesta deciziile de atribuire a proiectelor a devenit o obișnuință în România”, a spus Winkler.

Potrivit acestuia, modificarea legii achizițiilor publice ar trebui să fie însoțită de crearea unui mecanism în cadrul justiției prin care procesele de contestație să fie judecate cu celeritate, iar perioada să nu depășească mai mult de 90 de zile.

Winkler a făcut de asemenea apel la continuarea procesului de descentralizare, care ar trebui să aducă mai multă eficiență în administrație și implicit mai multă eficiență în realizarea de proiecte cu bani europeni.

Liderul UDMR a amintit faptul că Parlamentul European a adoptat Mecanismul European de Redresare și Reziliență prin care țării noastre îi vor reveni 30,4 miliarde de euro, din care 13,7 miliarde sunt granturi, iar 16,7 sub formă de împrumuturi.

Europarlamentarul a mai spus că banii din Mecanismul de Reziliență trebuie cheltuiți în proporție de 20 % pentru proiecte de digitalizare, iar 37% pentru proiecte care vizează dezvoltarea economiei verzi, restul banilor urmând să fie investiți în proiecte din domeniul competitivității, a coeziunii teritoriale, dar și în cele de tineret.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul