Criteriul National

Evadare în Coreea de Nord Povestea fugarului acuzat de Phenian că a adus coronavirusul în țară: A dezertat din Nord și a fugit înapoi după ce a fost acuzat de agresiune sexuală în Sud – International

Evadare în Coreea de Nord Povestea fugarului acuzat de Phenian că a adus coronavirusul în țară: A dezertat din Nord și a fugit înapoi după ce a fost acuzat de agresiune sexuală în Sud – International
iulie 28
12:25 2020
Un dezertor în vârstă de 24 de ani s-a întors în Coreea de Nord săptămâna trecută în același mod în care a plecat dar pe fondul pandemiei de COVID-19 fuga sa ilegală a atras mai multă atenție, relatează Reuters.

Autoritățile sud-coreene l-au identificat pe bărbat doar după numele de familie, Kim, și afirmă că acesta este „fugarul” pe care Coreea de Nord îl acuză de trecerea ilegală a frontierei comune săptămâna trecută cu simptome de COVID-19.

Potrivit armatei sud-coreene Kim, care este anchetat pentru agresiune sexuală în Coreea de Sud, a reușit să eludeze forțele de la graniță târându-se printr-o gură de canalizare și înotând apoi prin râul Han până în Nord în 19 iulie. Acesta pare să fi petrecut câteva zile acolo înainte să fie capturat de autoritățile nord-coreene.

Șeful armatei sud-coreene, Park Han-ki, a declarat marți în fața parlamentului că Kim, care are 163 de centimetri și cântărește 54 de kilograme, a tăiat sârma ghimpată instalată la capătul conductei care ajunge la râu.

Un oficial de la Seul a declarat pentru Reuters că se crede că bărbatul a urmat o cale similară când a dezertat în Sud în 2017 iar autoritățile afirmă că acesta ar fi filat zona la începutul lunii iulie, aparent pentru a se pregăti de fugă.

Povestea lui Kim ca dezertor începe și, până acum, se termină în orașul de graniță Kaesong, cel care găzduia un parc industrial și biroul de legătură dintre cele două țări, aruncat în aer de regimul de la Phenian la jumătatea lunii iunie.

Șocul economic cauzat de închiderea în 2016 proiectului industrial pe fondul tensiunilor privind programul nuclear nord-coreean l-a determinat pe Kim să își încerce norocul în Sud, după cum chiar acesta a afirmat într-o înregistrare pe Youtube filmată alături de un alt dezertor.

„După ce am trecut prin gardurile de sârmă ghimpată am dat peste teren minat pe care l-am ocolit și am ajuns la un câmp de trestii unde am stat ascuns în jur de trei ore”, a relatat acesta povestea evadării.

Kim a povestit că apoi a început să înoate, ghidându-se după luminile de pe malul sudic al râului iar când a ajuns în cele din urmă la țărm a strigat pentru ajutor, fiind găsit de o unitate de soldați sud-coreeni.

Nu se cunosc prea multe detalii despre cum acesta și-a câștigat existența în Coreea de Sud dar o persoană care îl cunoaște le-a declarat jurnaliștilor Reuters că bărbatul ar fi dator 20 de milioane de won (16.800 de dolari) unui alt dezertor din Kaesong.

Potrivit poliției sud-coreene, o femeie care a dezertat la rândul ei din Coreea de Nord a înaintat o plângere pe 12 iunie, acuzându-l pe bărbat că ar fi încercat să o agreseze sexual la locuința acestuia. Kim a fost interogat de poliție pe 21 iunie și a negat acuzațiile dar ancheta a luat o nouă turnură când o cunoștință a acestuia le-a declarat polițiștilor în 12 iulie că ar fi amenințat-o pe femeie și că plănuiește să fugă în Nord.

Un mandat de arestare a fost emis pe numele bărbatului două zile mai târziu dar potrivit presei nord-coreene acesta ar fi ajuns deja în țara condusă de Kim Jong-un.

Autoritățile nord-coreene l-au găsit pe Kim în Kaesong până în 24 iunie și au afirmat că acesta prezenta simptome asociate cu COVID-19. Liderul Kim Jong-un a dispus plasarea în carantină a orașului și decretat stare de urgență, potrivit relatărilor presei nord-coreene de duminică.

Autoritățile de la Seul afirmă însă că nu au existat indicii că bărbatul ar fi fost infectat cu noul coronavirus înainte să treacă granița și că două persoane cu care acesta a intrat în contact apropiat au fost testate negativ pentru COVID-19.

REFERINȚĂ:

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul