Criteriul National

EVENIMENT DE EXCEPŢIE! Înşir-te mărgărite de Victor Eftimiu în concepţia maestrului Dan Puric, un succes garantat!

EVENIMENT DE EXCEPŢIE! Înşir-te mărgărite de Victor Eftimiu în concepţia maestrului Dan Puric, un succes garantat!
aprilie 15
11:42 2016

Dan Puric transfigurează feeria proiectată de către Victor Eftimiu într-un poem închinat iubirii. Este pur şi simplu un spectacol în care punctul central este iubirea şi metamorfozele ei. Preţ de două ore şi jumătate, am asistat la un adevărat drum iniţiatic în care fericirea devine instant disperare şi deznădejde, apoi o căutare nesfârşită către una dătătoare de speranţă.

large_afis_bun

Rafinata feerie folclorică Înşir-te mărgărite devolează simbolistica şi chiar tiparele basmului românesc, motivele şi personajele sale consacrate apar redimensionate, reasamblate mai multe decât armonios într-o originală sinteză.

Cu Înşir’te mărgărite, munca creatorului de teatru ajută publicul să descopere drumul către interioritate a fiecăruia. Dan Puric a găsit însă, resurse pentru a aduce basmul pe scena Teatrului Naţional Ion Luca Caragiale, atunci când a fost inaugurată Sala Mare după patru ani şi jumătate de lucrări de reabilitare, reconsolidare şi reconstrucţie. Dan Puric a lăsat să cadă absolut toate măştile rolurilor pe care le-a încercat de-a lungul carierei sale şi s-a dezvăluit pe sine în toată strălucirea sa de adevărat om de cultură.

„Povestea” maestrului Dan Puric copleşeşte prin acea monumentalitate, dar şi prin sentimentul de  duioşie – atributul care o apropie de chiar substanţa basmului românesc, de sublimul fiinţei, de adevărul fundamental al vieţii.

Muzica, dansul, pantomima, jocul actoricesc definesc feeria. Pe parcursul acestui eveniment de înaltă ţinută,am remarcat că Dan Puric a reuşit să pună în scenă piesa cu  acea proverbială incandescenţă. Iar, bucuria de a trăi emoţia sufletului românesc, aşa cum ne promisese m-a determinat să vizionez cu plăcere foarte multe momente bine realizate.

Vă ofer un moment de excepţie surprins din spectacolul de aseară 13 Aprilie 2016.

Iar pe final vă ofer şi declaraţia oficială a Maestrului Dan Puric referitoare la această piesă:

 “Nu ştiu cum, dar Eftimiu a făcut un basm modern fără să-l modernizeze. I-a păstrat sănătatea sufletească, inocenţa şi frumuseţea. S-a jucat. Asta mi-a plăcut teribil. M-a atras starea de joc a lui Eftimiu faţă de poveste. Într-o societate confuză în care lipsesc reperele morale, iar axul valoric este perturbat, basmul clarifică, limpezeşte. El nu poate să mintă pentru că e făcut pentru copii. Nevoia de basm o consider azi necesară pentru că lumea se urâţeşte, iar basmul e un reflex de igienă sufletească…
Acest spectacol este profund românesc şi, de aceea, poate fi oricând internațional”.

Regia: Dan Puric
Scenografie: Doina Levintza
Muzica originală: Gheorghe Zamfir
Asistent regie: Dragoș Huluba
Ilustrație muzicală: Dan Puric
Coregrafie:Svetlana Zotina, Gabi Blodoi
Asistent coregrafie: Eduard Adam
Coregrafie step: Dan Puric, Gabi Blodoi
Asistent coregrafie step: Ana Pepine
Coregrafie dans popular: Costică Bălărău
Asistent coregrafie dans popular:Cristina Mărghidan
Arte marțiale: Maestrul Zhu Rong Fu
Animație: Sergiu Negulici, Ioana Nicoară, Manuela Marcovici, Ruxandra Corduneanu, Laura-Anca Adăscăliței
Light design: Alin Popa
Sound design: Alex Băisan
Regizor scenă: Luțu Scobeniuc, Costică Lupșa
Sursa foto : https://www.facebook.com/gabriel.fulea.7
Relatare şi cronică realizată de către domnul redactor Fulea Dumitru, membru al ziarului Criteriul Naţional!

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro