Criteriul National

EVENIMENT DE EXCEPŢIE! Înşir-te mărgărite de Victor Eftimiu în concepţia maestrului Dan Puric, un succes garantat!

EVENIMENT DE EXCEPŢIE! Înşir-te mărgărite de Victor Eftimiu în concepţia maestrului Dan Puric, un succes garantat!
aprilie 15
11:42 2016

Dan Puric transfigurează feeria proiectată de către Victor Eftimiu într-un poem închinat iubirii. Este pur şi simplu un spectacol în care punctul central este iubirea şi metamorfozele ei. Preţ de două ore şi jumătate, am asistat la un adevărat drum iniţiatic în care fericirea devine instant disperare şi deznădejde, apoi o căutare nesfârşită către una dătătoare de speranţă.

large_afis_bun

Rafinata feerie folclorică Înşir-te mărgărite devolează simbolistica şi chiar tiparele basmului românesc, motivele şi personajele sale consacrate apar redimensionate, reasamblate mai multe decât armonios într-o originală sinteză.

Cu Înşir’te mărgărite, munca creatorului de teatru ajută publicul să descopere drumul către interioritate a fiecăruia. Dan Puric a găsit însă, resurse pentru a aduce basmul pe scena Teatrului Naţional Ion Luca Caragiale, atunci când a fost inaugurată Sala Mare după patru ani şi jumătate de lucrări de reabilitare, reconsolidare şi reconstrucţie. Dan Puric a lăsat să cadă absolut toate măştile rolurilor pe care le-a încercat de-a lungul carierei sale şi s-a dezvăluit pe sine în toată strălucirea sa de adevărat om de cultură.

„Povestea” maestrului Dan Puric copleşeşte prin acea monumentalitate, dar şi prin sentimentul de  duioşie – atributul care o apropie de chiar substanţa basmului românesc, de sublimul fiinţei, de adevărul fundamental al vieţii.

Muzica, dansul, pantomima, jocul actoricesc definesc feeria. Pe parcursul acestui eveniment de înaltă ţinută,am remarcat că Dan Puric a reuşit să pună în scenă piesa cu  acea proverbială incandescenţă. Iar, bucuria de a trăi emoţia sufletului românesc, aşa cum ne promisese m-a determinat să vizionez cu plăcere foarte multe momente bine realizate.

Vă ofer un moment de excepţie surprins din spectacolul de aseară 13 Aprilie 2016.

Iar pe final vă ofer şi declaraţia oficială a Maestrului Dan Puric referitoare la această piesă:

 “Nu ştiu cum, dar Eftimiu a făcut un basm modern fără să-l modernizeze. I-a păstrat sănătatea sufletească, inocenţa şi frumuseţea. S-a jucat. Asta mi-a plăcut teribil. M-a atras starea de joc a lui Eftimiu faţă de poveste. Într-o societate confuză în care lipsesc reperele morale, iar axul valoric este perturbat, basmul clarifică, limpezeşte. El nu poate să mintă pentru că e făcut pentru copii. Nevoia de basm o consider azi necesară pentru că lumea se urâţeşte, iar basmul e un reflex de igienă sufletească…
Acest spectacol este profund românesc şi, de aceea, poate fi oricând internațional”.

Regia: Dan Puric
Scenografie: Doina Levintza
Muzica originală: Gheorghe Zamfir
Asistent regie: Dragoș Huluba
Ilustrație muzicală: Dan Puric
Coregrafie:Svetlana Zotina, Gabi Blodoi
Asistent coregrafie: Eduard Adam
Coregrafie step: Dan Puric, Gabi Blodoi
Asistent coregrafie step: Ana Pepine
Coregrafie dans popular: Costică Bălărău
Asistent coregrafie dans popular:Cristina Mărghidan
Arte marțiale: Maestrul Zhu Rong Fu
Animație: Sergiu Negulici, Ioana Nicoară, Manuela Marcovici, Ruxandra Corduneanu, Laura-Anca Adăscăliței
Light design: Alin Popa
Sound design: Alex Băisan
Regizor scenă: Luțu Scobeniuc, Costică Lupșa
Sursa foto : https://www.facebook.com/gabriel.fulea.7
Relatare şi cronică realizată de către domnul redactor Fulea Dumitru, membru al ziarului Criteriul Naţional!

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo