Criteriul National

EVENIMENT! Sunt așteptate primele acuzații în ancheta privind implicarea Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA

EVENIMENT! Sunt așteptate primele acuzații în ancheta privind implicarea Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA
octombrie 30
11:27 2017

Ancheta privind eventualele amestecuri rusești în alegerile prezidențiale de anul trecut din S.U.A. va intra într-o nouă fază încă din ziua de luni, atunci când primele acuzații rezultate din sondaj ar putea fi desigilate și un obiectiv luat în custodie.Investigaţia condusă de Robert Mueller, fost director al FBI, urmărește o eventuală complicitate a unor membri din echipa de campanie a lui Donald Trump.

Mueller-AP_17172660303251

Evenimentele propriu-zise

Un juriu federal a aprobat acuzațiile aduse încă din ziua de vineri 27 Octombrie și un judecător federal a dispus închiderea ei, a declarat o sursă informată în acest sens pentru agenția Reuters, adăugând că ar putea fi desigilată cât mai curând luni. Rechizitoriul ar putea marca o evoluție dramatică în ancheta specială condusă de Robert Mueller.

Totul se leagă de acuzațiile și sfera de interferență rusească din 2016 dar și despre eventualele legături cu oficialii din campania președintelui Donald Trump. Ancheta Rusiei a aruncat multe semne de întrebare dar și nenumărate umbre asupra evoluției mandatului prezidențial a lui Donald Trump timp de  9 luni și a lărgit ruptura partizană dintre republicani și democrați. Agențiile americane de informații au concluzionat în luna ianuarie a acestui an că Rusia a intervenit în alegeri pentru a încerca să-l ajute pe Trump să învingă pe candidata partidului democrat-Hillary Clinton ”prin unele acțiuni de hacking și eliberarea de e-mailuri jenante” dar și prin propagarea unui curent nefavorabil generat prin intermediul mass-media sociale pentru a o discredita.

Mueller, fost director al Biroului Federal de Investigații, a analizat posibilele legături dintre asistenții domnului Trump și a guvernelor  străine, precum și potențiale spălări de bani, evaziune fiscală și alte infracțiuni financiare, potrivit unor surse familiare ale acestei surse de informații. De asemenea, domnia sa explorează dacă Trump sau agenții săi au încercat să obstrucționeze investigaia.

Mueller a fost numit pentru a conduce ancheta la o săptămână după ce Trump l-a concediat pe 9 mai pe directorul FBI, James Comey, care conducea o anchetă federală în legătură cu posibila înțelegere cu Rusia. Trump a spus inițial că acest gest făcut lui Comey a fost consecința faptului că tocmai ”  conducerea sa de la FBI era inadecvată.”

Într-un interviu ulterior acordat televiziunii NBC, el a citat „acest lucru din Rusia” ca principala rațiune. Trump a negat acuzațiile de colaborare cu rușii și a numit acest lucru ca fiind „o vânătoare de vrăjitoare”. De asemenea, Kremlinul a negat acuzațiile.

Duminică, Trump a încercat să-și îndrepte atenția spre democrați și în special spre doamna Clinton, spunând că problema Rusiei este folosită pentru a împiedica reforma fiscală republicană și pentru a lăuda „furia și unitatea” republicanilor cu privire la necesitatea de a analiza dacă democrații și Clinton ar fi ”  plătit campania”pentru o parte dintr-un dosar ca acuzații detaliate despre legăturile lui Trump cu Rusia. Consilierul special al Casei Albe, Ty Cobb, a declarat că postările de pe Tweeter ale președintelui „nu au nicio legătură cu activitățile consilierului special, cu care continuă să coopereze”.

Cum să interpretăm  noile măsuri ale lui Robert Muller

Acuzațiile aduse  în timpul anchetei lui Mueller sunt aproape sigur doar un prim pas în ceea ce ar putea fi o investigație de proporții. Numai rareori FBI-ul ajunge să taxeze un singur individ. Comentatorii americani dar și alți specialiști sunt de acord cu faptul că, pur și simplu nu merită timpul și resursele guvernului federal să meargă după persoane fizice în cazuri excepționale, cum ar fi, de exemplu- problema terorismului.

RobertMuellerTeam_

Din punct de vedere instituțional, modus operandi dar și ADN-ul FBI-ului e sinonim cu felul de a viza și de a dezmembra întreaga organizație criminală întreagă.De aceea, cazurile federale durează de obicei atât de mult. Agenția începe de la baza sau periferia unei organizații și lucrează spre interior, strat cu strat, să construiască o situație solidă împotriva persoanei din vârf. Această metodă de investigare a fost inima abordării FBI din anii 1980, când ea și Departamentul de Justiție conduse la acea vreme  de procurori agresivi și străluciți precum Louis Freeh, Rudolph Giuliani și Michael Chertoff au început să atace La Cosa Nostra în New York. FBI s-a bazat apoi pe un nou instrument, Actul Racketeer Influenced and Corrupt Organisation (RICO), pentru atacarea și dezmembrarea întregii familii de mafiote, perceperea a zeci sau a zeci de suspecți într-un singur caz.

Abordarea, atunci și acum, a fost aproape întotdeauna similară cu ideea conform căreia se vrea să se lucreze  mai întâi la cifrele periferice, să-i încurajeze de a coopera cu guvernul împotriva șefilor lor în schimbul unei sentințe mai ușoare și apoi să repete procesul până când cercul se închide strâns în jurul valorii ”nașului” sau creierului criminal. Nu există niciun motiv să credem că această investigație nu va fi diferită. De fapt, membrii echipei de investigație a lui Mueller și-au tocit mințile descoperind care este cel mai mare obiectiv al Departamentului de Justiție din ultimul sfert de secol. Tocmai această abordare „organizatorică” a cazurilor precum Enron (procurorul Andrew Weissmann a condus grupul de lucru), al-Qaeda (atentatul Aaron Zebley a ajutat la investigarea bombardamentelor din 1998 din partea ambasadei înainte de fatidica zi de 11 Septembrie) și a crimei organizate (procurorul Greg Andres a ajutat la cercetarea familiei Bonnano din New York, precum și schema Ponzi de 8 miliarde dolari condusă de finanțatorul texan Robert Allen Stanford care execută o sentință de închisoare de 110 ani) au constituit obiectivele atinse.

Această posibilitate a împins unii dintre aliații conservatori ai lui Donald Trumpul să cheme la demonizarea lui Mueller. Sebastian Gorka, un fost consilier care a părăsit Casa Albă în luna august, a declarat pe Twitter că Mueller „ar trebui să fie destituit de autoritatea sa” și a investigat dacă a executat mandate în sondaj. Casa Albă a spus în vară că Trump nu intenționa să îl retragă pe Mueller, chiar dacă și-a pus la îndoială imparțialitatea. De asemenea, republicanii au criticat presa despre rechizitoriul acesta și au ridicat posibilitatea ca persoanele responsabile să poată fi urmărite penal. Dar, senatorul republican, Rob Portman, a declarat pentru NBC în emisiunea „Meet the Press” că Trump a fost „prea defensiv” cu privire la sonda Rusiei. El a spus că ar trebui să existe o mare înverșunare în legătură cu tentativa de amestec a Rusiei.

Există multe ”fire roșii”, inclusiv unele care nu sunt legate de altele. Pe baza a ceea ce se știe până acum, se pare că operațiunea de informare a Rusiei împotriva alegerilor prezidențiale din 2016 ar fi fost mai puțin o conspirație de sus în jos și mai mult un caz oportunist al multor arme ale caracatiței rusești . Amestecul ciudat de politicieni, ofițeri de informații, oligarhi, criminali și profesioniști care înconjoară Kremlinul ,care lucrează pentru a exploata orice potențială oportunitate nu este deloc un scenariu SF.

Doar în ultima săptămână, am văzut cât de expansivă ar putea fi investigația lui Mueller în interiorul biroului Washington, D.C.,acolo unde echipa lui a adunat dovezi de luni întregi. În mod evident, el acoperă nu doar întâlnirea (posibil secretă, nedemonstrată) din Tower Trump (coordonată cu Kremlinul?).La acestea se adaugă investigația prin ” săparea ”în finanțele lui Paul Manafort (agentul care a mărturisit înaintea marelui juriu săptămâna trecută), privind munca lui Michael Flynn cu Turcia, dar și publicitatea și vizarea în media socială care a continuat, de asemenea. Adăugarea atacului cibernetic ce a vizat  email-ul lui John Podesta, care fusese deja subiect al unei anchete FBI înainte de desfășurarea alegerilor, chiar și desfășurată ,ar putea reprezenta o legătură între Rusia și Rusia prin Wikileaks – sau ceea ce am aflat acum despre încercarea pătrunderii mașinilor de vot la nivel de stat și este clar că acest caz va evolua pentru mai multe luni.Iar toate aceste cazuri individuale sau căi de investigație s-ar putea dovedi în cele din urmă fără legătură cu Marea Întrebare: A făcut președintele Trump încercarea de a obstrucționa justiția cu demiterea sa de către directorul FBI, James Comey?

800

Dificil de emis, de tras concluzii

Această ultimă categorie de „probleme politice” ajunge în cele din urmă, în competența Congresului  și va fi aproape inseparabilă de conversația acuzațiilor și a informațiilor provenite din investigațiile lui Mueller. În fiecare etapă vom vedea dezbateri în mass-media și în cercurile politice.

Retorica nu se va schimba, chiar dacă vor mai fi crime politice și delicte politice care să justifice acțiunea prin implicare prezidențială.Din nefericire, anchetele de la Capitol Hill au avut un drum dificil în acest an, și pare puțin probabil ca o acțiune bipartizană și o dezbatere deschisă despre alegerile din 2016 să clarifice pe deplin chestiunea.

Ancheta Camerei de către Comitetul de Informații a fost rapid subminată de comportamentul bizar  al președintelui Devin Nunes , iar acum chiar și ancheta Senatului, care cel puțin a păstrat apariția unui efort bipartizan, pare a fi sortit unui…eșec.

De aceea, acuzațiile sunt doar începutul a ceea ce este sigur că va fi un proces complex și profund partizan. Și dacă am avut parte de fișierele vechi de jumătate de secol legate de asasinarea lui JFK, momentan  nu putem simți vreodată că înțelegem pe deplin ce anume s-a întâmplat în 2016.

691938370

Sursa foto : ANDREW HARNIK/AP,JEFF CHIU/AP,Latest World News,Getty Images

Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

U-NI-RE în cuget și în simțiri… EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tema unirii cu Basarabia este mai actuală și mai dorită ca oricând. Aceasta, datorită însemnătății sale deosebite suscită nenumărate discuții mai mult sau mai puțin aprinse. În special, în presa scrisă, subiectul este tratat în nota sferei de influență de care sau prin care se poate proba ori atașamentul față de culorile și legile acestui teritoriu blagoslovit de Dumnezeu ori unda de răutate vis a vis de cele menționate. De asemenea, ar trebui ca tocmai caracterul unificator să fie mai puternic decât orice fel de simbolistică istorică și de aceea disprețul și ducerea într-o accentuată stare de relativitate, de autentică degradare a tot ceea ce valorează ideea de românism amplifică starea de încordare,de neliniște atât de prezente în cele două state înrudite.În această ultimă și nedorită categorie se pot identifica destule articole asemănătoare unor mostre îmbibate de ură și venin ce frizează orice urmă de omenie sau de bun simț. Din respect făță de dumneavoastră și mai ales nedorind să nominalizez provocând polemică,am să mă abțin…Dar nu pot să-mi cenzurez o întrebare… Oare câtă dezinformare grosieră se poate ascunde în spatele acestor propagandiști de-a dreptul înfrățiți cu puterile străine,cu imperiile care mereu ne-au râvnit teritoriile și bogățiile de orice natură?De aceea nu pot să trec cu vederea și să uit mincinoasele mituri fabricate împotriva unirii care sunt de fapt niște teorii promovate, cu amatorism sau profesionalism, de cei care își manifestă constant antipatia faţă de procesul de reîntregire a ţării. Cu o retorică plină de ură, anumiți indivizi falsifică și denaturează adevărul istoric și chiar au nerușinarea să spună despre unirea Basarabiei cu România că „ar fi frumos, dar nu se poate” invocând, în acest sens, argumente de ordin economic sau strategic. Interesant e faptul că aceștia nu contrazic adevărul istoric și anume că Basarabia e parte a terioriului românesc. Mesajul lor induce mereu nesiguranţă și teamă, sugerând pericole majore precum instabilitatea economică, apariţia unei minorităţi incontrolabile sau a unei corupţii imposibil de eradicat. Ca și când acești propagandiști ar fi descoperit peste noapte secretul tinereţii fără bătrâneţii și al vieţii fără de moarte dublat de cel al guvernării fără de corupţie, ei influențează pe unii dintre noi la modul cel mai abject și care ține doar de negativitate. Au chiar unele pseudo- argumente care corelează problemele existente în societatea românească cu cele din Republica Moldova, de genul ”că România n-ar avea nevoie de o regiune săracă” . Cunoaștem bine că această stare de corupție endemică este generată de o clasă politică oligarhică, mult mai apropiată de modelul din Asia centrală decât de Europa. Dar,vă rog să fiți fără grijă deoarece domniile lor nu au contract permanent cu funcția și nu vor domni la infinit, așa cum li se pare… A sosit timpul ca să dăm dovezi că suntem înfrățiți, înrudiți, că suntem de același sânge și limbă cu verișorii de dincolo de Prut! Revenind la planul inițial,nu am dispoziția și nici timpul necesar de a demonta toate aceste pseudo-teorii, deoarece aceasta revine ca o datorie de onoare a istoricilor și diplomaților. Dar în cele ce urmează vă propun un exercițiu de imaginație. Acesta se realizează prin corelarea tuturor elementelor posibile care ar duce la acest eveniment cu profunde rezonanțe- UNIREA! De fapt, mai bine spus după reîntregirea, reunirea celor două state,altcumva vor fi parametrii,regulile, legile și automat nivelul de trai. Numai încercați să vă proiectați ideea conform căreia, Republica Moldova va face parte dintr-un stat integrat european, membru al NATO. Peste acestea, îndrăzniți să vă proiectați și imaginea unei justiții imparțiale, corecte ce se vor extinde ca model și peste Prut. Cu alte cuvinte, lucrurile pot evolua într-o direcție normală, firească.Totuși, filo-rușii nu se lasă și încetinesc acest proces. Mai e cazul să ne aducem aminte de „prietenia” și interesul Rusiei, care a încercat să blocheze eforturile Republicii Moldova în sensul integrării europene, aşa cum a procedat de altfel şi în cazul altor state din fosta Comunitate a Statelor Independente? De aceea, din dorința de a ne vedea visul împlinit,ar trebui să nu mai ezităm deloc și nici să luăm peste picior pe semenii care luptă,speră și cred în idealul acestei uniri, în cuget și în simțiri.......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu