Criteriul National

Evoluția în cazul Brexit-ului cunoaște unele episoade destul de încordate

Evoluția în cazul Brexit-ului cunoaște unele episoade destul de încordate
februarie 16
12:10 2017

brexit

 Prim-ministrul UK în exercițiu-doamna Theresa May nu va participa la summitul UE de la Roma, programat luna viitoare pentru a sărbători cea de-a 60-a aniversare a Tratatului de la Roma așa cum ziarul britanic The Guardian a susținut în ediția sa electronică de marți.

 O sursă din cadrul UE a declarat ziarului decizia de a nu participa care a fost „în întregime logică”, dat fiind faptul că o mare parte din concentrarea summit-ului ar fi cu privire la viitorul Uniunii Europene și U.K. părăsește blocul. Ca și motivație suplimentară, Tratatul de la Roma ar fi pus bazele „unei uniuni tot mai strânse” între țările membre ale Uniunii Europene.

Doamna Theresa May a promis ca va demara începerea procesului de a părăsi UE până la sfârșitul lunii martie, iar summit-ul va avea loc pe 25 martie. De altfel oficialii italieni au transmis mai mult decât voalat și indirect omologilor britanici că nu vor să le strice petrecerea de la Roma, cu prevederile acestui atât de controversat articol 50 considerat ca inoportun.

„Ușa este deschisă, dar răspunsul a fost ceva de genul ,” Noi nu credem că este potrivit pentru noi „, a transmis un diplomat european referitor la invitația U.K.

Surse de la Bruxelles au demontat de asemenea, orice fel de mișcare îndrăzneață venită dinspre UK pentru a nu transforma o Europă cu două viteze, în cazul în care puterea, forța și influența țărilor din centrul continentului le va împinge mai departe spre un proces de integrare mai profundă, lăsând națiunile periferice într-un club mai puțin exclusivist. Ideea aceasta care se propagă a fost în jurul valorii multiplelor lovituri și luări de poziție ale națiunii engleze ce denu mai dorește ca Bruxelles-ul să dețină supremația.

uniunea-europeana-simboluri

De aceea, atenția tuturor se va concentra pe ceea ce Angela Merkel va oferi ca soluție, nemaipunând în balanță faptul că o aprobare precaută a avut loc luna trecută. Atunci ,cancelarul german a declarat că va fi „o Uniune Europeană cu diferite viteze și  nu toți vor participa de fiecare dată, în toate etapele de integrare”.

Reamintesc și amănuntul care e deja știut și vechiculat confor căruia UE are deja câteva setări ale acestei viteze de bază, în care toate țările ar trebui să ia parte la moneda unică, la zona Schengen și la mult disputata problemă a frontierelor deschise, precum și diferite opțiuni pentru cooperarea în domeniul apărării care există la nivel teoretic. Orice altă mișcare pentru a crea noi structuri „cu două viteze” nu vor fi de așteptat a fi luate în seamă la Summit-ul de la Roma, după cum au avertizat mai mulță diplomați.

Asemenea planuri sunt destul de complicate” și nu pot fi dezvoltate în câteva săptămâni și mai ales într-un an marcat de alegeri.Marea Britanie va încerca să compenseze costul generat de către Brexit susținând o parte semnificativă din valoare activelor  Uniunii Europene ce se cifrează la mai mult de 150 miliarde €, potrivit rapoartelor. Michel Barnier- negociatorul șef al UE în problema Brexit a lăsat să se înțeleagă că se pregătește o listă de până la 60 de miliarde € din datorii. Oficialii de la Casa Albă  sunt de asemenea atenți la elaborarea propriei lor liste de active financiare ale UE, potrivit prestigioasei publicații The Times.

brexit-victory-theresa-may-mps-back-plan-586229

Această soluție vine după ce Sir Ivan Rogers- fostul om al Marii Britanii la Bruxelles-a avertizat că Uniunea Europeană va solicita un proiect de lege conform căruia rețeta Brexit-ului ar fi undeva la astonomica sumă de 50 de bilioane de lire sterline. Totodată oficialul a mai spus că Brexit-ul a avut efectul unei explozii cu „bombe” în cadrul bugetului Uniunii Europene și va încerca să recupereze banii din Marea Britanie. Cu toate acestea, ca și al doilea mare contributor net al UE, Guvernul speră să obțină cel puțin o cotă din activele de 20 de miliarde de euro.

Prin declarațiile din luna ianuarie, Theresa May a lăsat impresia că tocmai Brexit-ul va însemna din principiu că Marea Britanie nu va mai plăti „” sume uriașe „la UE,  cu atât mai mult cu cât s-ar putea face ” o contribuție corespunzătoare ” pentru a lua parte la anumite programe. Cu mult timp înainte de a ajunge la acest stadiu, U.K. este conștientă că o să se confrunte cu un proiect de lege pentru a îndesa datoriile restante, cum ar fi contribuțiile de pensii pentru funcționarii publici UE și finanțarea pentru proiecte pe termen lung, care au început deja. Secretarul în domeniul comerțului Liam Fox a respins ideea unui proiect de lege ca fiind „absurdă. ”

800x-1

În ceea ce privește regulile dprivind imigrația și controlul frontierelor, această prioritate va fi una  primordială pentru luna mai, deoarece se caută ca statul britanic să-și onoreze o cerere-cheie pentru majoritatea alegătorilor britanici. De fapt, regimul U.K.în ceea ce privește  migrației în viitor este puțin probabil să faciliteze în mod favorabil discuțiilor cu și despre Brexit. De aceea, potrivit echipei conduse de Theresa  May va fi pur și simplu,iar soarta cetățenilor UE în Marea Britanie va deveni mai clară atunci când în funcție de progresul discuțiilor se va lua o hotărâre.

Orice „faza de implementare ” necesară pentru a acoperi diferența dintre libertate deplină a UE de circulație și a noilor norme U.K. vor trebui să fie negociate.Dintre posibilele opțiuni, miniștrii au schițat câte ceva ce includ tarifarea companiilor britanice cu  1.000 de lire (1.240 $) pe an pentru fiecare lucrător  careva dori să angajeze lucrători din UE, precum și un plafon anual cu privire la numărul de migranți din Europa.

De asemenea, ca posibil scenariu s-ar putea adopta un sistem de vize ca în SUA . Oficialii europeni vor avea ce anume plusa în sensul că vor insista pe ideea că ți ăn Regat se  vor primi întotdeauna ” și alți angajați cu înaltă calificare, finanțatori inteligenți”, anticipând că Londra va rămâne capitala finanțelor.

Așa cum se anticipează, această fază va lua timp îndelungat, chiar înainte de a se ratifica noile acorduri ce vor fi  puse în aplicare. În timp ce acest lucru ar putea mulțumi întreprinderilor, o întârziere ar putea fi destul de costisitoare, iar factorul politic din UK va fi mereu conectat cu un ochi pe viitoarele alegeri din Germania și Franța.

p

Iar în ceea ce privește cetățenii UE care trăiesc în Regatul Unit, Theresa May a garantat faptul că va respecta drepturile celor aproximativ trei milioane de cetățeni ai UE care locuiesc în Marea Britanie, precum și drepturile celor 1,2 milioane de britanici care trăiesc în blocul european „cât mai curând posibil.” Cele mai multe țări din UE sunt de acord, în principiu, dar sunt circumspecți în ceea ce privește viitoarele negocieri înainte și după impunerea Articolului 50. Așa-numitele drepturi dobândite vor necesita  o discuție mai amplă cu viitori actori politici.

Fără a concluziona, U.K. ar putea oferi niște bani pentru a reechilibra viitoarele decalaje economice existente în spațiul european.Poate că, de aceea Theresa May a indicat extrem de vag că în toate sectoarele,  în materie de securitate, de informații și colaborarea militară ar putea fi reluate după negocieri în prealabil.

Rămâne de văzut și de urmărit pe viitor ce anume ar însemna aceste lucruri.

Sursa foto The Telegraph,uk.reuters.comDaily StarBBC

Sinteză realizată de către Prof.Dr.Daniel Mihai CNA Regina Maria Constanţa, redactor șef al ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Revoluția fiscală - o gogoriță națională EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Exprimarea greoaie din textul Ordonanței pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a creat mai degrabă confuzie, în rândul angajaților, decât să confere siguranța pe care și-o doreau guvernanții. Această “revoluție fiscală” declanșată de Guvern a alimentat și mai mult nemulțumirile celor care protestează în stradă săptămână de săptămână.
O adevărată cavalcadă ce a provocat nenumărate neliniști , pe deplin justificate au tot zdruncinat atît încrederea dar mai ales au alimentat temerile tuturor oamenilor de bună credință din Romînia. Promisiunile lansate imediat după începutul acestui an au cauzat o adevărată sarabandă a emisiunilor în care doamna ministră a portofoliului muncii-Lia Olguța Vasilescu a tot fost invitată.
Numai că, din nefericire, din toate acestea s-a desprins ceva ce nu are o finalitate sau ceva care nu va aduce prosperitatea românilor . ‘‘Mult zgomot pentru nimic” ar fi motto-ul acestei adevărate campanii de conștientizare a noii revoluții fiscale. Aceasta își va arăta cu adevărat efectele în cel mai scurt timp.

Cu toate mijloacele moderne de informare , promisiunile și noutatea adusă în practică în domeniul fiscal a determinat ca întreaga clasă politica aflată la guvernare să se plângă deseori că toți oamenii nu le înțeleg deloc rostul sau deja iluzoriul program de guvernare, rămas mereu în urmă sau neonorat din cauze diverse…
Lipsa de transparență este dublată și de o lipsă de comunicare corespunzătoare ce accentuează lipsa resurselor financiare si antrenează nemultumirea majorității cetățenilor, acei buni plătitori de taxe și impozite ! .......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri:

content writing
clovis.ro