Criteriul National

Evoluția în cazul Brexit-ului cunoaște unele episoade destul de încordate

Evoluția în cazul Brexit-ului cunoaște unele episoade destul de încordate
februarie 16
12:10 2017

brexit

 Prim-ministrul UK în exercițiu-doamna Theresa May nu va participa la summitul UE de la Roma, programat luna viitoare pentru a sărbători cea de-a 60-a aniversare a Tratatului de la Roma așa cum ziarul britanic The Guardian a susținut în ediția sa electronică de marți.

 O sursă din cadrul UE a declarat ziarului decizia de a nu participa care a fost „în întregime logică”, dat fiind faptul că o mare parte din concentrarea summit-ului ar fi cu privire la viitorul Uniunii Europene și U.K. părăsește blocul. Ca și motivație suplimentară, Tratatul de la Roma ar fi pus bazele „unei uniuni tot mai strânse” între țările membre ale Uniunii Europene.

Doamna Theresa May a promis ca va demara începerea procesului de a părăsi UE până la sfârșitul lunii martie, iar summit-ul va avea loc pe 25 martie. De altfel oficialii italieni au transmis mai mult decât voalat și indirect omologilor britanici că nu vor să le strice petrecerea de la Roma, cu prevederile acestui atât de controversat articol 50 considerat ca inoportun.

„Ușa este deschisă, dar răspunsul a fost ceva de genul ,” Noi nu credem că este potrivit pentru noi „, a transmis un diplomat european referitor la invitația U.K.

Surse de la Bruxelles au demontat de asemenea, orice fel de mișcare îndrăzneață venită dinspre UK pentru a nu transforma o Europă cu două viteze, în cazul în care puterea, forța și influența țărilor din centrul continentului le va împinge mai departe spre un proces de integrare mai profundă, lăsând națiunile periferice într-un club mai puțin exclusivist. Ideea aceasta care se propagă a fost în jurul valorii multiplelor lovituri și luări de poziție ale națiunii engleze ce denu mai dorește ca Bruxelles-ul să dețină supremația.

uniunea-europeana-simboluri

De aceea, atenția tuturor se va concentra pe ceea ce Angela Merkel va oferi ca soluție, nemaipunând în balanță faptul că o aprobare precaută a avut loc luna trecută. Atunci ,cancelarul german a declarat că va fi „o Uniune Europeană cu diferite viteze și  nu toți vor participa de fiecare dată, în toate etapele de integrare”.

Reamintesc și amănuntul care e deja știut și vechiculat confor căruia UE are deja câteva setări ale acestei viteze de bază, în care toate țările ar trebui să ia parte la moneda unică, la zona Schengen și la mult disputata problemă a frontierelor deschise, precum și diferite opțiuni pentru cooperarea în domeniul apărării care există la nivel teoretic. Orice altă mișcare pentru a crea noi structuri „cu două viteze” nu vor fi de așteptat a fi luate în seamă la Summit-ul de la Roma, după cum au avertizat mai mulță diplomați.

Asemenea planuri sunt destul de complicate” și nu pot fi dezvoltate în câteva săptămâni și mai ales într-un an marcat de alegeri.Marea Britanie va încerca să compenseze costul generat de către Brexit susținând o parte semnificativă din valoare activelor  Uniunii Europene ce se cifrează la mai mult de 150 miliarde €, potrivit rapoartelor. Michel Barnier- negociatorul șef al UE în problema Brexit a lăsat să se înțeleagă că se pregătește o listă de până la 60 de miliarde € din datorii. Oficialii de la Casa Albă  sunt de asemenea atenți la elaborarea propriei lor liste de active financiare ale UE, potrivit prestigioasei publicații The Times.

brexit-victory-theresa-may-mps-back-plan-586229

Această soluție vine după ce Sir Ivan Rogers- fostul om al Marii Britanii la Bruxelles-a avertizat că Uniunea Europeană va solicita un proiect de lege conform căruia rețeta Brexit-ului ar fi undeva la astonomica sumă de 50 de bilioane de lire sterline. Totodată oficialul a mai spus că Brexit-ul a avut efectul unei explozii cu „bombe” în cadrul bugetului Uniunii Europene și va încerca să recupereze banii din Marea Britanie. Cu toate acestea, ca și al doilea mare contributor net al UE, Guvernul speră să obțină cel puțin o cotă din activele de 20 de miliarde de euro.

Prin declarațiile din luna ianuarie, Theresa May a lăsat impresia că tocmai Brexit-ul va însemna din principiu că Marea Britanie nu va mai plăti „” sume uriașe „la UE,  cu atât mai mult cu cât s-ar putea face ” o contribuție corespunzătoare ” pentru a lua parte la anumite programe. Cu mult timp înainte de a ajunge la acest stadiu, U.K. este conștientă că o să se confrunte cu un proiect de lege pentru a îndesa datoriile restante, cum ar fi contribuțiile de pensii pentru funcționarii publici UE și finanțarea pentru proiecte pe termen lung, care au început deja. Secretarul în domeniul comerțului Liam Fox a respins ideea unui proiect de lege ca fiind „absurdă. ”

800x-1

În ceea ce privește regulile dprivind imigrația și controlul frontierelor, această prioritate va fi una  primordială pentru luna mai, deoarece se caută ca statul britanic să-și onoreze o cerere-cheie pentru majoritatea alegătorilor britanici. De fapt, regimul U.K.în ceea ce privește  migrației în viitor este puțin probabil să faciliteze în mod favorabil discuțiilor cu și despre Brexit. De aceea, potrivit echipei conduse de Theresa  May va fi pur și simplu,iar soarta cetățenilor UE în Marea Britanie va deveni mai clară atunci când în funcție de progresul discuțiilor se va lua o hotărâre.

Orice „faza de implementare ” necesară pentru a acoperi diferența dintre libertate deplină a UE de circulație și a noilor norme U.K. vor trebui să fie negociate.Dintre posibilele opțiuni, miniștrii au schițat câte ceva ce includ tarifarea companiilor britanice cu  1.000 de lire (1.240 $) pe an pentru fiecare lucrător  careva dori să angajeze lucrători din UE, precum și un plafon anual cu privire la numărul de migranți din Europa.

De asemenea, ca posibil scenariu s-ar putea adopta un sistem de vize ca în SUA . Oficialii europeni vor avea ce anume plusa în sensul că vor insista pe ideea că ți ăn Regat se  vor primi întotdeauna ” și alți angajați cu înaltă calificare, finanțatori inteligenți”, anticipând că Londra va rămâne capitala finanțelor.

Așa cum se anticipează, această fază va lua timp îndelungat, chiar înainte de a se ratifica noile acorduri ce vor fi  puse în aplicare. În timp ce acest lucru ar putea mulțumi întreprinderilor, o întârziere ar putea fi destul de costisitoare, iar factorul politic din UK va fi mereu conectat cu un ochi pe viitoarele alegeri din Germania și Franța.

p

Iar în ceea ce privește cetățenii UE care trăiesc în Regatul Unit, Theresa May a garantat faptul că va respecta drepturile celor aproximativ trei milioane de cetățeni ai UE care locuiesc în Marea Britanie, precum și drepturile celor 1,2 milioane de britanici care trăiesc în blocul european „cât mai curând posibil.” Cele mai multe țări din UE sunt de acord, în principiu, dar sunt circumspecți în ceea ce privește viitoarele negocieri înainte și după impunerea Articolului 50. Așa-numitele drepturi dobândite vor necesita  o discuție mai amplă cu viitori actori politici.

Fără a concluziona, U.K. ar putea oferi niște bani pentru a reechilibra viitoarele decalaje economice existente în spațiul european.Poate că, de aceea Theresa May a indicat extrem de vag că în toate sectoarele,  în materie de securitate, de informații și colaborarea militară ar putea fi reluate după negocieri în prealabil.

Rămâne de văzut și de urmărit pe viitor ce anume ar însemna aceste lucruri.

Sursa foto The Telegraph,uk.reuters.comDaily StarBBC

Sinteză realizată de către Prof.Dr.Daniel Mihai CNA Regina Maria Constanţa, redactor șef al ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

U-NI-RE în cuget și în simțiri… EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tema unirii cu Basarabia este mai actuală și mai dorită ca oricând. Aceasta, datorită însemnătății sale deosebite suscită nenumărate discuții mai mult sau mai puțin aprinse. În special, în presa scrisă, subiectul este tratat în nota sferei de influență de care sau prin care se poate proba ori atașamentul față de culorile și legile acestui teritoriu blagoslovit de Dumnezeu ori unda de răutate vis a vis de cele menționate. De asemenea, ar trebui ca tocmai caracterul unificator să fie mai puternic decât orice fel de simbolistică istorică și de aceea disprețul și ducerea într-o accentuată stare de relativitate, de autentică degradare a tot ceea ce valorează ideea de românism amplifică starea de încordare,de neliniște atât de prezente în cele două state înrudite.În această ultimă și nedorită categorie se pot identifica destule articole asemănătoare unor mostre îmbibate de ură și venin ce frizează orice urmă de omenie sau de bun simț. Din respect făță de dumneavoastră și mai ales nedorind să nominalizez provocând polemică,am să mă abțin…Dar nu pot să-mi cenzurez o întrebare… Oare câtă dezinformare grosieră se poate ascunde în spatele acestor propagandiști de-a dreptul înfrățiți cu puterile străine,cu imperiile care mereu ne-au râvnit teritoriile și bogățiile de orice natură?De aceea nu pot să trec cu vederea și să uit mincinoasele mituri fabricate împotriva unirii care sunt de fapt niște teorii promovate, cu amatorism sau profesionalism, de cei care își manifestă constant antipatia faţă de procesul de reîntregire a ţării. Cu o retorică plină de ură, anumiți indivizi falsifică și denaturează adevărul istoric și chiar au nerușinarea să spună despre unirea Basarabiei cu România că „ar fi frumos, dar nu se poate” invocând, în acest sens, argumente de ordin economic sau strategic. Interesant e faptul că aceștia nu contrazic adevărul istoric și anume că Basarabia e parte a terioriului românesc. Mesajul lor induce mereu nesiguranţă și teamă, sugerând pericole majore precum instabilitatea economică, apariţia unei minorităţi incontrolabile sau a unei corupţii imposibil de eradicat. Ca și când acești propagandiști ar fi descoperit peste noapte secretul tinereţii fără bătrâneţii și al vieţii fără de moarte dublat de cel al guvernării fără de corupţie, ei influențează pe unii dintre noi la modul cel mai abject și care ține doar de negativitate. Au chiar unele pseudo- argumente care corelează problemele existente în societatea românească cu cele din Republica Moldova, de genul ”că România n-ar avea nevoie de o regiune săracă” . Cunoaștem bine că această stare de corupție endemică este generată de o clasă politică oligarhică, mult mai apropiată de modelul din Asia centrală decât de Europa. Dar,vă rog să fiți fără grijă deoarece domniile lor nu au contract permanent cu funcția și nu vor domni la infinit, așa cum li se pare… A sosit timpul ca să dăm dovezi că suntem înfrățiți, înrudiți, că suntem de același sânge și limbă cu verișorii de dincolo de Prut! Revenind la planul inițial,nu am dispoziția și nici timpul necesar de a demonta toate aceste pseudo-teorii, deoarece aceasta revine ca o datorie de onoare a istoricilor și diplomaților. Dar în cele ce urmează vă propun un exercițiu de imaginație. Acesta se realizează prin corelarea tuturor elementelor posibile care ar duce la acest eveniment cu profunde rezonanțe- UNIREA! De fapt, mai bine spus după reîntregirea, reunirea celor două state,altcumva vor fi parametrii,regulile, legile și automat nivelul de trai. Numai încercați să vă proiectați ideea conform căreia, Republica Moldova va face parte dintr-un stat integrat european, membru al NATO. Peste acestea, îndrăzniți să vă proiectați și imaginea unei justiții imparțiale, corecte ce se vor extinde ca model și peste Prut. Cu alte cuvinte, lucrurile pot evolua într-o direcție normală, firească.Totuși, filo-rușii nu se lasă și încetinesc acest proces. Mai e cazul să ne aducem aminte de „prietenia” și interesul Rusiei, care a încercat să blocheze eforturile Republicii Moldova în sensul integrării europene, aşa cum a procedat de altfel şi în cazul altor state din fosta Comunitate a Statelor Independente? De aceea, din dorința de a ne vedea visul împlinit,ar trebui să nu mai ezităm deloc și nici să luăm peste picior pe semenii care luptă,speră și cred în idealul acestei uniri, în cuget și în simțiri.......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu