Criteriul National

EVOLUTIA RELATIEI NATO – RUSIA si o alta posibilitate de cooperare !…

octombrie 10
18:33 2015

rusia2015_09_09_putin_rsz_crpjens_stoltenberg_nato_2_540x304_68633400

NATO: La nevoie, vom desfășura trupe în Turcia. Olanda ACUZĂ Rusia că este „neconstructivă, nedemnă de încredere și necooperantă”

„‘Turcia este un aliat foarte puternic și capabil, dar NATO, firește, este întotdeauna pregătită să-și crească prezența și să sprijine. Ne aflăm în dialog permanent cu Turcia, verificând (…) dacă este nevoie să facem mai mult”, a declarat Stoltenberg, ieri la reuniunea miniștrilor apărării din statele NATO, desfășurată la Bruxelles datorita situației din Siria.

Vecdi Gonul, ministrul turc al apărării a solicitat o prezență mai puternică in sensul unei capacități de apărare antiaeriană tip NATO, însă nu a cerut o intervenție a forței de reacție rapidă a Alianței.

Ministrul britanic Michael Fallon a subliniat ca „Rusia face mult mai periculoasă o situație foarte serioasă în Siria” în timp ce omologul său olandez acuza Moscova că este „neconstructivă, nedemnă de încredere și necooperantă”.

La Bruxelles s-au mai adus in discutie si zona de conflict din Avganistan unde Talibanii au atacat un oras, in conditiile in care trupele aliate sustineau ca datorita raportului de forte stationate supradimensionate, urma sa se retraga 60 la suta din efective, pe motivul unei reduceri semnificative de conflicte armate.

Obama a precizat ca NATO trebuie sa ajute si fortele de securitate irakiene pentru a putea apara zona, in care SI isi face prezenta din ce in ce mai activ. In acest sens NATO va participa cu efective substantiale in domenii precum medicina militara si logistica aferenta, precum si in securitate cibernetica si intruire necesara uzitarii echipamentelor de lupta sofiticate de ultima generatie.

Pe toata durata anuui 2016 Romania va coopera cu Grecia in domeniul naval, iar Ministrul roman al apararii i-a multumit omologului sau grec pentru contribuitia Greciei la centrul de comanda NATO de la Bucuresti.

Observand miscarile de trupe in zonele de conflict la nivel mondial se poate sublinia clar ca Rusia si-a intensificat influenta militara exact acolo unde fortele NATO isi fac clar prezenta. Pare a fi o reactiune la modalitatea de slabire economica a Rusiei prin embargouri economice. Era de asteptat ca Rusia era obligata sa contra-atace militar chiar anul acesta, altfel la primavara ar fi fost prea tarziu. Toata lumea se astepta la miscari militare in zona Ucrainei si a Moldovei sau a tarilor Baltice, insa aceasta a preferat un razboi de hartuiala la distanta de Europa, pentru ca altfel ar fi izbugnit cel de-al treilea razboi mondial chiar in granitele sale, fapt nedorit si luat in calcul de strategii rusi. Este de preferabil sa slabesti alianta prin incercari diversioniste si dezbinatoare, sa-i faci sa isi consume energia si munitia departe de zona la care s-ar fi asteptat, ca sa distragi atentia de la faptul ca Rusia ar mai avea intentii ostile imediate, in zonele sale de interes din Europa de est.

Rusia sustine la ONU ca vrea sa coopereze in Siria impotriva SI, in timp ce bombardeaza atat tinte ale SI cat si ale rebelilor sustinuti de SUA si care lupta de ceva timp impotriva insurgentilor SI. Sa numai spunem de hartuirea avioanelor turcesti F-16 si gonirea acestora catre spatiul aerian turcesc sau de atacrea unei drone americane.

Ce este de remarcat este altceva ce cred ca poate fi un punct de vedere al unui amic preocupat cu influenta parapsihologica si care sustine ideea ca Putin ar fi influentat de catre paranormali asiatici care conform teoriei lui Sun-Tzu, acestia invrajbesc rasa alba una impotriva celeilate pentru ase distruge reciproc, ca mai apoi devina forta dominanta la nivel planetar. Daca ar fi sa dam crezare acestei teorii, as putea spune ca pare plauzibila, deoarece Putin prefera o alianta economica cu Asia in locul celei Europene. Se ridica impotriva fratilor sau europeni precum Abel si Cain. Din punctul meu de vedere cred ca Putin nu are cine sa-l sfatuiasca corect si sanatos. Nu maconsider suficient de pregatit sa pot da sfaturi clare in acest sens, dar daca as fi vrut sa imi mentin punctual meu dominant intr-o Europa Unita, nu as fi procedat precuma fost sfatuit Putin deoarce este prea costisitor, periculos pentru natiunea pe care o conduce. Mai pe scurt, in loc sa le ridic rusilor nivelul de trai, acesta ii duce la sapa de lemn, ba chiar la moarte sigura intr-un razboi care nu se justifica. Este clar ca sunt in preajma si stalinisti convinsi care cred ca se afla in timpul celui de-a ldoilea razboi mondial impotriva Germaniei Naziste. Eu as fi preferat sa dau libertatea tuturor celor subjugati, sfatuindu-i sa intre in U.E si de ce nusi in NATO, ca oricum ca sa poti fi acceptat trebuie sa indeplinesti o gramada de conditii si care duc la costuri ridicate, schimbare de mentalitate si implicit filozofie. Ei bine toate acestea ar fi dus la timpi lungi de preaderare, 10 sau poate chiar 15 ani, in cele mai fericite cazuri. Spre exemlu daca Rusia nu ar fi facut TANGO-uri fata de Romania si Bulgaria, acestea nu ar fi fost acceptate in UE in anul 2007, pentru ca nici macar acuma nu indeplinesc conditiile cerute. Ei bine toate acestea se datoreaza proastei strategii a Moscovei, iar cand afirma asta vreau sa scot in evidenta faptul ca ar fi fost mult mai indicat sa se continue reformele economice pentru eficientizarea capitalului privat, dar si de stat, in scopul cetatenilor rusi, prin ridicarea continua a nivelului de trai, astfel incat ceilalti din fostele republici sovietice sa tanjeasca dupa Rusia, asemeni tuturor dupa un trai decent in Germania sau SUA.

Sa nu uitam ca Europa nu are o armata care sa apere granitele proprii. Astfel Rusia devenea protectorul principal al U.E, iar in aceste conditii cetatenii fostelor Republici Sovietice nu ar mai fi vazut Moscova ca pe un agressor
Sper ca Putin se va trezi curand la realitate si sa inteleaga ca acest razboi nu este in beneficiul rasei albe. Cum ar arata Europa unita pe baza de incredere recipoca, fraternitate, prosperitate si sa nu uitam o forta militara de neegalat in istoria omenirii. Eu ca simplu cetatean care apreciez si visez o Europa libera si prospera ,asa gandesc!… Imaginati-va cum ar fi o Europa fara Rusia?..Este in primul rand de neconceput, sa stii ca Rusia, care a data oameni de cultura precum Ceaikovsky sau Dostoievsky, Pavlov san u faca parte din Uniunea Europeana. O Europa fara Rusia ar fi precum un om fara o mana. Sa nu mai spunem de aportul Rusec la cucerirea spatiului cosmic, despre matematicieni, fizicieni si alti nenumarati oameni de stiinta de renume mondial. Consider o mare pierdere de energie de timp sa ne lasam pacaliti intr-un razboi fratricid. Trebuie sa invatam din istorie, din greselile trecutului, pentru a nu le mai repeta. Razboiul nu duce la nimic bun, se poate pierde totul in cateva secunde, toata reconstructia Europei din ultimii 60 de ani. Nu-i pacat de tot ce am realizat pana acum impreuna? De ce trebuie sa ne uram, cand ne putem iubi? De ce sa distrugem cand putem construi? Traim prea bine? Cu totii avem aceleasi nevoi, dormim la fel, mancam la fel, etc…Divizati fiind, inseamna ca suntem manipulati din afara sistemului. Divide et impera!…Deci este clar ca atat timp cat nu vedem adevarul simplu nu vom putea intelege ca suntem manipulati. Ce treaba avem noi in Siria? Este problema lor nu a noastra. Mi se pare incorect sa fie bombardati de toata lumea, in loc sa ii ajutam!.. Sper ca mai mari acestei planete sa reevalueze situatia existenta si sa ne unim in jurul idei de pace si buna intelegere. Sa ne unim fortele creatiei si sa traim impreuna si la binesi la greu

Comentarii

Comentarii

Articole similare

1 Comment

  1. IzabelaPop
    IzabelaPop octombrie 21, 20:42

    Iata ca am citit un mesaj foarte interesant prezentat intr-un mod dificil de aflat in internetul romanesc. Acum, dupa ce am citit acest articol, vreau sa va comunic ca in acest weekend trecem la ora de iarna, o stiati deja. Daca tot se trece ora, atunci reglati-va ceasul dupa ora exacta pentru a nu uita sa ajungeti la timp unde aveti de mers. Multumesc!

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

U-NI-RE în cuget și în simțiri… EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tema unirii cu Basarabia este mai actuală și mai dorită ca oricând. Aceasta, datorită însemnătății sale deosebite suscită nenumărate discuții mai mult sau mai puțin aprinse. În special, în presa scrisă, subiectul este tratat în nota sferei de influență de care sau prin care se poate proba ori atașamentul față de culorile și legile acestui teritoriu blagoslovit de Dumnezeu ori unda de răutate vis a vis de cele menționate. De asemenea, ar trebui ca tocmai caracterul unificator să fie mai puternic decât orice fel de simbolistică istorică și de aceea disprețul și ducerea într-o accentuată stare de relativitate, de autentică degradare a tot ceea ce valorează ideea de românism amplifică starea de încordare,de neliniște atât de prezente în cele două state înrudite.În această ultimă și nedorită categorie se pot identifica destule articole asemănătoare unor mostre îmbibate de ură și venin ce frizează orice urmă de omenie sau de bun simț. Din respect făță de dumneavoastră și mai ales nedorind să nominalizez provocând polemică,am să mă abțin…Dar nu pot să-mi cenzurez o întrebare… Oare câtă dezinformare grosieră se poate ascunde în spatele acestor propagandiști de-a dreptul înfrățiți cu puterile străine,cu imperiile care mereu ne-au râvnit teritoriile și bogățiile de orice natură?De aceea nu pot să trec cu vederea și să uit mincinoasele mituri fabricate împotriva unirii care sunt de fapt niște teorii promovate, cu amatorism sau profesionalism, de cei care își manifestă constant antipatia faţă de procesul de reîntregire a ţării. Cu o retorică plină de ură, anumiți indivizi falsifică și denaturează adevărul istoric și chiar au nerușinarea să spună despre unirea Basarabiei cu România că „ar fi frumos, dar nu se poate” invocând, în acest sens, argumente de ordin economic sau strategic. Interesant e faptul că aceștia nu contrazic adevărul istoric și anume că Basarabia e parte a terioriului românesc. Mesajul lor induce mereu nesiguranţă și teamă, sugerând pericole majore precum instabilitatea economică, apariţia unei minorităţi incontrolabile sau a unei corupţii imposibil de eradicat. Ca și când acești propagandiști ar fi descoperit peste noapte secretul tinereţii fără bătrâneţii și al vieţii fără de moarte dublat de cel al guvernării fără de corupţie, ei influențează pe unii dintre noi la modul cel mai abject și care ține doar de negativitate. Au chiar unele pseudo- argumente care corelează problemele existente în societatea românească cu cele din Republica Moldova, de genul ”că România n-ar avea nevoie de o regiune săracă” . Cunoaștem bine că această stare de corupție endemică este generată de o clasă politică oligarhică, mult mai apropiată de modelul din Asia centrală decât de Europa. Dar,vă rog să fiți fără grijă deoarece domniile lor nu au contract permanent cu funcția și nu vor domni la infinit, așa cum li se pare… A sosit timpul ca să dăm dovezi că suntem înfrățiți, înrudiți, că suntem de același sânge și limbă cu verișorii de dincolo de Prut! Revenind la planul inițial,nu am dispoziția și nici timpul necesar de a demonta toate aceste pseudo-teorii, deoarece aceasta revine ca o datorie de onoare a istoricilor și diplomaților. Dar în cele ce urmează vă propun un exercițiu de imaginație. Acesta se realizează prin corelarea tuturor elementelor posibile care ar duce la acest eveniment cu profunde rezonanțe- UNIREA! De fapt, mai bine spus după reîntregirea, reunirea celor două state,altcumva vor fi parametrii,regulile, legile și automat nivelul de trai. Numai încercați să vă proiectați ideea conform căreia, Republica Moldova va face parte dintr-un stat integrat european, membru al NATO. Peste acestea, îndrăzniți să vă proiectați și imaginea unei justiții imparțiale, corecte ce se vor extinde ca model și peste Prut. Cu alte cuvinte, lucrurile pot evolua într-o direcție normală, firească.Totuși, filo-rușii nu se lasă și încetinesc acest proces. Mai e cazul să ne aducem aminte de „prietenia” și interesul Rusiei, care a încercat să blocheze eforturile Republicii Moldova în sensul integrării europene, aşa cum a procedat de altfel şi în cazul altor state din fosta Comunitate a Statelor Independente? De aceea, din dorința de a ne vedea visul împlinit,ar trebui să nu mai ezităm deloc și nici să luăm peste picior pe semenii care luptă,speră și cred în idealul acestei uniri, în cuget și în simțiri.......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu