Criteriul National

Există puține motive medicale pentru a nu purta o mască de protecție – Coronavirus

Există puține motive medicale pentru a nu purta o mască de protecție – Coronavirus
iulie 31
18:58 2020
Tot mai multe țări introduc obligativitatea purtării măștilor în public pe fondul recrudescenței cazurilor de COVID-19, unele începând să impună purtarea acestora și în spații publice deschise. În Statele Unite, unde autoritățile au fost circumspecte privind purtarea obligatorie a măștilor, peste 30 de state americane cer acum ca acestea să fie purtate în public, relatează ABC News.

Măsurile au generat reacții negative din partea unor rezidenți, o parte din aceștia susținând că nu pot purta măști din motive medicale.

Însă experții medicali contactați de ABC News susțin că oamenii care au îngrijorări cu privire la purtarea măștii ar trebui să discute cu doctorii lor deoarece în aproape toate cazurile – chiar și în rândul persoanelor care suferă de autism, tulburare de stres post-traumatic (PTSD) sau boală pulmonară obstructivă cronică – folosirea unei măști de protecție este cea mai bună decizie din punct de vedere medical și nu cauzează probleme.

„Este nefericit”, declară dr. John Brownstein, un epidemiolog de la Spitalul Pediatric Boston, despre persoanele care susțin că nu pot purta măști.

Brownstein afirmă despre acestea că „sunt ca oamenii care își pun un semn de handicap pe mașină și folosesc un loc care era destinat altcuiva”.

Medicii afirmă că persoanele cu tulburări de dezvoltare neurologică, precum autismul, pot experimenta anxietate intensă dacă sunt forțate să poarte măști dar că acest lucru poate fi depășit prin practică, modificarea măștilor și terapie.

„Este lucrul responsabil de făcut”, afirmă Rob Gorski din Canton, Ohio, tatăl a trei băieți care suferă de autism.

„Știu că n-a fost ușor cu copiii mei. Dar vă zic, dacă o pot face copiii mei, toți oamenii aceștia care se plâng că [masca] e prea inconfortabilă, n-au de ce să se vaite”.

Copiii mai mici de doi ani sau persoanele care au probleme respiratorii nu ar trebui să poarte o mască, potrivit Centrului pentru Combaterea și Prevenirea Bolilor din Statele Unite. Însă experții medicali afirmă că majoritatea acestor persoane ar trebui să evite oricum ieșirea în public în perioada pandemiei.

Indivizii care suferă de condiții cronice precum astmul sau boală pulmonară obstructivă cronică nu se confruntă cu riscuri mai mari dacă poartă o mască decât dacă se află în insuficiență respiratorie activă.

În schimb, „dacă un individ are o boală pulmonară avansată necesitând, de exemplu, oxigen suplimentar acasă (…) probabil se află în grupul de risc cel mai ridicat pentru purtarea unei măști prin care să respire indiferent de perioada de timp”, afirmă dr. Albert Rizzo, director executiv al Asociaţia de Boli Pulmonare din Statele Unite.

Organizația condusă de acesta și alte grupuri de pneumologi încurajează persoanele care vor derogări de la purtarea măștilor să cântărească îngrijorărilor lor cu nevoia de a preveni răspândirea coronavirusului.

Grupul respinge de asemenea afirmațiile că purtarea măștilor de protecție dăunează plămânilor prin reducerea nivelului de oxigen inspirat și reținerea de dioxid de carbon.

„Aceste materiale sunt făcute pentru a reține particule mici, nu schimbul de gaze”, afirmă Rizzo, adăugând că „oxigenul și dioxidul de carbon sunt molecule mult mai mici decât particulele virale”.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul