Criteriul National

Experţii ruşi iau în derâdere scutul anti-rachetă

aprilie 04
08:02 2015

 Sputnik-Igor Zarembo

 «Tot ceea ce este necesar ca răul să triumfe este ca oamenii buni să stea cu mainile în sân.»
Edmund Burke

Recentul acord intre Iran si SUA pe marginea programului nuclear al Teheranului ar trebui sa puna capat programului antiracheta american in Europa, insa expertii intervievati de presa rusa spun ca nu se va intampla asa.

Agentia rusa Sputnik a solicitat mai multor experti sa se pronunte cu privire la oportunitatea continuarii programului antiracheta, care, potrivit Washingtonului, ar trebui sa protejeze Europa de un atac iranian.

Dupa acordul nuclear intre Iran si Occident, statul Israel isi simte amenintata existenta.Aceasta consecinta reiese dupa cum Iranul s-a angajat in urma acordului cu SUA, pe o cale ce nu va mai duce la dezvoltarea de arme nucleare. Astfel scutul antiracheta nu isi mai gaseste rostul, sustine sursa citata, care incearca sa demonstreze ca scutul este indreptat, de fapt, impotriva Rusiei.

„Mai este si un alt unghi de abordare in interesul Washingtonului de a repara relatia cu Iranul, dincolo de dialogul pe programul nuclear iranian. Din acest motiv Obama a salutat ca un moment „istoric” numai acordul nuclear dintre noi si nimic altceva”, a afirmat Reza Hojjat Shamami, analist politic iranian.

„Cred ca multi ar dori sa auda de la el ca Washingtonul si Teheranul sunt acum prieteni, insa prietenii nu se ameninta intre ei, si amplasarea elementelor scutului antiracheta american in Estul Europei inca mai vizeaza Iranul si Rusia. Toate astea inseamna ca adversarii geopolitici ai Americii raman aceiasi”, a mai aratat Reza Hojjat Shamami.

SUA si aliatii sai au asigurat Rusia ca extinderea retelei sale de baze antiracheta ce vizeaza Iranul si Coreea de Nord va apara si Federatia. Moscova s-a indoit insa mereu de scopul real al intiativei, scrie sursa citata.

Un alt expert, Orhan Gafarli, expert in securitatea eurasiatica la Center for Strategic Analysis din Turcia, confirma ipoteza lansata de Sputnik.

„Sunt sigur ca dupa acordul dintre Iran si puterile lumii nu mai este niciun motiv ca America sa-si amplaseze scutul antiracheta in estul Europei. Daca aceste amplasari in apropiere de granitele Rusiei continua, va deveni foarte limpede ca aceste sisteme au avut de fapt ca scop sa fie folosite impotriva Rusiei. In acest caz Washingtonul va avea dificultati sa continue sa ascunda lumii care sunt adevaratele sale intentii”, a afirmat Orhan Gafarli.

Un alt expert intervievat de sursa rusa, William Engdahl, analist germano-american, a afirmat ca sansele ca SUA sa-si reduca bazele antiracheta din Europa sunt „zero”.

„Observam tot mai limpede ca SUA a dat o lovitura in Ucraina in februarie anul trecut cand a pus o mana de marionete si un cvasi-Guvern sa creeze teroare si crime prin care sa incerce sa provoace Rusia la o interventie militara, in asa fel incat NATO sa afirme ca ‘avem justificarea pentru a amplasa scutul antiracheta, acum trebuie sa protejam Europa de Rusia”. Nu a fost niciodata despre Iran, a fost despre o prima lovitura nucleara”, a afirmat acesta.

Sursa foto : http://sputniknews.com/, Igor Zarembo

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul