Criteriul National

Experţii ruşi iau în derâdere scutul anti-rachetă

aprilie 04
08:02 2015

 Sputnik-Igor Zarembo

 «Tot ceea ce este necesar ca răul să triumfe este ca oamenii buni să stea cu mainile în sân.»
Edmund Burke

Recentul acord intre Iran si SUA pe marginea programului nuclear al Teheranului ar trebui sa puna capat programului antiracheta american in Europa, insa expertii intervievati de presa rusa spun ca nu se va intampla asa.

Agentia rusa Sputnik a solicitat mai multor experti sa se pronunte cu privire la oportunitatea continuarii programului antiracheta, care, potrivit Washingtonului, ar trebui sa protejeze Europa de un atac iranian.

Dupa acordul nuclear intre Iran si Occident, statul Israel isi simte amenintata existenta.Aceasta consecinta reiese dupa cum Iranul s-a angajat in urma acordului cu SUA, pe o cale ce nu va mai duce la dezvoltarea de arme nucleare. Astfel scutul antiracheta nu isi mai gaseste rostul, sustine sursa citata, care incearca sa demonstreze ca scutul este indreptat, de fapt, impotriva Rusiei.

„Mai este si un alt unghi de abordare in interesul Washingtonului de a repara relatia cu Iranul, dincolo de dialogul pe programul nuclear iranian. Din acest motiv Obama a salutat ca un moment „istoric” numai acordul nuclear dintre noi si nimic altceva”, a afirmat Reza Hojjat Shamami, analist politic iranian.

„Cred ca multi ar dori sa auda de la el ca Washingtonul si Teheranul sunt acum prieteni, insa prietenii nu se ameninta intre ei, si amplasarea elementelor scutului antiracheta american in Estul Europei inca mai vizeaza Iranul si Rusia. Toate astea inseamna ca adversarii geopolitici ai Americii raman aceiasi”, a mai aratat Reza Hojjat Shamami.

SUA si aliatii sai au asigurat Rusia ca extinderea retelei sale de baze antiracheta ce vizeaza Iranul si Coreea de Nord va apara si Federatia. Moscova s-a indoit insa mereu de scopul real al intiativei, scrie sursa citata.

Un alt expert, Orhan Gafarli, expert in securitatea eurasiatica la Center for Strategic Analysis din Turcia, confirma ipoteza lansata de Sputnik.

„Sunt sigur ca dupa acordul dintre Iran si puterile lumii nu mai este niciun motiv ca America sa-si amplaseze scutul antiracheta in estul Europei. Daca aceste amplasari in apropiere de granitele Rusiei continua, va deveni foarte limpede ca aceste sisteme au avut de fapt ca scop sa fie folosite impotriva Rusiei. In acest caz Washingtonul va avea dificultati sa continue sa ascunda lumii care sunt adevaratele sale intentii”, a afirmat Orhan Gafarli.

Un alt expert intervievat de sursa rusa, William Engdahl, analist germano-american, a afirmat ca sansele ca SUA sa-si reduca bazele antiracheta din Europa sunt „zero”.

„Observam tot mai limpede ca SUA a dat o lovitura in Ucraina in februarie anul trecut cand a pus o mana de marionete si un cvasi-Guvern sa creeze teroare si crime prin care sa incerce sa provoace Rusia la o interventie militara, in asa fel incat NATO sa afirme ca ‘avem justificarea pentru a amplasa scutul antiracheta, acum trebuie sa protejam Europa de Rusia”. Nu a fost niciodata despre Iran, a fost despre o prima lovitura nucleara”, a afirmat acesta.

Sursa foto : http://sputniknews.com/, Igor Zarembo

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo